StoryEditorOCM
ŽupanijaŽeljana Šikić

Šibensko-kninska županija još uvijek je u ‘crvenom‘: ‘Cijepljenje je jedan od uvjeta za uspješnu turističku sezonu, trenutno imamo 3000 gostiju‘

Piše Katarina Rudan
19. svibnja 2021. - 14:07
Željana Šikić, direktorica ureda Turističke zajednice Šibensko-kninske županije  Nikša Stipaničev/Cropix

I ovog tjedna u Sportskoj dvorani Baldekin u Šibeniku provodi se masovno cijepljenje građana protiv COVID-19 infekcije, a cijepljenje se obavlja i u ambulantama obiteljske medicine diljem županije.

Među onima koji čekaju red za cjepivo sve je više i privatnih iznajmljivača. Neki su se već cijepili ili prijavili kod svojih obiteljskih liječnika, neki preboljeli covid, a prošlog tjedna krenula je akcija prijavljivanja i pozivanja na cijepljenje preko sustava lokalnih i županijske turističke zajednice u koordinaciji sa Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije.

Gradske i općinske turističke zajednice pozvale su iznajmljivače sa svojih područja koji se žele cijepiti da im se jave, a potom spisak zainteresiranih dostavljaju županijskoj TZ-e.

- Tako objedinjeni popis šaljemo našem Zavodu za javno zdravstvo koje, nakon što napravi, vraća raspored cijepljenja i mi ga "spuštamo" lokalnim turističkim zajednicama. Kolege potom obavijeste nositelje rješenja o iznajmljivanju o vremenu i mjestu, odnosno punktu, na kojem će se cijepljenje provoditi – kaže direktorica županijske TZ-e Željana Šikić.

Interes za cijepljenje prvih dana akcije, kaže, iskazalo je oko 500 iznajmljivača, a od početka ovog tjedna uočljiv je trend rasta.

- Na području županije trenutno imamo oko 8000 nositelja rješenja o iznajmljivanju koji posjeduju oko 17.000 smještajnih kapaciteta s ukupno oko 50.000 ležajeva. Veseli što raste interes za cijepljenjem ne samo nositelja rješenja o iznajmljivanju, već i članova njihovih obitelji. Očito je da raste svijest o potrebi cijepljenja i ljudima je zaista postalo jasno da je veća procijepljenost stanovništva, a posebno osoblja u turističkom sektoru, jedan od glavnih uvjeta za koliko-toliko uspješnu turističku sezonu – kazala je Šikić i dodala da turističkog "muvinga" već pomalo ima, premda smo još u "crvenom".

- Ovih je dana na našem području oko 3000 gostiju. Naravno, to nije niti približno godinama prije pandemije, ali svakako je bolje nego u isto vrijeme prošle. Ne zaboravimo da su hoteli lani bili zatvoreni i nakon što smo izašli iz tvrdog lockdowna. Danas je ipak situacija bolja i imamo najave, kako od hotelijera tako i od vlasnika obiteljskog smještaja, da od 1.lipnja očekuju veći broj gostiju. Nadajmo se da će tako i biti – zaključila je Šikić.

25. travanj 2024 08:27