StoryEditorOCM
Županijačudna odluka

Sjednice Županijske skupštine i šibenskoga Gradskog vijeća opet zakazane u isto vrijeme!? Oporba: HDZ-ovci, čega se bojite?

Piše Davorka Blažević
8. prosinca 2020. - 18:00

Lokalna vlast u Šibeniku, gradska i županijska, odlučila je djelovati potpuno sinkronizirano u doba korone. Baš kao i prošli put, istoga dana, 14. prosinca, u približno isto vrijeme sazvane su sjednice Županijske skupštine i šibenskoga Gradskog vijeća, obje online.

Kad se to dogodi prvi put, čovjek može benevolentno pomisliti da je riječ o slučajnosti, ali kad se isti model ponovi drugi put uzastopno, tada je teško oteti se dojmu da je posrijedi namjera da se javnosti oteža ili onemogući praćenje rada predstavničkih tijela, a oporbi oteža polemiziranje sa stajalištima i prijedlozima vladajućih. Jedina je novost da se ovaj put sjednice ne organiziraju preko Google obrasca...

Bura zbog preklapanja

Vijest o virtualnim sjednicama koje se terminski preklapaju prva je komentirala Iris Ukić Kotarac, vijećnica NL Stipe Petrine, koja je na Facebooku konstatirala kako je očito da do svibanjskih lokalnih izbora iduće godine u Šibensko-kninskoj županiji "nećemo imati 'normalnu' sjednicu Gradskog vijeća ni Županijske skupštine", čime se, kaže, ide naruku gradonačelniku Željku Buriću i županu Goranu Pauku. Dodatno je neprihvatljivo, smatra, da se održavanje obiju sjednica preko aplikacije zakaže istodobno baš kad je na dnevnom redu rasprava o proračunu, kao najvažnijem dokumentu Grada, odnosno Županije.

– COVID-19 je kao HDZ, iscrpljuje, osiromašuje, a u konačnici one najslabije dovodi do smrti! – napisala je u svojoj objavi Iris Ukić Kotarac, ocjenjujući da je preporuku ministra Davora Božinovića o online sjednicama HDZ prigrlio kao obvezu da bi oporbu držali podalje od javnosti.

– Ako može Sabor, mogu i Grad Šibenik i Županija – tvrdi Ukić Kotarac i zahtijeva da se sjednica GV-a održi na redovan način, u više dvorana, a uvjeti postoje (Centar za tehnologije "Trokut", predavaonice Veleučilišta, Studija energetike). "Postoji sva sila tehnološkog znanja i izvrsnosti na koje se HDZ zaklinje, pa zašto se ono ne koristi?" ističe vijećnica.

Cilj je bez sumnje oporbu i građane ušutkati, oduzeti im priliku da iskažu nezadovoljstvo, zaključuje vijećnica.

– HDZ, čega se bojite, "Petrinala", mogućnosti da građani putem TV prijenosa vide i čuju ono što vam oporba na sjednicama i na aktualnom satu poručuje? Zašto zakazujete sjednice Županijske skupštine i Gradskog vijeća na isti dan? Je li vam cilj da svi novinari ne mogu pratiti sjednicu i Vijeća i Skupštine, pa da ne dobijete koje neovisno novinarsko razmišljanje? Želite li spriječiti da se oporba više puta pojavljuje u medijima? Očito – da! – poručuje, uz prijedlog da se sjednica, ako su popunjeni "inkubatori", održi u nekom od hotela, jer "kad ima volje, ima i načina".

Posebne SDP-ove zamjerke

Ivica Ledenko, vijećnik Loze, najavljuje podnošenje zahtjeva za utvrđivanje zakonitosti održavanja sjednica ŽS preko aplikacija, bez javnosti.

– Imaju zaštitu ministra, koji je "njihov čovjek", a koji im je dao do znanja da se ŽS ili GV neće raspuštati ako se u tri mjeseca i ne sazove sjednica. Imaju ugodnu većinu i imaju obrazac kako se riješiti oporbe i donijeti proračun bez pitanja i rasprave. Ali, budimo realni, oni se tako ponašaju i u standardnim uvjetima, uvijek je to dokazivanje moći, arogancija i bahatost. Mogli su – ističe i Ledenko – organizirati sjednicu ŽS u dvije dvorane, ali njima je draže pokazati da im nitko ništa ne može – smatra Ledenko.

Iz SDP-a posebne zamjerke upućuju na račun Županije, koja je za online sjednicu angažirala vanjsku tvrtku jer za to stručne službe Županije, kaže Joško Šupe, nisu kompetentne. Grad barem koristi vlastite snage, ističe Šupe, koji se, unatoč svemu, planira uključiti u sjednicu. Ogorčen je i na Stožer civilne zaštite, na čije se preporuke ŽS poziva, jer "umjesto da svojim stručnim znanjem i radom budu brana širenju zaraze, oni isključivo politiziraju", žestoko će SDP-ov vijećnik.

Smatra također da se brojke novozaraženih u zadnje vrijeme vjerojatno friziraju kako bi se za Božić mogli ponovno "otvoriti", jer ako nisu izbori, kod nas su vjerski blagdani, pred kojima opasnost od zaraze uzmiče...

Njegova kolegica Anita Jakšić (SDP) blagim pomakom drži prelazak s Google aplikacije na standardni online model, za koji će svi vijećnici prije sjednice biti educirani od vanjske tvrtke, koju će platiti Županija.

– Ovih je dana u Centru tehnologija "Trokut" održana besplatna radionica o korištenju novih online tehnologija, ali Županija očito nikoga nije poslala, pa zato, za razliku od Grada, traže pomoć izvana – kaže Jakšić.

'Burić izbjegava sučeljavanje'

Nezavisni gradski vijećnik Ivo Glavaš smatra da gradonačelnik izbjegava suočavanje s vijećnicima i novinarima, njemu ne odgovara da javnost čuje što se na Gradskom vijeću govori zbog debakla s velikim investicijama.

– Bojim se da gradonačelnik do kraja mandata nema namjeru održati javnu sjednicu – kaže Glavaš.

– Potpuno shvaćam težinu epidemiološke situacije i nije mi ni na kraj pameti pridonositi njezinu pogoršavanju, ali siguran sam da ima načina da sjednica bude javna, jer nas je samo 25 vijećnika u GV-u, pa stoga ovakvu odluku, drugi put zaredom, smatram skandaloznom – kazao je.

Njegovo mišljenje dijeli i gradski vijećnik Rikard Marenzi (NL Stipe Petrine), koji je uvjeren da će biti puno problema s online uključivanjem vijećnika jer su takvi alati primjereni za tihi, studiozan rad, a ne za žestoke polemike koje se vode na GV-u.

– Sve to ide naruku vladajućima, kojima je interes da što manje talasamo, pogotovo u ova gruba vremena – zaključuje Marenzi.

27. travanj 2024 07:13