StoryEditorOCM
ŽupanijaTribunj

Skandal na 51. izdanju magarećih utrka: Domaći tovari "štrajkali" i ostali u štali, trku spasili "uvozni magarci" iz Knina

Piše Ante Talijaš
3. kolovoza 2018. - 15:28

Da nije bilo Paška Perića Pajice koji je sa svoje poznate farme magaraca kod Knina doveo u Tribunj osam trkačkih grla (naravno, to i naplatio), ne bi bilo 51. izdanja Tribunjskih magarećih utrka. Tako se u srijedu predvečer 'glasno šaputalo među mještanima Tribunja pred početak trke. Naime, za utrku nisu bili na raspolaganju domaći tovari, onih desetak o kojima brine udruga 'Tribunjski tovar'. Nekolicina dobro upućenih u ovdašnje prilike informirali su nas da je razloge tome osobni animozitet, odnosno nepričanje između općinskog načelnika Marka Grubelića i Rokice Ferare, osnivača i čelnika udruge 'Tribunjski tovar' koja već godinama na svojoj farmi u Tribunju skrbi od brojnoj magaradi i njihovim potomcima.

No, zahvaljujući Pašku Periću i vlasnicima magaraca iz susjednih mjesta, trke su ipak održane, pa je blamaža izbjegnuta. A slavodobitnici ovog 51. izdanja Tribunjskih magarećih trka opet su postali Anđelino Perko i tovar Miško. U velikoj finalnoj utrci pred više tisuća stranih i domaćih turista, 17-godišnji Anđelino je na Mišku doslovce projurio stazom oko 'starog sela' na poluotoku i s velikom prednošću pred ostalim finalistima suvereno prošao kroz cilj. Ovaj pobjednički dvojac tako je opravdao ulogu favorita koje su mu malim koeficijentom za pobjedu dodijelile brojne kladionice. Naime, Anđelino je s Miškom slavio i prošle godine, na jubilarnom 50. izdanju ove tradicionalne tribunjske manifestacije, koja je odavno postala turistički brend.

-Eto, drugu godinu za redom imam razloga za slavlje. Ova pobjeda još mi je slađa jer teško je u ovako jakoj konkurenciji obraniti titulu pobjednika. Sretan sam jer su utrke protekle bez i najmanjeg incidenta, nitko nije ozlijeđen ni od jahača, a ni od magaraca. Jer, koliko je ova naša manifestacija zabavna i atraktivna, uvijek postoji opasnost i da se nešto loše dogodi. Miško još jednom je pokazao da je trenutno najbolji i najbrži magarac u Dalmaciji, a njegov vlasnik je Damir Vodanov iz 'Banovih Dvora' u Tišnjanskoj Dubravi' – kazao je pobjednik Anđelino Perkov, maturant Brodomenehaničarske škole, inače i višestruki županijski juniorski prvak u sportskom ribolovu.

Mladom Tribunjcu zlatnu medalju i pobjednički prijelazni pehar – brončanu statutu tovara akademskog kipara Kažimira Hraste, u ime organizatora dodijelili su načelnik općine Tribunj Marko Grubelić i direktorica Ureda Turističke zajednice Josipa Jerkov.
Srebrnom medaljom okitio se 19-godišnji Roko Španja na magarcu Klokanu, koji je dojahao do drugog mjesta u finalnoj utrci.

Roko je po ocu Vodičanin, a po majci Tribunjac , pa je tako stekao pravo na trkama. Brončana medalja za treće mjesto pripala je debitantu, 16-godišnjem Jakovu Popovu, čija su braća Šimun i Roko višestruki pobjednici prethodnih godina.

Ovom najpoznatijom i najpopularnijom magarećom trkom na 'svitu i okolici', uspješno je 'kormilario' prokušani voditeljski dvojac Kristijana Požarina Rakić i Goran Ferara.


Rokica Ferara, čelnik udruge 'Tribunjski tovar': Nitko nas iz Općine nije nazvao i tražio da im damo naše tovare!
-Na žalost i na sramotu je da se prvi puta dogodilo u povijesti tribunjskih trka da na njima nisu sudjelovali domaći tribunjski tovari. Razlog tome je što mene i mog sina Antu, koji smo vlasnici tovara o kojima skrbimo u sklopu naše udruge 'Tribunski tovar', nitko iz Općine i Turističke zajednice, dakle nitko od organizatora trka, nije kontaktirao. Naravno da smo kao i svih proteklih godina bili spremni ustupiti tovare za dobrobit našega sela, ali, ponavljam, trebalo su doći kod nas, popričati i dogovoriti se – kazao nam je Rokica Ferara.

NAČELNIK OPĆINE MARKO GRUBELIĆ: GRUPA LJUDI ŠIRI LAŽI I OPSTRUIRA RAD MLADE OPĆINSKE VLASTI
-Prije mjesec dana smo imali kulturno događanje u kojem nam je trebao jedan magarac. Obratili smo se udruzi Tribunjski tovar, a oni se nisu niti očitovali o našem zahtjevu. Dakle, nisu nam htjeli dati tog jednog jedinog magarca. E sad, ako nam se taj čovjek koji je predsjednik navedene udruge nije očitovao oko jednog magarca, kako bi se očitovao oko 5 ili 6 ili 10 magaraca. Sad on širi laži i obmane i priča priče o tome kako ga nismo htjeli zvati i glumi žrtvu. Nismo ga zvali jer očito ne bi ni dao magarce. Radi se o čovjeku bez i malo srama i obraza, tako da mi i nije žao što ne surađujemo. Na kraju, njihova udruga nije podnijela izvješće Općini Tribunj za prošlogodišnjih odobrenih 10 tisuća kuna. S druge strane, glumi žrtvu i žali se da nije dobio novce ove godine, a nije ih tražio. Uz to je još dužan 10 tisuća kuna Općini. Radi se o jednom čovjeku, odnosno grupi ljudi, koji zrače negativnošću, zavidnošću i ljubomorom prema nama mladima koji smo na čelu Općine Tribunj, pritom šireći laži i obmane – kazao je, pak, Marko Grubelić, načelnik općine Tribunj


KONAČNI POREDAK
Već po tradiciji dugoj preko pola stoljeća, na trkama je sudjelovalo 12 tribunjskih mladića s 12 magaraca. Prema statutu, pravo sudjelovanja imaju mladići do 30 godina koji su tribunjske krvi ili kojima bar jedan roditelj mora biti iz Tribunja. Trči se stazom u dužini 1300 metara oko 'starog sela' na poluotoku.
I na ovom 51. izdanju, najprije su se održale tri polufinalne utrke s četiri jahača iz kojih su se po dvojica najboljih plasirali u veliku finalu. Ostala šestorica otrčali su još jednu trku repaža, a iz koje se kao pobjednik u finale plasirao Josip Perkov. U finalu ih je nastupilo sedam, a Angelino Perkov na Mišku nadmoćno je pobijedio.
Evo i konačnog poretka: 1.Angelino Perkov; 2.Roko Španja; 3. Jakov Popov; 4. Roko Popov; 5. Josip Perkov; 6. Martin Grubelić; 7. Kristijan Grubelić. U finale se nisu uspjeli plasirati Lovre Bolanča, Mathew Ferara, Luka Orbanić, Milijan Marić, Kristijan Jerkov.




 

22. travanj 2024 13:12