StoryEditorOCM
ŽupanijaIvica Kostanić

Šef šibenske policije: ‘Turisti i domaći mogu biti mirni. Ono što nas zabrinjava je ponašanje u prometu, puno je ubojica na cesti‘

Piše Katarina Rudan
20. kolovoza 2021. - 09:39

Na području Šibensko-kninske županije, uz stalne stanovnike, trenutno boravi više od 53.000 domaćih i stranih turista. Velika je fluktuacija ljudi, znatno je povećan promet i na moru i kopnu, puno je događaja što znači i više posla za djelatnike PU šibensko-kninske. Načelnik PU Ivica Kostanić kaže da je neovisno o tome opće stanje sigurnosti povoljno i na visokoj razini jer nema težih kaznenih djela i sigurnosnih situacija koje bi značajnije uznemirile građane i turiste. Na pitanje o općem stanju sigurnosti u prvih sedam mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle, načelnik Kostanić odgovara:

- U tom razdoblju ukupno je zabilježeno 901 kazneno djelo, a riješena su 662 ili 73,5 posto. Počinitelji su bili odmah poznati i uhićeni na izvršenju ili su naknadno otkriveni. U odnosu na isto razdoblje prošle godine u padu je broj kaznenih djela po službenoj dužnosti, prekršaji protiv javnog reda i mira te požari, dok ostali događaji pokazuju trend porasta, što je razumljivo s obzirom na to da se nalazimo u drugoj godini pandemije Covid-19 i broj dolazaka inozemnih turista je ove godine u znatnom porastu u odnosu na prošlu kad je bilo dosta ograničenja u dolascima. U proteklih sedam mjeseci podnesene su dvije kaznene prijave za kaznena djela za ratni zločin. Prošle godine smo imali ukupno osam kaznenih djela, a ove godine dvanaest. Osam su ratni zločin i četiri kaznena djela odgovornost zapovjednika. Počinjenjem navedenih kaznenih djela oštećeno je 65 osoba, a prijavljena su dva muškarca. Zabilježen je i porast kaznenih djela organiziranog kriminaliteta za 50 posto. Ukupno ih je 30, a prvenstveno se tu radi o povećanju broja kaznenih djela iznuda i protupravne naplate, odnosno novčanih potraživanja. Imali smo i šest kaznenih dijela protuzakonitog ulaženja i kretanja u Republici Hrvatskoj, a riječ je o krijumčarenju migranata preko državne granice, te pet kaznenih dijela o nedozvoljenom posjedovanju i izradi oružja. Podsjetit ću da i dalje traje kampanja „Manje oružja, manje tragedija“ kojom je građanima omogućena dragovoljna predaja oružja i da u tom slučaju protiv njih neće biti podnesene ni prekršajne ni kaznene prijave. Građani se dosta odazivaju i mogu kazati da imamo veliki povrat oružja, ali ako mi sami otkrijemo da netko nezakonito posjeduje oružje onda idu prekršajne i kaznene prijave. Što se gospodarskog kriminaliteta tiče, on je u padu za 40,8 posto. Ove godine izdvajamo kaznenu prijavu, točnije 23 kaznena djela, za neisplatu plaće.

Turistički kriminalitet

Što je s općim stanjem kriminaliteta, te takozvanim situacijskim ili turističkim kriminalitetom?
- U prvih sedam mjeseci na području PU šibensko-kninske opće stanje kriminaliteta je dobro. Jedino iskakanje ove godine je bilo četverostruko ubojstvo i samoubojstvo što je izdvojen događaj, a ne pravilo. U padu su kaznena djela imovinskog karaktera, teških krađa za 14,2 posto, a krađa za 3,9 posto. Od težih kaznenih djela razriješena su četiri razbojništva, dok je jedno ostalo neriješeno. U padu su i kaznena djela protiv života i tijela. Prvenstveno se to odnosi na tjelesne ozljede i teške tjelesne ozljede. Lani smo u promatranom razdoblju imali 33 takva kaznena djela, a ove godine 21 što je manje za 36,4 posto. Kad je riječ o situacijskom ili turističkom kriminalitetu, a sezona nam je gotovo na razini 2019.godine, njega uvijek ima. Ja uvijek kažem da se s turistima i kriminal „spušta“ na našu obalu. Odnosno, stižu i kriminalci. Ako gledamo u prvih sedam mjeseci ta su djela u padu, ali će vjerojatno na kraju kolovoza kumulativno biti u porastu. Tu imamo krađa, teških krađa, džeparenja i provala. Da bi situacijskog kriminaliteta bilo to manje, prije same sezone djelujemo preventivno i upućene su poruke svim turistima da čuvaju svoje stvari, dani su im savjeti i preporuke, dijelimo letke s uputama kako se trebaju ponašati i sami čuvati svoje stvari, a sve se može naći na web-stranicama Policijske uprave. Inače, i ove godine imamo ispomoć policijskih službenika iz stranih zemalja i to iz Češke, Njemačke i Makedonije koji su turistima na raspolaganju za bilo kakvu pomoć.
 

Trgovina drogama obično je u porastu tijekom turističke sezone na raznim elektroničkim i tehno festivalima na kojima se okuplja puno mladih. Doduše, zbog pandemije koronavirusa i epidemioloških mjera takvih je događanja manje nego u godinama prije pandemije. Kakva je tu situacija?
- Ako gledamo statistički, situacija je u prvih sedam mjeseci slična kao i kod općeg kriminaliteta. Zabilježeno je ukupno 78 kaznenih djela, dakle manje za 31,6 posto nego prošle godine kada ih je zabilježeno 114. Broj prekršaja je na jednakoj razini kao i prošle godine, 118, dok je broj zapljena porastao za 15,8 posto i ukupno ih u 2021.godini ima 139. U tijeku je turistička sezona kad je ovaj vid kriminaliteta i najzastupljeniji. Narkotici se povezuju za okupljanja na otvorenim prostorima i na takvim glazbenim festivalima najzastupljenije su sintetičke droge, a heroina je sve manje. Istaknuo bih dva nedavna postupanja, u Tisnom i Vodicama, kad je otkrivena veća količina droge tipa amfetamin, s naglaskom da su oba počinitelja prilikom zaticanja kod sebe imala više vrsta droga: amfetamin, kokain, marihuana i druge, odnosno bili su spremni za sve upite potencijalnih potrošača. Također, napomenuo bih da je u prvoj polovici godine odrađeno jedno složeno kriminalističko istraživanje gdje je otkriveno i kazneno prijavljeno više osoba radi nabave i preprodaje droge tipa kokain.

Smrtno stradalo sedam osoba

Prateći vijesti i priopćenja koja PU šibensko-kninska dostavlja medijima, čini se da situacija u cestovnom prometu nije dobra.
-To je točno. Situacija u cestovnom prometu se u odnosu na prošlu godinu pogoršala, kako na razini Hrvatske tako i na području koje pokriva PU šibensko-kninska. Naša županija je pretežno autodestinacija i u odnosu na prošlu godinu i ograničenja u putovanjima, povećan je broj inozemnih gostiju čime se automatski stvaraju velike gužve u prometu, odnosno broj vozila prošle i ove godine je teško usporediv. Tijekom sedam mjeseci zabilježeno je 540 prometnih nesreća, što je u odnosu na isto razdoblje 2020. kada smo imali 439 prometne nesreće, više za 23 posto. U tim nesrećama ukupno je stradalih 251 osoba, a prošle godine 186. Nažalost, imali smo šest prometnih nesreća u kojima je smrtno stradalo sedam osoba, a prošle godine smo imali samo jednu. Povećan je i broj prekršaja u prometu za 8,6 posto, a najveći dio prekršaja se odnosi na (pre)brzu vožnju i nekorištenje sigurnosnog pojasa. Kao što je poznato, četiri su glavne ubojice u prometu: nedozvoljena i neprilagođena vožnja uvjetima na cesti, alkohol, korištenje mobitela za vrijeme vožnje i nekorištenje sigurnosnog pojasa. Često provodimo različite preventivno-represivne akcije prometne policije u kojima se nadzire kako brzina, tako i vožnja pod utjecajem alkohola, vozači mopeda i motociklisti, a posebna pozornost je na recidivistima prema kojima smo jako rigorozni. U prvih sedam mjeseci imali smo 16 akcija i nastavit ćemo ih i dalje provoditi.
 

Ima li prekršaja i nesreća u pomorskom prometu?
- Pomorski promet ove godine je aktualiziran više no ranije zbog nekoliko prometnih nesreća na moru duž cijele hrvatske obale. Kako je jedan segment rada pomorske policije i sigurnost plovidbe, tijekom lipnja i srpnja je evidentirano i sankcionirano oko 120 prekršaja glisiranja unutar 300 metara od obale na području cijelog akvatorija Šibensko-kninske županije. Uglavnom se radi o stranim turistima, kojima se odmah izdaju novčane kazne i oni ih, u pravilu, odmah i plate. Osim prekršaja glisiranja, evidentirani su i prekršaji kad pojedine osobe upravljaju brodicama bez valjane dozvole. Tijekom ove sezone evidentirali smo jednu pomorsku nesreću kad se na području Vodica vozač jet-skijem zbog nepropisne brzine i nepažnje zaletio u katamaran i tom prilikom su teže ozlijeđene dvije osobe.

U zadnje vrijeme gotovo da nema dana kada naši vatrogasci nemaju intervencija na požarima otvorenog prostora. Ima li namjerno izazvanih požara?

- Požara otvorenog prostora na području naše županije u prvih sedam mjeseci ove godine je manje za 27,2 posto. Lani smo u tom razdoblju imali 423, a ove 308. U ovoj smo godini podnijeli dvije kaznene prijave za dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, prema članku 215. kaznenog zakona, zbog požara izazvanog iz nehaja. Dakle, nismo nikoga prijavili da je namjerno nešto zapalio. Što se tiče prekršaja, evidentirali smo 33 prekršaja sukladno Zakonu o zaštiti od požara, što je povećanje za 26,9 posto u odnosu na 26 prekršaja u istom razdoblju 2020. godine. Prekršaji se odnose na spaljivanje biljnog otpada u 26 slučajeva dok je u sedam slučajeva počinitelj zapalio travu radi buduće ispaše. Nadalje, u posljednjih petnaestak dana evidentirali smo najmanje četiri požara koja su vrlo vjerojatno nastala uslijed prolaska vlaka zbog trenja, odnosno iskrenja kotača, a na području Žagrovića na mjestu izbijanja požara pronađen i dio kočione obloge vlaka. Ovim putem apeliramo na sve službe da održavaju površine kako uz prometnice tako i uz željezničku prugu kako bi vatrogasci imali što manje intervencija jer i jedan najmanji požar uz promjenjive vremenske prilike preraste u potencijalno veliku opasnost.

24. travanj 2024 09:47