StoryEditorOCM
ŽupanijaDRUGI ENO GASTRO SUSRET

Šibenik i njegova županija su sila u ‘iću i piću‘, još malo pa bit će i - velesila!

Piše Zdravko Pilić
9. ožujka 2020. - 15:34

Šibenik i njegova županija mogla bi i trebala biti velesila što se tiče 'ića i pića', odnosno dobre hrane, probrane kapljice i vrhunskog turizma. Zapravo, ovi drugi po redu Eno Gastro susreti na Lozovcu, u restoranu Atrium, pokazali da Šibenik i njegova županija ta sila već jesu, ali da je to sve skupa još 'malo i ništa' prema onom što bi mogli biti – našim je vinarima, sirarima, pršutarima, ribarima, zadrugarima, kuharima i gurmanima samo nebo granica. Ovo što se sada izložilo na štandovima i što se može vidjeti – to je samo vrh ledenog brijega. Ostatak je u šibenskom podmorju, na poljima i u podrumima. Gastronomsko i enološko blago koje su nam ostavili preci tek čeka da bude otkriveno...


Vrhunski ovčiji zreli sir 'Šiat' sirane Stone iz Nunića još je jednom raskošno zamirisao sa stolova, zajedno s pršutima Drage Pletkose s Miljevaca i Agro Maleša iz Mirlović Zagore – veli nam Ante Maleš da mu ni Francuzi prije neki dan nisu mogli naći mane kad su ga kušali – ćokali su se marinirani inćuni, obotnica, kapari i motar Poljoprivredno – ribarske zadruge 'Bokun Dalmacije' a sve skupa se zalivalo Džapinim i Sladićevim Lasinom, Debitom i Maraštinom Rade Raka koju je točio njegov sin Andro, bilo je i domaćeg kraft – piva Vedrana Škugora. Bili su tu i najljepša seoska žena Marijana Podrug i njezin suprug Denis, sa svojim maslinovim uljem, ribarska zadruga 'Adria' iz Tribunja, ali i ribar Ante Skelin s gospođom te kolegom školjkarem Franom Kalauzom. Oni su osokoljeni uspjehom svog 'Dalmatinova' pričali o svojim namjerama da tu manifestaciju pretvore u udrugu, kako bi na taj način mogla ovo 'čudo', gastronmskki 'Woodstock' koji su upriličili na Prižbi, tjedan nakon Valentinova, prikazivati i reprizno, nekoliko puta godišnje, prema interesu i potrebi.


Svoje iskustvo mlađariji prenosili su Blaž Jurin iz svog PZ-a Primošten Burnji i OPG-a, pa čak i recept za 'primoštensku viagru' koja se – ugrubo – sastoji od suve smokve koja se mora toćati u extradjevičanskog maslinovom ulju. A u fino – 'Kad pojideš tu smokvu mora bi negdi nać mladu, zgodnu žensku...' Onima koji su se držali provjerenog recepta, oraha i meda, mogli su se pomoći na štandu pčelarske udruge Pčela, na kojima se nudio med starog medarskog meštra Ante Bulata iz Vodica i kompanjona mu Žarka Perana iz Grebaštice.


Svega je tu bilo u tolikoj mjeri da se među stolovima i štandovima dugo zadržao i Šibensko – kninski župan Goran Pauk, jer ipak se ovo sve skupa i njemu piše u plus, s obzirom da su ovi susreti odvijaju u sklopu projekta 'Taste Šibenik- Knin county' kojeg već dulje vrijeme razvijaju i koja županiju, poručio je Pauk, brendira kao vrhunsku eno – gastro destinaciju. - 'Raduje što u proizvodnji i prezentaciji gastronomije i eneologije imamo i sve više mladih snaga, novu generaciju koje za promociju koristi internet, 'Facebook' i 'Instagram', što je naišlo na dobar odziv jer video materijal o Babiću i Debitu, autohtonim šibenskim sortama vinove loze i vina, na našoj je stranici imao više od 250 tisuća pregleda' – kazao je Pauk. - 'U godinu i pol dana fejsbuk stranica 'Taste ŠKK' postala je platforma koja povezuje ne samo vinare već i druge proizvođače, ugostitelje, gastro nomade i to nam je pokazatelj uspješnosti ovoga što radimo.'


A kako za sve valja imati dobru podlogu, grijeh bi bio ne istaknuti i šefa kužine iz Atriuma, kuharskog meštra Josu Klarića koji se pobrinuo da nitko sd Lozovca ne otiđe gladan. Ruku mu je dao i njegov mlađahni pomoćnik Robert Labaš. Ako bude upola dobar kuhar kao što je prezimenjak mu Rudi slikar – veli da su iz istog sela u Zagorju – nema sumnje, bit će vrhunski! Spremio je varivo s raštikom, grahoricom i orzom za prste polizati, a nije mu ni rižot od kozica za njim ni najmanje zaostajao. Sve skupa se poslije pretvorilo u festival hrane i vina, kako je prvotno i zamišljeno, a raduje što smo među onima koji su obilazili štandove s domaćim proizvodima vidjeli i one koji su tu najbitniji – vlasnike vrhunskih ugostiteljskih objekata, poput Vinka Krnića, vlasnika istoimene konobe koja je za dalmatinske bonkuloviće postala prava mala kapela. U kojoj se obvezno na pola puta zaustave 'na molitvu'. Šteta je u svemu samo što je izostala naša poznata nutricionistkinja Anita Šupe, od koje su mnogi očekivali da im kaže rič - dvi kako se najbolje spizom okripit i zaštitit od modernih pošasti i boljetica. Nažalost, svladala ju je gripa, ali bit će još prigode da od nje čujemo koju na temu – 'Hrana kojoj se moramo vratiti'.

06. svibanj 2024 12:59