StoryEditorOCM
Županijatužan rastanak

Sredinom kolovoza 25 starijih i potrebitih osoba u Pirovcu i Kašiću ostaju bez pomoći u kući

Piše Katarina Rudan
23. lipnja 2022. - 15:03

Za manje od dva mjeseca, točnije 19. kolovoza, dvadeset i pet korisnika s područja općine Pirovac ostat će bez gerontodomaćica, a one bez posla. Naime, tada završava provedba projekta "Zaželi – Podrška potrebitima na području Općine Pirovac", koji je financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda u iznosu nešto manjem od 1,6 milijuna kuna, u okviru Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijalni 2014.-2020.".

Nositelj projekta i korisnik bespovratnih sredstava je Općina Pirovac, dok su projektni partneri Hrvatski zavod za Zapošljavanje, Područni ured Šibenik i Centar za socijalnu skrb Šibenik.

- Žao je i nama i našim korisnicima što se provođenje projekta primiče kraju, ali s obzirom na to da smo projekt prijavili i za treću fazu, nadamo se da ćemo proći i moći nastaviti pružati pomoć u kući našom potrebitima još slijedećih šest mjeseci, koliko ta faza traje – kaže nam voditeljica projekta Nives Gulam. Inače, ovo je prvi put da se ovakav projekt provodi u najzapadnijoj općini Šibensko-kninske županije i polučio je izvrsne rezultate.

image

Pirovačke gerontodomaćice kreću u obilazak korisnika

Eugen Šarić

- Kako je bilo vrijeme korone kad smo početkom prošle godine počeli provedbu projekta, imali problema sa - uvjetno rečeno - pronalaskom korisnika. To su starije osobe kojima je potrebno vrijeme da steknu povjerenje u nešto novo, a onda kad se po mjestu pročulo da se radi o sasvim dobrom i korisnom poslu za njih, interes je rastao i prijave su samo stizale. Žene zaposlene na projektu su prošle edukaciju za gerontodomaćice, svaka brine o pet korisnika, dva puta tjedno ih redovito obilaze, a ako treba i češće. Uz to, korisnici projekta mjesečno dobivaju i paket pomoći u namirnicama i higijenskim potrepštinama – kaže nam voditeljica projekta Nives Gulam.

image

Starijim osobama potrebna je pomoć

Eugen Šarić

Sada imaju listu čekanja na kojoj je petnaestak imena, jer je sve više zainteresiranih starijih osoba iznad 65 godina, te koju godinu mlađih u nepovoljnom, položaju koji žele njihovu pomoć. Među korisnicima, a mahom se radi o samcima, samo je jedna osoba iz Kašića, a svi ostali su iz Pirovca. Ženama su odmah dodijeljeni bicikli radi bolje mobilnosti i lakšeg odlaska kod korisnika. Jedan dan u tjednu pomažu u kući: čiste, kuhaju, peru, vode brigu o higijeni korisnika i rade sve ostale kućanske poslove, a drugi dan u tjednu koriste za odlazak u nabavku namirnica, lijekova, plaćanje računa i drugih obveza.

- Šteta je što su ovakvi projekti vremenski ograničeni, te što između njih postoji "vakum", a ljudima je potrebna pomoć. Svi oni žele što je moguće duže ostati živjeti u svojem domu, ne žele u ustanove za starije i nemoćne, nemaju bližnjih koji bi im pomagali ili im djeca žive daleko od njih i povremeno dolaze doma. Zato želimo vjerovati da će u novoj financijskoj omotnici 2021.-2027. biti osigurano više sredstava za socijalne projekte koji će trajati duže, a najbolje rješenje bi bilo kontinuirano, bez prekida – zaključila je Gulam.

25. travanj 2024 03:25