StoryEditorOCM
ŽupanijaNediljko o Goranu

Šef šibensko- kninskog HDZ-a o županovoj kandidaturi za Bruxelles: Vjerujem u Paukov europski uzlet!

8. travnja 2019. - 13:18

Hoće li Šibenik poslije Ivane Maletić i Tonina Picule dobiti još jednog europarlamentarca? To pitanje nameće se poslije saznanja da je aktualni šibensko-kninski župan Goran Pauk dospio na HDZ-ovu kandidacijsku listu za predstojeće europske izbore.

– Uvrštenje Gorana Pauka veliko je priznanje i kompliment šibensko-kninskom HDZ-u. To je potvrda našeg ozbiljnog rada i odraz stanja na terenu. Istovremeno, Pauku i županijskom HDZ-u to je veliki izazov. Sada moramo opravdati povjerenje koje nam je dalo Predsjedništvo stranke, na čelu s Andrejem Plenkovićem – komentirao nam je Nediljko Dujić, predsjednik županijskog HDZ-a, nakon što je u petak objavljena lista kandidata te stranke za Bruxelles.


Šibensko-kninski župan Pauk dobio je, sportskim rječnikom rečeno, startnu poziciju broj sedam. Nositelj liste je mladi Karlo Ressler, Plenkovićev savjetnik i autor HDZ-ova programa za europske izbore. Njemu su iza leđa, a ispred Šibenčanina Pauka, dvije aktualne europarlamentarke, "veteranka" Dubravka Šuica i Željana Zovko, dvoje saborskih zastupnika, Sunčana Glavak i Tomislav Sokol, te Plenkovićeva asistentica iz bruxelleskih dana Marijana Balić.


– Ovo je prvi put da je netko iz naše županije odabran na listu za europske izbore. Ivanu Maletić, ipak, ne mogu računati jer ona živi u Zagrebu. Pauk je zaposlen tu, politički je aktivan na prostoru naše županije, a to namjerava biti i dalje, i ako bude izabran u Europski parlament – ističe Dujić.

 

 

S obzirom na to da predizborne ankete mahom govore o kuvertiranih pet HDZ-ovih mjesta u parlamentu Europske unije, Pauku sedma pozicija ne jamči odlazak u Bruxelles.


– Vjerujem da će Goran ući u Europski parlament. Zastupničko mjesto nije nedostižno. Model prema kojemu se zastupnik postaje zahvaljujući, među inim, preferencijskim glasovima daje nam za pravo da tako razmišljamo. Mi ćemo se, nemojte sumnjati, dobro organizirati i boriti kako bismo uvjerili što veći broj birača da zaokruže Gorana Pauka. On je, uostalom, poznato lice na nacionalnoj razini. Predsjednik je Zajednice županija. I on i ja imamo dobar odnos s kolegama iz drugih krajeva Hrvatske. Zato mislim da će pristojan broj glasova za njega stići iz drugih županija. Na tome temeljimo njegovu prolaznost na predstojećim izborima – kaže šef županijskog HDZ-a.


Čim je HDZ objavio listu svojih ljudi za europske izbore, pojavila su se i nagađanja o odustajanju određenih kandidata. Dujić na to ne računa.


– Ne bih o tome govorio. Treba se ponašati kao da će sve ostati kako je i dogovoreno, a ne polagati nade u to da će netko odustati. Goran se treba izboriti za mjesto u EU parlamentu sa što većim brojem preferencijskih glasova – jasan je Dujić.

Ako Pauk isplete mrežu u Bruxellesu, vjerojatno neće biti jagme oko njegova nasljednika na mjestu župana. Pretpostavlja se da će ga automatski zamijeniti dožupan Nikola Blažević.

19. travanj 2024 19:28