StoryEditorOCM
ŽupanijaBuran dan

Šibenski HGSS-ovci na Dinari su jučer spašavali dvoje stranih planinara; uputili su i apel sve brojnjim penjačima na najviši hrvatski planinski vrh

Piše Šibenski.hr
2. listopada 2021. - 09:15

JUčerašnji dan bio je vrlo buran za šibenske HGSS-ovce. Na Dinaru su otišli spasiti jednu osobu, a onda su pri povratku dobili poziv za spašavanje još jedne unesrećene planinarke. Na sreću, obje akcije prošle su dobro, unesrećeni spoašeni, a šibenski HGSS-ovci umorni, ali zadovoljni zbog uspješno okončanih akcija. 

Detaljno su sve objavili i opisali na svojim web stranicama i Facebooku. Evo njihove priče:

-U petak 1. listopada u 12. 30 sati na dežurni telefon HGSS stanice Šibenik od centra 112 dolazi dojava da je na području Dinare unesrećeni strani državljanin kojem je potrebna pomoć pri silasku zbog pada i ozljede glave. Na teren odmah izlaz 6 spašavatelja, dok se helikopterska komisija stavlja u pripravnost.

Nakon uspješnog lociranja i u razgovoru s unesrećenom osobom, upućujemo je da nas sačeka jer stižemo uskoro kako bi ju zbrinuli i ispratili u podnožje Dinare. Unatoč ozljedama osoba je dobro pokretljiva i u dobrom općem fizičkom stanju. Troje spašavatelja odlazi sa unesrećenim te javljaju ostalima da siđu s planine put Knina te da ih pokupe u selu Glavašu gdje će se oni spustiti.

Za vrijeme spuštanja u 18 sati do spašavatelja na Dinari dolaze dva strana državljanina te ih obavještavaju o još jednoj nesreći. Naime, strana državljanka je pala te zadobila ozljede glave od kojih je neko vrijeme bila u nesvijesti te nije u stanju samostalno se spustiti sa planine. Kako smo već na terenu, ekipa se odvaja i dijeli na dvije. Jadan dio nastavlja sa prvim unesrećenim do podnožja gdje ga predaje timu HMP, dok se drugi dio ekipe ponovno penje na Dinaru i dolazi do unesrećene.

Kako je u međuvremenu pao mrak, nije moguće dobiti potporu iz zraka, pa se nosiljkom UT 2000, nakon pružene prve pomoći i zbrinjavanja unesrećene kreće u transport. Ususret spašavateljima dolaze još tri, koja su se u međuvremenu spustili sa Dinare i preko Knina i Kijeva stigli u selo Glavaš. Nakon 2 sata spuštanja krševitom i uskom stazom stižu u selo te unesrećenu predaju timu HMP na daljnju obradu. Povratkom u bazu oko 1. 00 sat završavaju ove dvije akcije spašavanja.

Već neko vrijeme uviđamo da je dosta porasla posjećenost najvišeg vrha Hrvatske što za sobom povlači i veće mogućnosti nesreća. Stoga još jednom upozoravamo planinare i ljubitelje prirode da se dobro pripreme za odlazak u prirodu, da imaju adekvatnu opremu, da ponesu dovoljno vode, da ne idu sami u planinu te da posebno budu oprezni pri silasku jer su tada već umorni, a za nesreću ne treba puno - poručili su šibenski HGSS-ovci.

24. travanj 2024 15:01