StoryEditorOCM
ŽupanijaPOLJSKI DRŽAVLJANI

Šibenski HGSS-ovci spasili dvojicu planinara: ‘Uslijed iznemoglosti i straha nisu se mogli spustiti s Dinare‘

Piše Šibenski.hr
12. rujna 2023. - 16:00

Na južnoj stjeni Dinare, dvoje stranih državljana našlo se u nevolji prilikom prolaska kroz via ferratu. Zbog nemogućnosti da se spuste s Dinare potražili su pomoć a na teren su izašli šibenski HGSS-ovci. Pozivom centra 112 jučer u 14:30 počela je akcija za HGSS stanicu Šibenik.

U centru su nas spojili sa kolegama  iz HGSS stanice Split koji su dobili obavijest da se na ferati na Dinari nalaze dva poljska planinara koja se uslijed iznemoglosti i straha ne mogu dalje kretati te traže pomoć.

Spletom okolnosti u isto vrjemena na bivku, na polovini ferate nalaze se dva spašavatelja HGSS stanice Split uz čiju pomoć se dolazi do točnijih informacija. Nakon nekog vremena stupilo se u kontakt sa Poljacima te oni nastavljaju uspon ali nisu sigurni da će uspjeti izaći do kraja.

Na terenu je četvero spašavatelja HGSS stanice Šibenik gdje u Suhopolju podno Dinare čekaju helikopter. Plan je prebaciti spašavatelje na greben Ošjak odakle bi se feratom  spustiti do unesrećenih i sigurno ih otpratiti do podnožja. Taj plan je sproveden u djelo te spašavatelji nakon što su helikopterom HRZ prebačeni na Dinaru ulaze u feratu i uskoro nailaze na poljski dvojac. Slijedi dugotrajni silazak do podnožja gdje ih u kasnim večernjim satima dočekuju kolege spašavatelji sa dva vozila.

- Ovim putem apeliramo na sve planinare, penjače i izletnike da dobro provjere sve aspekte staze kojom idu, da se o istoj raspitaju kod relevantnih institucija i planinarskih klubova te da dobro procijene svoje psihofizičke sposobnosti kako bi ovakve situacije sveli na najmanju moguću mjeru - poručili su iz HGSS-a

30. rujan 2023 04:24