StoryEditorOCM
Županijasjećanje na poginule

Spomen obilježje o skupo plaćenoj slobodi: bili smo na 30. godišnjici operacije ‘Miljevci‘

Piše Toni Veljača
21. lipnja 2022. - 22:14

Jubilarna 30. obljetnica jedne od prvih velikih oslobodilačkih akcija Hrvatske vojske – operacija Miljevci 1992. obilježena je svečanom proslavom u miljevačkom zaseoku Drinovci.

Program proslave, spomenimo, započeo je još krajem prošlog tjedna, turnirom u balotama te revijalnom nogometnom utakmicom između veterana hrvatske nogometne reprezentacije i hrvatskih branitelja.

Na svečanosti koja se održala u kasnim popodnevnim satima, prisutni su se prisjetili dana, kada su u operaciji "Miljevci" koja je trajala od 21. lipnja do 22. lipnja 1992. godine, oslobođeno svih sedam miljevačkih sela.

Nakon svečane mise, otvoreno je i spomen obilježje, kao trajni podsjetnik na ratna zbivanja tog doba. Svečanost je uveličao između ostalih i ministar branitelja, Tomo Medved, naglasivši pritom kako je spomen obilježje podsjetnik koliko skupo smo platili slobodu u Domovinskom ratu.

Putokaz mladima

- Želim izraziti zahvalu svima koji su svojom hrabrošću i odlučnošću doprinijeli briljantnoj izvedbi akcije oslobađanja miljevačkog platoa. Posebno je važno da ovo spomen obilježje bude opomena na činjenicu koliko skupo smo platili slobodu koju imamo. Jednako tako, važno je da bude putokaz mladima ako se pronađu u trenutku promišljanja ostati na ovom lijepom komadiću zemlje ili ga napustiti. Neka dođu pred ovaj spomenik i neka vide koliko je skupo plaćena sloboda, neka znaju da su prije njih živjeli junaci koji su ovdje položili svoje živote – kazao je Medved, koji se u obraćanju okupljenima, djelomično osvrnuo i na svoj ratni put.

- Nakon akcije "Miljevci" uslijedio je niz većih ili manjih operacija. U isto ovo vrijeme, osobno sam kao pripadnik 1. gardijske brigade sudjelovao u deblokadi Dubrovnika i oslobađanju juga Hrvatske. Potom je uslijedila "Maslenica", "Medački džep", "Bljesak" te bitka svih bitaka – "Oluja", gdje smo konačno kao narod izašli na svoje granice – istaknuo je Medved.

Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave, istaknuo je kako je vojno oslobodilačka akcija "Miljevci", podigla moral hrvatskim vojnicima i narodu.

- Prije 30 godina u samo 24 sata, hrabri hrvatski branitelji oslobodili su Miljevački plato i na tome im vječno hvala. Spomenik je zapravo svjedok tog vremena, kada nije bilo lako. Trebalo je imati hrabrosti i krenuti u borbu da bi se oslobodilo ovo područje. Tadašnja vojno oslobodilačka akcija "Miljevci" podigla je moral hrvatskim vojnicima i narodu. Neka im je vječna slava i hvala – naglasio je Malenica.

Sjećanje na poginule

Podsjetimo, u akciji "Miljevci" sudjelovali su pripadnici 4. bojne 113. brigade te dijelovi 3. bojne 142. brigade, policije i vojne policije. U svega 24 sata oslobođeno je 108 četvornih kilometara.

Ispred Udruge 142. brigade HV Drniš, predsjednik Udruge, pukovnik Dragan Radeljak naglasio je ulogu Miljevčana u Domovinskom ratu.

- Miljevčani, čestitam vam na vašem doprinosu u Domovinskom ratu ali i u obrani Miljevačkog platoa, koji govori o tome koliki ste bili domoljubi i kakvi ste bili borci. Ovih dana, s ponosom se prisjećamo naših preminulih suboraca, nikada se nemojmo umoriti misliti na njih i žrtvu koju su podnijeli – zaključio je Radeljak.

image


 

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
image

Ministri Tomo Medved i Ivan Malenica

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
image

Ministri Tomo Medved i Ivan Malenica pred spomen obilježjem

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
07. lipanj 2023 21:42