StoryEditorOCM
ŽupanijaOpet kvar

Šibenski otoci i dio obale bez struje, negdje i više od 15 sati: ‘Ovako nije bilo ni u ratu!‘

Piše T. V.
18. srpnja 2024. - 15:38

Zbog (još jednog!) kvara na glavnoj trafostanici Vodice-Bilice dio šibenkog akvatorija i obale trenutačno je bez napajanja električnom energijom. Na otoku Prviću, u Vodicama, Tribunju, na Srimi te na Jadriji struje je nestalo sinoć oko jedanaest sati, a do sada je samo u Vodicama stanje normalizirano. Sva ostala mjesta još su bez struje, na otoku Prviću struja se vratila jutros, ali samo nakratko, a Zlarin je isključen od podne.

Vodice su prebačene na trafostanicu Kapela, kažu iz HEP-a, no Jadrija, Srima i Prvić su do daljnjega bez električne energije zbog preopterećenja mreže. U međuvremenu je, dakle, „ispao“ i Zlarin.

Stanovnici tih mjesta su već pomalo ogorčeni, posebice ugostitelji i iznajmljivači, no načelnik općine Tribunj, Marko Grubelić, poziva na strpljenje te apelira:

- Ovim putem apeliram na sve da ugase klima uređaje. Neki imaju struju, neki nemaju. Kad bismo smanjili potrošnju, veća je šansa da bismo je trenutno svi imali. Situacija nije idealna, nitko nije birao kvar na glavnom vodu prema Vodicama i Tribunju, ali smo tu sada gdje jesmo. Službe se trude, međutim kvar je velik. Hajdemo biti solidarni – poručio je.

Njegovu gandijevštinu ne dijele baš stanovnici Prvića i Zlarina.

- Upravo sam čula da su iskljucili otok Prvić da bi rasteretili električnu mrežu i zato nemamo struje. Nije mi jasno zasto Prvić, a ne Vodice ili Tribunj? Zar naši starosjedioci, turisti ili osobe koje imaju kuce za odmor i redovno dobijaju uplatnice za porez i HEP, nisu važni ili su manje vrijedni od ostalog dijela Šibensko-kninske županije – zapitala se jedna mještanka Prvića na društvenim mrežama.

Ljudi, očekivano, bjesomučno nazivaju službe, no ne dobivaju neke konkretne informacije.

- Ovi na 112 znaju isto što i mi, ništa! Samo nagađaju. Ovakvih ispada od rata nije bilo! Kvarovi su očito golemi, a nitko ništa ne objašnjava. Suludo! – čuje se s otoka Zlarina.

Podsjetimo, nije prošlo još ni mjesec dana od potpunog kolapsa kada je, 21. lipnja, cijela Dalmacija, zajedno s dijelovima BiH, Crne Gore i Albanije, ostala bez struje na nekoliko sati.

 

15. rujan 2024 10:11