StoryEditorOCM
ŽupanijaStop ISELJAVANJU!

Socijalni programi Općine Ružić: Za brak i prvo dijete po 4000 kuna, ali ne staju samo na tome

Piše Katarina Rudan
14. veljače 2020. - 08:22
Gradac, 040319. Reportaza o zivotu u opcini Ruzic kod Drnisa Na fotografiji: djeca u vrticuilustracija/Niksa Stipanicev/Cropix

 Prostorno relativno velike, ali financijski nedovoljno snažne općine u zaleđu Šibensko-kninske županije, u pravilu su socijalno vrlo osjetljive. Ne bez razloga. Jer upravo u njima najizraženiji su demografski problemi, populacija je sve starije životne dobi, a mladih sve manje

Da bi - koliko je u njihovoj moći - zaustavili, ili makar usporili, taj negativni trend nastoje svojim stanovnicima pomoći kroz razne oblike socijalnih programa. To se može ustvrditi i za općinu Ružić, koja je u proračunu za 2020. u planiranom iznosu od 12,4 milijuna kuna za “Socijalni program i program zapošljavanja ranjivih skupina” predvidjela više od 2,5 milijuna kuna osiguranih iz vlastitih te nacionalnih i europskih izvora.

Autobus koji život znači

Tako će tijekom godine za troškove rada 20 žena koje skrbe o stotinu korisnika starije životne dobi kroz nacionalni program “Zaželi – zapošljavanje žena”, koji se provodi od prošle godine, biti izdvojeno nešto manje od 1,3 milijuna kuna. U proračunu je planirano i oko 223.000 kuna za zapošljavanje dugotrajno nezaposlenih osoba kroz program Javnih radova, koji se financira iz nacionalne komponente.

Međutim, zamjenik načelnika općine Ružić, Dalibor Durdov, kaže da je upitna provedba programa javnih radova na području općine Ružić.

- S obzirom na to da imamo jako mali broj osoba na Zavodu za zapošljavanje, a kriteriji za dobivanje posla kroz javne radove su se promijenili i postrožili u odnosu na ranije godine, ne znamo što će s time biti. No, ipak smo to stavili u proračun, pa ćemo vidjeti. Već smo lani imali problema s provođenjem te mjere jer radno sposobni koji su bili na Zavodu za zapošljavanje su uglavnom otišli u druge sredine. Zaposlili smo četiri osobe na javnim radovima, ali je jedna je osoba odustala, a druga prešla raditi u program “Zaželi”, rekao nam je Durdov.

Kad se radi o dijelu socijalnog programa koji se financira iz izvornih prihoda općinskog proračuna, najveća stavka je 505.000 kuna.

- U njoj su obuhvaćene jednokratne potpore vrtićkoj i školskoj djeci te studentima, zatim za financiranje putnih karata srednjoškolcima i sufinanciranje cijene Dječjeg vrtića “Ježići” u Gradcu koji je u sastavu Dječjeg vrtića Drniš. Iz vlastitih prihoda u proračunu od ove godine ćemo sufinancirati i javni linijski prijevoz na relaciji Split-Drniš-Split s iznosom od 290.000 kuna godišnje. Moram dodati da nam je Županija obećala pomoći sufinanciranje ove linije sa 100.000 kuna. Pomogli su nam i prošle godine i vjerujemo da će tako biti i ove, navodi Durdov.

U socijalnoj komponenti proračuna je i 120.000 kuna izvornih prihoda predviđeno za jednokratne naknade novorođenčadi, novosklopljenim brakovima te obiteljima s četvero i više djece.

- Prošle smo godine povećali izdvajanja za novorođenu djecu tako da mlade obitelji koje žive na području naše općine za prvo dijete dobiju jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 4000 kuna, za drugo dijete 6000, treće 8000 te za četvrto i svako sljedeće 10.000 kuna, a jednokratna pomoć kod sklapanje braka je 4000 kuna, kaže Durdov.

U planu je i vrtić

Ove godine u proračunu, osim standardnih stavki, imaju i jednu novu, a ona je “Javne potrebe u obrazovanju”. Tu je planirano 50.000 kuna, također iz izvornih prihoda prihoda proračuna i kako nam je objasnio Durdov, riječ je o sredstvima koja su namijenjena za pomoć i donacije Područnoj osnovnoj školi Gradac, koju pohađa 77 učenika, a u sastavu je Osnovne škole Antuna Mihanovića-Petropoljskog Drniš.

- Izdvojili smo to ove godine kao posebnu stavku, jer osim pomoći u opremi, koju smo prijašnjih godina pružali našoj školi iz stave tekuće donacije, ove godine planiramo dio tih sredstava utrošiti i za uređenje okoliša škole i budućeg dječjeg vrtića uz nju, izgradnja kojeg je u tijeku. Evo, početkom školske godine kupili smo sportske opreme i knjige za školsku knjižnicu u vrijednosti od 5.500 kuna, a godinu ranije smo donirali nekoliko tisuća kuna za informatičku opremu i likovne rekvizite, a s donacijama našoj školi nastavit ćemo i ove godine, te u dogovoru s upravom škole kupiti opremu koja im bude bila potrebna, reče na kraju Durdov.

07. rujan 2024 19:37