StoryEditorOCM
ŽupanijaBriga za napuštene

Šibeniče, mogao bi i ti: Općina Tribunj nastavlja kastraciju uličnih mačaka: ove godine proračun za tu namjenu iznosi 2400 eura.

Piše Branimir Periša
10. siječnja 2024. - 13:58

Općina Tribunj na svojim je mrežnim stranicama objavila da i u ovoj godini iz proračuna snosi troškove kastracije mačaka na svome području. Obavijest prati i obrazac koji zainteresirani vlasnici ili posjednici životinja trebaju ispuniti, te ovjeriti u općinskim službama.

U suradnji s Veterinarskom stanicom Vodice lokalna samouprava financira kastraciju mačaka četvrtu godinu za redom, s dobrim uspjehom, kaže Smiljana Popov iz općinske uprave, dodajući da proračun za tu namjenu ove godine iznosi 2400 eura.

-Planirali smo kastraciju 50 mačaka, kao i dosad. Trošak operacije za ženke iznosi 50, a za mužjake 40 eura, pri čemu vlasnici nemaju nikakvog troška, osim što veterinarima trebaju pristupiti s ovjerenim obrascem u roku od mjesec dana. Ukoliko nemaju transportnu kutiju za mačke, i to smo osigurali, napominje Popov.

-Dosta se trudimo oko toga, no mačaka koje nikome ne pripadaju na ulicama i dalje ima, premda se ne može reći da su znatan komunalni problem. Ipak ima napuštenih objekata u kojima se nastanjuju i razmnožavaju, zato i nastojimo u akcijama obuhvatiti mačke izvan tribunjskih domaćinstava te potaknuti mještane na odgovoran odnos prema životinjama.

Provodimo pozitivnu praksu za smanjene broja napuštenih životinja, pri čemu se kastracija pokazala jedinom uspješnom metodom kontrole razmnožavanja. Pri tome se oslanjamo na volontere i organizacije otvorenoga društva, a prema potrebi surađujemo i sa zaposlenicima skloništa za životinje – zaključila je Popov.

08. svibanj 2024 14:44