StoryEditorOCM
ŽupanijaEkocid i ribocid

Sportski ribolovci apeliraju za spas rogozničke vale: Koćari nam uništavaju sva mrijestilišta i riblji fond

Piše Vedrana Stočić
7. studenog 2018. - 12:33

Premda je zakonom to zabranjeno, koćarice ilegalno ruju po rogozničkim zatvorenim uvalama nemilosrdno uništavajući mrijestilišta i riblji fond. Stoga su iz Sportskog ribolovnog društva „Gof“ uputilili alarmantni dopis ministarstvu poljoprivrede i ribarstva i ministru Tomislavu Tolušiću.

- Ovo je vapaj stanovnika Rogoznice koji će sigurno biti prepoznat i u ostalim mjestima na našoj obali. Djeca, koja se danas rađaju će poželjeti jesti ribu i vezati udicu, doživjeti užitak ribolova. To bi im trebali ostaviti u naslijeđe, a zbog neshvatljive tolerancije prema uništenju ribljih vrsta taj užitak možda nikada neće iskusiti. Stoga molimo i tražimo od nadležnog ministarstva mjere za zaštitu od prelova, korištenja nedozvoljenih alata ili alata koji se ne smiju koristiti u određenim akvatorijima, pogotovo kad je riba u mrijstu... stoji u dopisu SRD „Gof“.

Ističu da je rogoznička uvala, koju sačinjava nekoliko manjih uvala,  svojom konfiguracijom, vrstama dna i dubinama idealno mjesto za mrijestilište svih ribljih vrsta. Ovom informacijom nažalost raspolažu i ribari profesionalci koji su opremljeni u najsofisticiranijim dubinomjerima i fishfinderima i doslovno mogu prebrojiti i prepoznati vrstu i veličinu riba koja je ispod njih-objašnjavaju sportski ribolovci.

Profesionalni alati kao što su mreže za zapase, odnosno ciplare ne smiju se koristiti na dubinama manjim od 50 metara i na udaljenosti manjoj 300 metara od obale. Iz takve zakonske regulative jasna je zabrana ribolova u zatvorenom rogozničkom akvatoriju.

-Propisano je da se u zatvorenim akvatorijima može lovit plava riba, međutim gladni vukovi, u kojima prednjače plivarice  iz Kaštela (u dopisu se navode i imena kćarica) godinama se bile u krivolovu danju, a nakon pobunu dijela stanovnika i lokalnih ribara promijenili su taktiku i love noću bez navigacijskih svjetala kako ne bi bili primijećeni. Izlasci policije i utvrđivanje krivolova, prijave i kazne ih ne priječe da doslovno masakriraju cijeli ciklus mriještenja. Bitno je napomenuti da se takvi ulovi, jednim zapasom mjere u tonama. Riblje vrste kao što je fratar, pic, arbun i ostale vrste koje se mrijeste u periodu od listopada do siječnja su gotovo nestale. Orada se nekim čudnim prirastom vraća u uvalu svake godine kako bi se mrijestila i meta je navedenih plivarica– stoji u dopisu.

Svaki primijećeni pokušaj zapasa građani prijavljuju pomorskoj policiji koja, kažu sportski ribolovci, zaista i izlazi na teren po dojavi. Po izlasku slijedi puštanje zapasane ribe, zapisnik i prijava. Međutim novčane sankcija za ekocid i ribocid su smiješno male i stoga predlažu oštrije sankcije za ponavljanje krivolova i puno veće novčane kazne od sadašnjih, koji krivolovci plate s osmijehom. Smješno je, pišu ministru, da se doslovno zbog jedne kune viška ili manjka u novčaniku zatvaraju ugostiteljski objekti, da se građanima zbog deset kuna duga ovrši račun, prodavači po zelenim tržnicama moraju imati fiskalnu kasu, a u sektoru ribarstva za krivolov i ekocid kazne se doslovno mogu platiti sitnišom.

Rogoznički sportski ribolovci pored oštrijih sankcija traže još strogo definiranje vrste i način korištenja i profesionalnih i amaterskih ribarskih alata.  Dopis zaključuju apelom ministru Tolušiću od kojeg očekuju da od vandalizma bahatih ribarskih moćnika zaštiti rogozničku i sve ostale hrvatske uvale. Jedino tako se mogu zaštiti mrijestilišta i riblji fond u Jadranu. U otvorenom pismu i pozivaju sve ribolovne i ekološke udruge, gradove i općine s istim problemom da se uključe u zaštitu Jadrana. 

19. travanj 2024 13:49