StoryEditorOCM
ŽupanijaLiječnika ni za lijek

Šibenskoj Hitnoj hitno trebaju tri doktora. Intervencija je sve više, moraju uskakati likari i sestre koji rade prekovremeno u slobodno vrijeme

Piše Katarina Rudan
21. srpnja 2021. - 13:24

S problemom nedostatka medicinskog osoblja na tržištu rada, posebno liječnika, godinama su suočene zdravstvene ustanove na području Šibensko-kninske županije. Od te boljke nije izuzet niti županijski Zavod za hitnu medicinu koji „hitno“ treba tri doktora, specijalista hitne medicine ili doktore medicine za rad u Tisnom tijekom ljetne sezone. Naime, odlukom Ministarstva zdravstva i HZZO-a, kojom se primorskim županijama za vrijeme trajanje turističke sezone osiguravaju sredstva za dodatne timove, šibensko-kninski Zavod trebao je oformiti jedan dodatni tim T1, stacioniran u Skradinu, koji „pokriva“ dio autoceste koja prolazi kroz županiju i Nacionalni park „Krka“.

-Taj smo tim uspjeli formirati, ali imamo problema s ispostavom u Tisnom. Tamo tijekom cijele godine imamo pet timova T2, u kojima su dvije medicinske sestre ili dva tehničara, od kojih je jedno vozač i pokrivaju područje cijelog otoka Murtera. U ljetnom periodu, u pravilu na tri mjeseca, oni prerastaju u timove T1, što znači da je potrebno zaposliti pet liječnika na određeno vrijeme. Natječaj za prijem liječnika za potrebe ispostave u Tisnom otvorili smo prije sezone, ali nismo uspjeli dobiti sve liječnike. Zaposliti smo dvoje i tako popunili dva tima, a ostalo su i dalje timovi T2. Kada iz vlastitih redova ili iz ustanova s kojima imamo potpisan ugovor o suradnju uspijemo dobiti „slobodnog“ liječnika, tada popunjavamo i preostale timove u Tisnom što je jedino moguće u ovim okolnostima – govori ravnatelj šibensko-kninskog Zavoda za hitnu medicinu Tomislav Jukić.

Svjesni stanja na tržištu rada i problema oko ekipiranja, ne samo u sezoni već i ostatku godine, zdravstvene Zavod za hitnu medicinu, Dom zdravlja Šibenik i županijska Opća bolnica Šibenik još su prije nekoliko godina potpisale ugovor o poslovnoj suradnji.

- Uz taj, imamo potpisan ugovor o suradnji i sa Zavodima za hitnu medicinu Ličko-senjske i Zadarske županije i time smo omogućili da jedni drugima “uskačemo” u pomoć, posebno u sezoni. U praksi to znači da liječnici i medicinske sestre, ako to žele, u svojem slobodnom vremenu, odlaze raditi u druge ustanove. Jasno, taj prekovremeni rad im plaća ustanova u kojoj ga odrade. S obzirom na to da našim, domaćim, zdravstvenim ustanovama u sezoni također fali ljudi, suradnja sa susjednim Zavodima za hitnu medicinu često spašava situaciju – govori Jukić.

Inače, županijski Zavod za hitnu medicinu s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO) ima ugovoreno 29 timova T1, koji u svojem sastavu imaju liječnika, medicinsku sestru ili tehničara te vozača. Najviše timova T1, njih deset, stacionirano je u Šibeniku. Pet timova T1 je u Vodicama, s tim što rad jednog tima sufinancira Grad Vodice. Četiri su tima u Primoštenu, te po pet timova T1 u Drnišu i Kninu. U ispostavi u Tisnom je pet timova T2, u kojima su dvije medicinske sestre ili dva tehničara, od kojih je jedno vozač. U Prijavno-dojavnoj jedinici, u centrali u Šibeniku, radi pet timova T2 i oni opslužuju cijelu županiju.

-To je dovoljno tijekom godine, osim u špici turističke sezone, kad se naglo poveća broj “stanovnika”, a time i hitnih intervencija – na kraju će Jukić.

18. travanj 2024 16:10