StoryEditorOCM
ŽupanijaBIRA SE DOŽUPAN

Slab odaziv na izborima za zamjenika šibenskog župana iz reda srpske manjine - prijepodne glasovalo samo 7,2 posto birača

Piše HINA
18. listopada 2020. - 12:46
Odaziv birača u Kistanjama bio je u prijepodnevnim satima 14,3 posto Na fotografiji: centar mjesta KistanjeNikola Vilic/Cropix

Vrlo slab odaziv birača, samo 7,2 posto, zabilježen je nedjelju prijepodne u Šibensko-kninskoj županiji gdje pripadnici srpske nacionalne manjine prijevremeno biraju zamjenika župana iz svojih redova.
Od ukupno 9 680 birača upisanih u popis, prijepodne je svoje pravo iskoristilo njih 702. Mjereno postotcima, najviše birača glasovalo je općinama Ervenik (15,9 posto) Biskupija (15,2 posto) i Kistanje (14,3), no u 10 općina i gradova u kojima se izbori održavaju, od njih 19, prijepodne nije glasovao ni jedan birač.
Iz šibenskog Županijskog izbornog povjerenstva (ŽIP) kažu da „sve ide uredno“. Na vrijeme su otvorna sva biračka mjesta, nema dojava o prigovorima na propisane epidemiološke mjere, prema kojim birači moraju nositi maske, rekla je Hini članica ŽIP-a Melina Gulin Pavlaković
Za mjesto zamjenika župana koje je ostalo upražnjeno nakon što je Anja Šimpraga (SDSS) podnijela ostavku, jer je postala saborska zastupnica, natječu se SDSS-ov Ognjen Vukmirović i SDP-ov Ilija Krneta.
Biračka mjesta, njih 53, otvorena su u 7 sati, glasovanje traje do 19 sati.
Kao i za parlamentarne, i na nedjeljnim prijevremenim izborima vrijede mjere zaštite od zaraze koronavirusom. Županijsko izborno povjerenstvo (ŽIP) uputilo je općinska i gradska izborna povjerenstva da birači kod glasovanja moraju nositi zaštitne maske, da su za birače bez maske, dodatne osigurane u izbornom materijalu koji su dobili.
Državno izborno povjerenstvo (DIP) će još jednom, u 17 sati objaviti podatke o odazivu birača, a prve izborne rezultate u 20 sati.
Župan šibensko-kninski Goran Pauk ima troje zamjenika, svima, pa i onome koji ćebiti izabran u nedjelju, mandati traju do svibnja iduće godine, kada će se održati redovni lokalni izbori.

24. travanj 2024 16:56