StoryEditorOCM
Županijaulaze u utrku

SDP predstavio listu za izbore u Rogoznici, no neće imati kandidata za načelnika: ‘Nama ne treba plijen, mi želimo promijeniti način rada‘

Piše VEDRANA STOČIĆ
26. travnja 2021. - 11:45

Imamo odličnu listu, puno mladih ljudi nam je pristupilo, dugo već nismo imali problem kako svima naći mjesto na listi koja na ovim izborima ima samo devet kandidata - kaže predsjednik rogozničkog SDP-a Čedo Živković.

– Novi Zakon o lokalnoj samoupravi zbog popisa stanovništva starog deset godina smanjio nam je broj vijećnika, pa smo valjda jedina jedinica lokalne samouprave koja ima više birača nego stanovnika – dodao je Živković.

Prednost liste SDP-a što je istinska oporba vladajućem HDZ-u i to već 30 godina, što nikad nisu trgovali s vladajućima koji su se, kaže, pred ove izbore raskoli i to zbog podjele plijena.

– Nama ne treba plijen, mi želimo promijeniti način rada kako više ne bi bilo pogodovanja, povlaštenih i nedodirljivih – ističe predsjednik rogozničkog SDP-a.

Prvi put u političkoj utakmici je i pravnica Tatjana Ercegović. Iako nestranački kandidat odlučila se za listu SDP-a

– Angažiranost vijećnika SDP-a u prošlom sazivu, njihova ustrajnost da politika bude bolja i poštenija, vrijednosti za koje su zalagali bili su presudni. Zvali su nas i drugi, međutim zaključili smo da je to jedina politička opcija koja se istinski bori za boljitak svih građana – kaže Tatijana Ercegović.

Njeno mišljenje dijeli i agronom Marko Bencarić, također novo lice na rogozničkoj političkoj sceni i stručnjak za EU fondove. Za više reda u prostoru, za očuvanje okoliša i osmišljenih sportskih i kulturnih programa za djecu i mlade zaleže se i Jerko Tomašević kojemu ovo prvi izlet u lokalnu politiku. Svi oni ističu da ih ne motivira osobni interes,zbog općeg dobra spremni mijenjati negativno okruženje, atmosferu straha i pogodovanja.

U rogozničkom SDP-u ističu da su nered u prostoru i iscrtavanje prostornih planova diskrecijska ovlast vladajućih kojom se neodgovorno troši najvrijedniji obalni prostor, uništavaju spomenici prirode i šumska područja. Prenamjenom zemljišta u građevinsko bez ikakvih urbanističkih kriterija nekima su omogućene milijunske zarade.

- Službeni podaci da od 4200 kuća koje plaćaju komunalnu naknadu samo njih 3500 plaća odvoz smeća su strašni. Samo od paušala tih 700 kuća komunalno poduzeće Škovacin gubi godišnje preko pola milijuna kuna. Žalosno je da nema ni 100 metara bez hrpetine mješovitog komunalnog otpada, starog namještaja, iskopa ili građevinskog otpada. Nijedna zakonska odredba o gospodarenju otpadom nije primijenjena u Općini Rogoznica. To se mora brzo promijeniti – kaže Mira Biljaković s liste SDP-a.

Za fotelju rogozničkog načelnika na ovim lokalnim izborima borit će se čak četiri kandidata, međutim, rogoznički SDP nema svoga.

– Nije to nikakav minus, kandidata treba isprofilirati kroz rad u Općinskom vijeću. S ponosom mogu reći da mladost SDP-a na velika vrata ulazi na rogozničku političku scenu. Inače prvom krugu nijednom kandidatu nećemo dati potporu – kaže predsjednik rogozničkog SDP-a Čedo Živković.

27. travanj 2024 03:39