StoryEditorOCM
Županijapomoć U NEVOLJI

Šibenik nema mjesta za prihvat izbjeglica iz Ukrajine: ‘Stižu uglavnom žene srednjih godina i djeca. Snalaze se kako mogu‘

Piše Toni Veljača
11. ožujka 2022. - 08:33

U dva tjedna, koliko traje invazija Rusije na Ukrajinu, iz te zemlje je od strahota rata pobjeglo na stotine tisuća ljudi. Trenutna situacija ukazuje na to da će se taj broj s vremenom povećati i na nekoliko milijuna. Veliki broj migranata, mahom žena i djece, prisiljeni su na novi život izvan Ukrajine. Mir, barem privremeni, pronašli su u susjednim zemljama, Poljskoj, Rumunjskoj, Mađarskoj i Slovačkoj. Dio njih, svakodnevno pristiže i u Hrvatsku, tako ih je prema posljednjim informacijama u našu državu pristiglo gotovo 3000.

- Upiti za pomoć migrantima iz Ukrajine nam dolaze gotovo svakodnevno. Gledajući profil ljudi, to su za sada uglavnom žene u srednjim godinama te djeca. Dolaze u Šibenik jer tu imaju smještaj kod prijatelja ili poslovnih suradnika. Snalaze se kako mogu - rekla nam je Tonkica Mikulandra, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Šibenik.

Odlična suradnja

- Imamo stvarno odličnu suradnju s Civilnom zaštitom i drugim centrima Crvenog križa u Vodicama, Kninu i Drnišu. U kontaktu smo i s MUP-om vezano za evidenciju migranata. Usklađujemo se i kontroliramo papirologiju oko njihove prijave da ne bi slučajno došlo do kakvih propusta. Mislim da im je odobren boravak na 90 dana, ali bude li potrebe to će se vjerojatno i produžiti. Što se tog dijela tiče, zaista sve ide prema planu - istaknula je Mikulandra.

Prema planu, na razini države ide i organizacija centara za prihvat i smještaj migranata iz Ukrajine. Trenutno su uspostavljena četiri prihvatna centra, i to u Gospiću, Osijeku, Varaždinu te u Vrbovcu.

- Šibenik, nažalost, nema prihvatnih kapaciteta. Migranti uglavnom traže smještaj u sjevernim dijelovima Hrvatske, gdje uz Crveni križ djeluju i razne udruge, koje zajedničkim snagama rješavaju te probleme. Mi u Šibeniku pomažemo koliko možemo. Započeli smo prikupljanje humanitarne pomoći, da tim ljudima barem malo olakšamo cijelu situaciju. Nadam se da će se sve ovo brzo primiriti, ali svakako moramo biti spremni na sve scenarije. Ako bi i došlo do nečeg goreg, onda bi nam svakako trebala pomoć i Grada i Županije - rekla je Mikulandra.

Migrantima iz Ukrajine pomaže se i u drugom Gradskom društvu Crvenog križa u Županiji, onom u Vodicama. Ravnateljica Marijana Biluš tvrdi da je situacija slična onoj u Šibeniku.

- Rekla bih da se trenutno nosimo s istim problemima kao i drugi centri u Županiji. Migranti koji su došli u Vodice uglavnom su pronašli smještaj u privatnim kapacitetima, riječ je o njihovim prijateljima ili o našim mještanima koji su se dobrovoljno ponudili za pomoć. Među njima je i jedan građanin iz Vodica koji je ustupio smještaj za gotovo deset ljudi - istaknula je Biluš.

Djeca će u školu

Humanitarna pomoć, baš kao i u Šibeniku, prikuplja se već nekoliko dana. Od potrepština, naglasili su, fokus je i na odjeći, obući, igračkama za djecu te dječjim krevetićima.

Na području Vodica je trenutno šest obitelji iz Ukrajine. Među njima je i desetoro djece. Trenutno se ulažu napori kako bi tu djecu uključili u školski sustav.

- U kontaktu smo sa školom u Vodicama i nastojimo pronaći način da tu djecu uključimo u školske aktivnosti. Nabavit ćemo im sav potreban pribor za rad. Djeca se međusobno ne poznaju, gledamo ih povezati i s te im strane donekle olakšati boravak u Vodicama - naglasila je Biluš.

Istaknula je ravnateljica ženu, inače liječnicu, koja je dovela obitelj u Vodice, da bi se potom vratila u Ukrajinu.
- Gospođa je liječnica u bolnici u Lavovu. Dovela je ovdje obitelj i vratila se u Ukrajinu pomagati. Ovo su doista grozna životna iskustva i nadam se da će se ubrzo sve primiriti - zaključila je Biluš.

27. travanj 2024 02:24