StoryEditorOCM
ŽupanijaNailazi promjena

Spremite toplije jakne: zahlađenje sa slabijom kišom, burom i tramuntanom donosi temperature zraka od 10-18 stupnjeva

Piše Šibenski hr./ B. P.
16. travnja 2024. - 08:30

Iako slabe kiše već može biti danas kasno navečer, srijeda donosi glavninu pogoršanja vremena uz djelomice do pretežno oblačno vrijeme i povremeno slabu kišu, a u gorju susnježicu i snijeg. Zapuhat će jaka i olujna bura i tramontana sa kojom će nastupiti i zahlađenje uz pad temperatura zraka za više od 10 do 15 stupnjeva pa nakon što su se prethodnih dana mjerile gotovo ljetne vrijednosti uz vjetar i izraženi osjet hladnoće dnevni temperaturni hod bit će između 10 i 18°C. - prognozira portal Šibenik meteo.

Promjenjivo uz dosta oblaka i poneki pljusak prevladavati će u četvrtak tijekom kojeg će bura oslabiti na slabu do umjerenu da bi u petak ponovno prolazno pojačala na umjerenu do umjereno jaku. U danima vikenda vjetar će oslabiti i nakon bure tijekom dana okrenuti na slabe sjeverozapadne smjerove. Temperature zraka i dalje svježe uz dnevni hod od jutarnjih 7 do maksimalno dnevnih od 14 do 16°C.

Anticiklonalno polje koje već duži period vremena podržava stabilne vremenske prilike uz gotovo ljetne temperature zraka postupno slabi, a sa sjevera kontinenta približava se ciklona i hladna fronta iza koje pristiže izraženo hladna zračna masa.

Premještanjem ovog sustava koje će se dogoditi sredinom tjedna ujedno i završava period iznadprosječno toplog vremena u kojem su oboreni brojni temperaturni rekordi za travanj, osobito na kontinentu, te započinje razdoblje svježijeg i promjenjivijeg vremena, primjerenijeg dobu godine.

Naime prolazom ovog sustava i uspostavom jakog anticiklonalnog bloka nad Atlantikom otvoriti će se put pristizanju hladnije zračne mase sa sjevera kontinenta.

29. travanj 2024 19:13