StoryEditor
ŽupanijaVOZAČI, OPREZ!

Šibenska policija za vikend najavila veliku akciju: na meti alkoholizirani vozači i recidivisti, angažirane sve raspoložive snage

Piše Šibenski hr.
14. siječnja 2021. - 11:06
ilustracijaNikša Stipaničev/Cropix

U noći sa 16. na 17. siječnja (subota i nedjelja) između 21 i 4 sata na području Policijske uprave šibensko-kninske provodit će se ciljana preventivno represivna akcija usmjerena na suzbijanju prekršaja alkoholiziranih i mladih vozača, izviještava PU Šibensko-kninska. 

Pri provođenju ove akcije, osim ovih prekršaja, posebna pozornost će se usmjeriti i na recidiviste u prometu, prije svega na vozače koji samostalno sudjeluju u prometu prije stjecanja toga prava, zatim na vožnju za vrijeme trajanja zabrane, provjeru važenja prometnih dozvola te naposljetku, upravljanje neregistriranim i tehnički neispravnim vozilima.

Tijekom akcije u nadzor prometa će biti uključen maksimalan broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa. Policijski službenici će vozače nadzirati na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno pokazuju kao ugrožene u pogledu počinjenja prometnih prekršaja i prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola i prometnih nesreća koje su uzrokovali mladi vozači.

Statistički gledano, tijekom 2020.g. na području Policijske uprave šibensko-kninske evidentirano je smanjenje svih vrsta prometnih nesreća za 29, posto (2020.g. – 816, 2019.g. – 1153) uz smanjenje broja nastradalih osoba za 11,1 posto (2020 – 337 nastradalih, 2019 – 379 nastradalih osoba).

U odnosu na prometne nesreće vozača u alkoholiziranom stanju bilježimo pozitivan trend u proteklih sedam mjeseci, kada je zabilježen manji broj prometnih nesreća koje su uzrokovali vozači pod utjecajem alkohola, kojih je zabilježeno 89 ili 10,9% svih prometnih nesreća prošle godine u odnosu na isto razdoblje 2019.g. kada je zabilježeno 106 takvih prometnih nesreća, a što pripisujemo učestalim preventivno represivnim akcijama u prometu na našem području. U navedenih 89 prometnih nesreća nitko nije smrtno stradao dok je u 42 prometne nesreće bilo ozlijeđenih osoba, u odnosu na 2019.g. kad su u 106 prometnih nesreća 2 osobe smrtno stradale, a 36 ih je ozlijeđeno.

Osim toga, u 2020.g. evidentirali smo 13 prometnih nesreća koje su skrivili mladi vozači pod utjecajem alkohola (8 sa ozlijeđenim osobama) u odnosu na 14 ovih prometnih nesreća u istom razdoblju 2019.g. (5 sa ozlijeđenim osobama). U ovim prometnim nesrećama nije bilo smrtno stradalih osoba.

Bitno je napomenuti da je tijekom 2020.g. evidentiran 621 vozač koji je upravljao pod utjecajem alkohola kao i 80 vozača koji su odbili ovakvo testiranje, što upućuje na činjenicu da i pored čestih i ciljanih preventivno-represivnih akcija i upozorenja, bilježimo znatan broj vozača koji pod utjecajem alkohola upravljaju vozilima, navodi se u priopćenju PU Šibensko-kninske.

Izdvojeno

01. ožujak 2021 17:42