StoryEditorOCM
Županijavrijedni ljudi

Šime Martinović je najbolji volonter u županiji; Evo tko je još bio nominiran za ovo priznanje uz svestranog Zatonjanina

Piše Šibenski.hr
6. prosinca 2022. - 18:04

Sinoć je u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ Šibenik upriličena svečana dodjela nagrada najistaknutijem volonteru/ki i organizatoru volontiranja u Šibensko-kninskoj županiji u 2022. godini. Svečanost je organizirala Udruga mladih „Mladi u EU“  u suradnji sa Savjetom mladih Grada Šibenika i Savjetom mladih Šibensko-kninske županije.

Na dodjeli su sudjelovali brojni predstavnici organizacija civilnog društva s područja Šibensko-kninske županije, volonteri te predstavnici Grada Šibenika i Šibensko-kninske županije. Također, kao gosti na svečanosti su prisustvovali Luka Bogdan, zamjenik ravnateljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva za programe Europske unije te Marko Pavić, predsjednik saborskog Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije koji se kratko i obratio okupljenima.

Dodijeljene su nagrade u dvije kategorije, fizička osoba – volonter/ka te pravna osoba – organizator volontiranja.

Nagradu za najistaknutijeg volontera/ku ove godine osvojio je Šime Martinović, volonter koji je organizirao i sudjelovao na brojnim akcijama čišćenja podmorja, obala i kopna na području cijele županije, organizirao i održavao razna predavanja i  radionica za djecu i mlade na temu ekologije i zaštite prirode te sudjelovanje u organizaciji maškara u Zatonu koje su se prvi put održale nakon punih 6 godina.

Uz Šimu Martinovića, u kategoriji fizičkih osoba bili su nominirani i Mirjana Labura, Daliborka Jozić te zajedno Ivana Vlaić i Katarina Jurlin. Labura je volonterski pomagala potrebitima, Jozić starijim osobama, a Vlaić i Jurlin pomagale su ukrajinskim izbjeglicama u učenju hrvatskog jezika.

Nagradu za najistaknutijeg organizatora volontiranja ove godine osvojila je Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ koja je tijekom 2022. godine organizirala je i provela veliki broj volonterskih programa realiziranih kroz projekt „Nepoznata Krka – skrivena blaga gornje i srednjeg toka rijeke Krke. “. Ukupno je volontiralo 66 volontera kroz 4 volonterske pozicije (Istraživač tržišta, Čistač obale Krke, Arheološki suradnik, Edukativno-kreativni suradnik) sa odrađenih 4396 volonterskih sati. Suradnja nacionalnog parka i volontera doprinijela je bolje poznavanju i razumijevanju zaštićenog područja, znanstvenom i edukativnom napretku i očuvanju okoliša.

Uz NP Krka, u kategoriji pravnih osoba bila je nominirana i Udruga Aurora iz Šibenika, Udruga Šibenski potrošač te Razvojni europski centar inicijativa.

Cilj organizacije Nagrade za volontere i organizatore volontiranja u Šibeniku je poticanje volonterskog rada u lokalnoj zajednici i to nagrađivanjem volonterskog doprinosa pojedinaca i organizacija koje organiziraju volontiranje.

22. srpanj 2024 04:52