StoryEditorOCM
Županijaprvi vlasnik

‘Spor s Galićima oko hotela i zemljišta traje i danas!‘: o sudbini objekta na Roškom slapu progovorio i Ivan Skelin

Piše Davorka Blažević
30. ožujka 2021. - 08:42

Nakon Županijske skupštine šibensko-kninske na kojoj je problematizirana sudbina hotela na Roškom slapu, u zaštićenom prostoru NP-a Krka, zbog čega mu se sprema rušenje, očitovala se uprava Javne ustanove NP Krka, potom direktor hotela Mirko Galić, a evo naposljetku i izjave jednog od nasljednika izvornog vlasnika hotela na Roškom slapu, Ivana Skelina.

Skelin tvrdi da Galić iznosi niz neistinitih tvrdnji vezanih uz okolnosti stjecanja hotela na Roškom slapu.

– Hotel je – ističe Ivan Skelin – sagradio otac od mog pradjeda Giovanin Skelin, veleposjednik i gradonačelnik Drniša. Za vrijeme komunističkog režima mojoj obitelji je oduzeta sva imovina pa i hotel, koji smo bili prisiljeni ustupiti uz naknadu i prepustiti na upravljanje, dok je jedan dio ostao u vlasništvu obitelji.

– Početkom 2000-ih Galići su – nastavlja Skelin – zajedno s našim odvjetnikom Draganom Sorićem, putem nevaljale punomoći, prevarno sastavili kupoprodajni ugovor za dio hotela, mlinica i okolnih čestica zemljišta. Putem istog tog ugovora ishodili su uknjižbu prava vlasništva u zemljišnim knjigama. Navedeni kupoprodajni ugovor je poništen u kasnijem sudskom postupku jer su Galići zajedno sa Sorićem od silne pohlepe zaboravili ponuditi pravo prvokupa Nacionalnom parku (državi).
Spor za utvrđenje prava vlasništva na dijelu hotela i zemljišta traje i dan danas - ističe Skelin - te u zemljišnim knjigama postoji zabilježba spora. Međutim, u otvorenom sudskom postupku, Galići sada tvrde da su hotel kupili u cijelosti u procesu privatizacije dok su prethodnih 15-ak godina na sudovima izjavljivali da su hotel pošteno kupili od obitelji Skelin.

Zanimljivo je, primijetit će, kako se sjeća okolnosti i kafana gdje se sastajao s lokalnim političarima prije 15-ak godina, a na sudu izjavljuje kako se ne može sjetiti kako je trošio mukotrpno zarađene pare u Njemačkoj.Privatizacija se nije mogla provesti jer dokumentacija nije bila uredna.U dokumentaciji pretvorbe i privatizacije motela Roški slap jasno je naznačeno da su neriješeni imovinsko-pravni odnosi, ali nije jasno kako su i u kojoj kafani uspjeli ishoditi odobrenje za privatizaciju - pomalo će ironično jedan od nasljednika hotela.

Nekretnine u vlasništvu obitelji Skelin, dodaje, nisu nikada procijenjene u temeljni kapital poduzeća, a procjena vrijednosti nekretnine u društveni kapital je nužna pretpostavka bez koje nema mogućnosti stjecanja prava vlasništva. Također, napominje, nekretnine mlinica i okolnih zemljišta na koje su se Galići uknjižili putem nevaljalog kupoprodajnog ugovora su nepovratno opljačkane jer su ishodili uknjižbe putem kasnijih sudskih presuda za koje je nastupila zastara.

Toliko o njegovim izjavama o poštenju kako on ne radi ništa ispod stola, na kraju će Ivan Skelin, i sada, kada država i lokalna politika dobro i uredno rade svoj posao, više mu nisu po ukusu i glavni su krivci što se ne može provoditi njegova samovolja.
S druge strane, smatra Skelin, apsurdni su pokušaji Nacionalnog parka da pokušava ishoditi dozvole za rušenje pod tobožnjom krinkom zaštite prirode. Hotel je na tom mjestu od 1911. i trebalo ga je zaštititi a ne rušiti, kaže, izražavajući nadu "da će doći dan kada će pravna država stati na kraj Galićevoj otimačini".

24. travanj 2024 10:32