StoryEditorOCM
ŽupanijaOBLJETNICE

Sjećanje na rujanski ratni podvig: San o Velikoj Srbiji propao je na šibenskom mostu

11. rujna 2019. - 11:55

Ratni rujanski podvig bio je prekretnica ne samo za Šibenik, već i za čitavu Republiku Hrvatsku.
Oslobođenjem šibenskog mosta i odbacivanjem agresorske JNA, Zbor narodne garde i policija osujetili su plan agresora da Republiku Hrvatsku podijeli na dva dijela. U Šibeniku, na šibenskom mostu, propao je san o Velikoj Srbiji, a Domovinski rat dobio je novi vojni i moralni uzlet. Upravo u spomen na te dane, u mjesecu rujnu, prigodnim događanjima u našoj županiji želimo sačuvati od zaborava dane ponosa i slave, ali i ispričati slavnu povijest stvaranja i obrane Domovine novim generacijama rođenima nakon Domovinskog rata.

Kazao je to na jučerašnjoj konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen program obilježavanja 28. obljetnice Spomendana Rujanskog rata u Šibensko-kninskoj županiji Goran Pauk, šibensko-kninski župan.

Internetska stranica

Skora svečarska događanja koja u ulozi koordinatora organizira Županija zajedno s udrugama hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata te gradovima Šibenikom, Vodicama, Skradinom i Drnišom te općinama Unešić i Rogoznica najavili su i Paško Rakić, zamjenik šibenskog gradonačelnika, Luka Lipić, savjetnik za društvene djelatnosti grada Vodica, kao i predstavnici spomenutih braniteljskih udruga.

Na skupu je i predstavljena nova internetska stranica "Rujanski rat" čijoj se izradi, obrazloženo je, prionulo zbog generacija rođenih nakon Domovinskog rata, generacija koje koriste blagodati novih digitalnih tehnologija.

- Cilj nam je bio na jednom mjestu u digitalnoj formi ostaviti zapis i fotografije iz tih slavnih dana ponosa i slave. Ta internetska stranica bit će autentični svjedok svega što se događalo u Rujanskom ratu, no ne i tumač taktičkih ili sličnih radnji - istaknuo je župan Pauk. Na stranici je objavljen detaljni program ovogodišnje proslave, vremenska crta iz koje je razvidno što se po danima i satima događalo na širem šibenskom ratištu u rujnu 1991., foto i video galerija. Rubrika novosti, pak, postupno će se nadopunjavati novim vijestima. Stranica je dostupna na linku: www.rujanskirat.com, a vidljiva je i na službenoj internetskoj stranici Šibensko-kninske županije u takozvanom rotatoru.

Središnja proslava rujanskog ratnog podviga bit će 23. rujna u Šibeniku i tako će biti ubuduće, no događanja će obuhvatiti sve lokacije koje su u devetom mjesecu 1991. godine bile od obrambenog značaja za grad i njegovo okruženje. Zadovoljstvo što od ove godine, pa unaprijed, domaćinstvo nad središnjom proslavom preuzima Šibenik nije krio dogradonačelnik Rakić.

Obilazak Smričnjaka

- Šibenik je bio glavni cilj napada u Rujanskom ratu i drago mi je što je prihvaćeno da svake godine bude domaćin središnje proslave. U ponedjeljak, 23. rujna u 17 sati okupit ćemo se na komemoraciji kod spomenika na Baldekinu, a onda zajedno krenuti prema Trgu Pavla Šubića, gdje će biti organiziran glazbeni program uz prigodnu zakusku – istaknuo je Rakić napomenuvši kako će već u subotu, 14. rujna biti organiziran obilazak Smričnjaka, brda sa kojega su branitelji Šibenika navodili topove sa Žirja prema neprijateljskim položajima. Upravo će to mjesto, dodao je, biti primjereno uređeno.

U sklopu programa obilježavanja 28. obljetnice rujanske pobjede Šibenika nad agresorom, na Pakovu Selu će, kako je najavio Drago Radeljak, predstavnik Udruge 142. brigade HV, ujedno i grada Drniša, biti otkriven tenk koji simbolizira zaustavljanje prodora Kninskog korpusa prema Šibeniku a također i utvrđivanje crte bojišnice preko koje neprijateljske snage nikad više nisu prešle.

- U Pakovu Selu i Sedramiću 20. rujna 1991. zaustavljena je oklopno-mehanizirana kolona 9. Kninskog korpusa i uništen prvi tenk na dalmatinskom ratištu. Na tom mjestu ćemo otkriti spomen obilježje kao podsjetnik na zaustavljanje neprijateljskih napada u dva smjera – prema Šibeniku i drugi dublje prema Zagori, Unešiću i kaštelanskoj zagori - rekao je Radeljak.

24. travanj 2024 14:43