StoryEditorOCM
ŽupanijaNatječaj do 1.kolovoza

Spas za učenike s teškoćama u razvoju: Škole na području Šibensko- kninske županije angažirat će 98 pomoćnika u nastavi

Piše Katarina Rudan
31. srpnja 2018. - 13:35

U novoj 2018./19. školskoj godini u osnovnim i srednjim školama na području Šibensko-kninske županije trebalo bi, kako je najavljuju osnivači, raditi ukupno 98 pomoćnika u nastavi. Grad Šibenik, koji je osnivač devet osnovnih škola, objavio je prošlog tjedna natječaj za prijem 37 pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju.

Prijave se dostavljaju do 1. kolovoza gradskom Upravnom odjelu za društvene djelatnosti, a partneri na projektu su sedam škola čiji učenici trebaju pomoćnike u nastavi. To su škole Meterize, Tina Ujevića, Jurja Šižgorića, Fausta Vrančića, Petra Krešimira IV., Vrpolje i Jurja Dalmatinca.

Od Mirjane Žurić, pročelnice šibenskoga gradskog Odjela za društvene djelatnosti, doznajemo da će Grad vlastitim novcem financirati četvero pomoćnika, dok će se 33 financirati novcem iz Europskog socijalnog fonda. Naime, i Grad Šibenik i Županija prošle su godine prošli na natječaju za povlačenje novca iz tog fonda kroz četverogodišnji projekt "Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama".

Šibenik je za projekt nešto veći od pet milijuna kuna dobio 4,3 milijuna bespovratnih sredstava, a razliku će podmirivati iz gradskog proračuna. Županija je za ovaj četverogodišnji projekt zapošljavanja pomoćnika u nastavi osigurala nešto više od 6,5 milijuna kuna. Šest je nepovratan novac iz Europskog socijalnog fonda, a oko pola milijuna kuna, odnosno osam posto od ukupnog iznosa, novac je iz županijskog proračuna.

- S obzirom na to da se radi o zapošljavanju na određeno vrijeme, dakle u trajanju školske godine, morali smo raspisati natječaj iako projekt traje četiri godine. U pravilu, a to smo radili i prijašnjih godina, prednost će dobiti pomoćnici koji su radili prošle školske godine ako se na natječaj jave. Također, nastavit će raditi s učenicima s kojima su do sada radili jer su na njih navikli, a kako se radi o osjetljivoj skupini, to je za učenike najbolje. Lani smo imali 33 pomoćnika, a ove je godine četvero više pa će trebati i novih - rekla je Žurić.

Za razliku od Grada Šibenika, Županija, koja je osnivač 14 osnovnih i 12 srednjih škola, neće raspisivati natječaj za prijem pomoćnika u nastavi, već će to obaviti same škole.

- Kroz županijski projekt bit će zaposleno 36 pomoćnika u nastavi, ali kako to nije dovoljno jer su potrebe škola, posebno osnovnih, veće, još 25 pomoćnika trebalo bi se zaposliti preko tri udruge. Kažem trebalo, jer je natječaj u tijeku, a izvor financiranja je isti - Europski socijalni fond. No, vjerujemo da će proći jer je tako bilo i prethodnih godina. Udruga sv. Bartolomej iz Knina prijavila je potrebe za 10 pomoćnika, što je maksimalno moguć broj po natječaju, šibenska Udruga "Kamenčići" šest i prvi put ove godine na natječaj se javio i Centar za inkluziju Šibenik za devet pomoćnika u nastavi. Dakle, u školama kojima je osnivač Županija, ukupno će, ako udruge prođu na natječaju, raditi 61 pomoćnik u nastavi - kaže Diana Ercegović, pročelnica županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, znanost, kulturu i šport.

Rezultati natječaja na koji su se javile udruge bit će poznati tek 28. kolovoza. Prema dosadašnjim saznanjima u srednjim školama trebat će šest pomoćnika u nastavi, a svi ostali su potrebni učenicima s teškoćama u osnovnim školama. Plaće pomoćnika, što je javnosti poznato, nisu zavidne. Pomoćnici koji posao dobiju preko projekta Županije ili Grada, rade za 25 kuna po satu, a plaćaju im se i troškovi prijevoza, pa u prosjeku zarade oko 4000 mjesečno. Oni koji posao pomoćnika dobiju preko udruge, imaju manje plaće, jer su kriteriji natječaja drugačiji.

25. travanj 2024 13:13