StoryEditor
ŽupanijaKistanje

Šest janjevačkih obitelji stambeno zbrinute davanjem u najam novoizgrađenih kuća u državom vlasništvu; Najam im neće biti financijski uteg

Piše šibenski.hr
26. srpnja 2019. - 14:17

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar danas je u Kistanjama svečano potpisao Ugovore o najmu i uručio ključeve šest obitelji koje su stambeno zbrinute davanjem u najam novoizgrađenih kuća u državom vlasništvu.

Svečanom uručenju i obilasku kuća prisustvovali su župan Goran Pauk, zamjenica župana Anja Šimpraga, te Roko Antić i Borislav Šarić, zamjenici načelnika općine Kistanje.

„Izražavam zadovoljstvo što je naša ustanova Dom zdravlja Knin, uz suglasnost Županije kao osnivača, po zahtjevu Središnjeg državnog ureda za stambeno zbrinjavanje, darovala preko 10 tisuća m² zemljišta na kojem su izgrađeni domovi s pripadajućom infrastrukturom za ove obitelji“, kazao je župan Goran Pauk.

Za potrebe stambenog zbrinjavanja ovih obitelji, Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje izgradio je sedam obiteljskih kuća stambene površine od 34,54 m² do 116,70 m² za što je utrošeno 3,5 milijuna kuna,dok je njihovo priključenje na kanalizacijsku i vodovodnu mrežu iznosilo 590 tisuća kuna.

Preostala sedma izgrađena stambena jedinica, ovisno o potrebi, dodijelit će se ili obitelji podnositelja zahtjeva s liste prvenstva Ureda državne uprave u Šibensko-kninskoj županiji ili obitelji u potrebi s osnova nekog drugog stambenog Programa kojeg provodi Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, a kojima je prethodno rješenjem utvrđeno pravo na stambeno zbrinjavanje.

Riječ je o obiteljima, bivšim izbjeglicama s Kosova, koje su potpisivanjem Ugovora o najmu stekle zakonsku osnovu za darovanje istih i stjecanje trajnog vlasništva nad dodijeljenim nekretninama, budući da su bili korisnici stambenih objekata koji su im dati na korištenje temeljem Zakona o privremenom preuzimanju i upravljanju određenom imovinom.

Davanjem u najam novoizgrađenih kuća u državnom vlasništvu čija će mjesečna najamnina iznositi 1 kunu mjesečno, stambeno su zbrinute jednočlana obitelj Macukić, četveročlana Čibarić, peteročlana Palić, šesteročlane obitelji Berišić i Glasnović, te sedmeročlana obitelj Rucić.

Na području Općine Kistanje Republika Hrvatska nema zemljište u svom vlasništvu koje se nalazi unutar obuhvata prostornog plana gdje je dozvoljena gradnja, stoga je 2017. godine uputila zamolbu Domu zdravlja Knin koji je bio vlasnik građevinskog zemljišta.

Kako Dom zdravlja Knin svojim strateškim planom nema predviđenu potrebu korištenja građevinskog zemljišta za provođenje ili proširenja zdravstvenih djelatnosti u svojoj mjerodavnosti, Upravno vijeće Doma zdravlja Knin uz suglasnost Šibensko-kninske županije, kao osnivača, donijelo je Odluku o darovanju zemljišta Republici Hrvatskoj za potrebe stambenog zbrinjavanja obitelji sa područja Općine Kistanje.

 

#KISTANJE# JANJEVCI

Izdvojeno

06. srpanj 2020 08:14