StoryEditorOCM
ŽupanijaIVICA KOSTANIĆ

Šef šibenske policije: ‘Četverostruko ubojstvo i samoubojstvo je izdvojen slučaj, sve drugo je u granicama mirnog i sigurnog života‘

Piše Katarina Rudan
2. svibnja 2021. - 09:11

Opće stanje sigurnosti na području Šibensko-kninske županije, načelnik PU šibensko-kninske Ivica Kostanić ocjenjuje povoljnim. To potvrđuje, reći će u razgovoru, i analiza za prva tri mjeseca ove u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

– Imamo jednu stabilnu situaciju na području županije, s tim što smo 30. siječnja imali jedan izdvojen slučaj četverostrukog ubojstva i samoubojstva. Sve drugo je, rekao bih, u granicama jednog mirnog i sigurnog življenja naših građana u vremenu pandemije koje nas iscrpljuje i u kojem svi moramo živjeti i raditi pridržavajući se mjera i preporuka Nacionalnog i našeg županijskog Stožera civilne zaštite te Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Inače, u prvom tromjesečju ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle bilježimo pozitivan trend pada ukupne mase kriminaliteta, odnosno smanjenje ukupnog broja kaznenih djela za koji se postupak pokreće po službenoj dužnosti.

Manje provala

Imali smo 313 kaznenih djela u odnosu na 338 lani što je za 7,4 posto manje, a ukupna riješenost tih dijela iznosi 68,4 posto. Opći kriminalitet, koji se najvećim dijelom odnosi na krađe i teške krađe, je u padu u odnosu na lanjski period za 13,2 posto, iako porast bilježe kaznena djela teške krađe za 41,7 posto, što nije dobro. Naime, imali smo nekoliko manjih serija provala u razne objekte gdje provodimo kriminalistička istraživanja i upravo smo kroz travanj najviše fokusirani na to pitanje.

Što je s ostalim oblicima kriminaliteta i tržištem droga na području PU šibensko-kninske?

– Što se tiče onih najtežih dijela imovinskog kriminaliteta, a to su razbojništva, imali smo samo jedno. Isto kao i lani u tom periodu. Razbojništvo je počinjeno u Prosici, a počinitelji su otkriveni odmah i privedeni pravosudnim tijelima. Vezano za kaznena djela protiv života i tijela imamo evidentiranih 12 kaznenih djela. U tomu je već spomenuti izdvojeni slučaj četverostrukog ubojstva i jednog samoubojstva. Ne znam što bih o tomu rekao, osim da slučaj nema nikakve veze s bilo kakvim kriminalnim podzemljem.

To je jedan apsolutno izdvojeni slučaj, teška tragedija za njih i njihove obitelji, tragedija koja je potresla cijelu zemlju...i - ne ponovilo se. Što se tiče gospodarskog kriminaliteta, on je u padu za 21,2 posto. Imali smo 26 kaznenih djela u odnosu na 33 lani. Radi se o dva kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, jedno je nezakonito pogodovanje i 23 djela su neisplata plaće. Ukupna materijalna šteta je 1.193.243 kuna. Po pitanju gospodarskog kriminaliteta radimo kontinuirano jer su to djela koja se dosta dugo istražuju. I sada imamo određena saznanja vezano za koruptivna kaznena djela, radimo na tome i vjerujem da će se rezultati pokazati u sljedećem razdoblju.

Nadalje, kod organiziranog kriminaliteta imamo deset kaznenih dijela što je pad za 18,2 posto. To su djela vezana za iznude, protupravne naplate, nedozvoljeno posjedovanje oružja te protupravno ulaženje i kretanje u Republici Hrvatskoj. Što se tiče kriminaliteta droga, a sada je on manjeg intenziteta, evidentirano je pet kaznenih dijela u promatranom razdoblju, što je manje za 83,3 posto u odnosu na lani kad smo ih imali 30. S druge strane povećan je broj zapljena, 38 u odnosu na 25, kao i broj prekršaja iz Zakona o zlouporabi opojnih droga, 31 u odnosu na 20. Nemamo velikih zapljena droga, ali povećan je broj zapljena manjih količina što znači da vodimo računa što se događa na našem području i da kontroliramo narkoscenu koja će, kako je već poznato, "buknuti" dolaskom turističke sezone.

Kršenje mjera

S obzirom na to da živimo u "novom normalnom" i da nas (su)život s virusom iscrpljuje, više ili manje smo vezani uz obitelj i kuću, ima li dojava o nasilju u obitelji?
– Nažalost, ima. Kriminalitet na štetu mladeži i obitelji je u porastu u ova prva tri mjeseca za čak 165,5 posto. Imali smo 77 kaznenih dijela, u odnosu na 29 lani. Izvjesno je da cjelokupna situacija s pandemijom, koja predugo traje, ima za posljedicu eskalaciju poremećenih međuljudskih odnosa u obitelji, odnosa između supružnika, što značajno doprinosi viktimizaciji njihove djece. Za naglasiti je da policija postupa prioritetno kad je u pitanju zaštita djece i obitelji. Reagiramo odmah na dojavu o mogućem nasilju u obitelji što doprinosi povjerenju građana u policiju, a posljedično i porastu broja prijava. Nadalje, u porastu su i kaznena djela protiv života i tijela, 12 u odnosu na sedam prošle godine, kaznena djela protiv osobne slobode, 17 u odnosu na pet, kaznena djela spolnog zlostavljanja sedam, a lani niti jedno te 41 kazneno djelo protiv braka, obitelji i djece u odnosu na 17 u 2020. godini.

Ima li kršenja mjera Nacionalnog te županijskog Stožera civilne zašite o radu ugostiteljskih objekata, radnog vremena trgovina, te drugih mjera vezanih uz sprječavanje širenja epidemije COVID-19?

– Policijski službenici u kontinuitetu provode pojačani nadzor i kontrolu provođenja svih odluka kako Nacionalnog tako i županijskog Stožera civilne zaštite. Moram naglasiti da jako dobro surađujemo sa sanitarnom i turističkom inspekcijom vezano za rad ugostiteljskih objekata i inspekcijom za zaštitu na radu, a također imamo dobru suradnju s inspekcijskom službom Civilne zaštite. Na primjer, proteklog smo vikenda bili angažirani u kontroli ugostiteljskih i drugih objekata na području Šibenika, Vodica i Knina i nije bilo prekršitelja. A vikend prije, točnije u petak 16. travnja, u dva ugostiteljska objekta u Šibeniku nisu se pridržavali epidemioloških mjera i uslijedile su sankcije. Inače, kroz naše redovne aktivnosti dođemo do saznanja da neka osoba krši mjeru samoizolacije.

Ne kucamo na ničija vrata, ali dogodi se da prilikom redovnih kontrola u prometu, na granici ili na šalteru upravnih poslova, otkrijemo da je prekršitelj mjera samoizolacije. Na taj način smo u prva tri mjeseca "otkrili" 49 slučajeva kršenja samoizolacije, a u jednom slučaju izolacije. Imali smo i šest prijavljenih osoba zbog održavanja privatnih zabava s većim brojem osoba u kućama, bilo je i kršenja vezano iz nošenje maski, održavanju javnih okupljanja. Inače, povećan je ukupan broj prekršaja za 51,2 posto u odnosu na prva tri mjeseca lani. Evidentirana su 393 u odnosu na 260, dijelom upravo i zbog prekršaja iz Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, a 98 ih je ukupno.

25. travanj 2024 06:24