StoryEditorOCM
ŽupanijaGradsko vijeće Vodica

SDP-ovci prozvali vodičku vlast:  gospodarstvu iz proračuna samo 300.000 kuna, a gradonačelnici Nelki Tomić za "volontiranje" 120.000 kuna

Piše Šibenski.hr
18. travnja 2020. - 14:14

 

Predsjednik vodičkog SDP-a Marko Udovičić odlučio je javno reagirati na sjednicu Gradskog vijeća Vodica koja je održana elektroničkim putem i na kojoj je bilo riječi o mjerama pomoći vodičkim gospodarstvenicima, ali i o naknadi vodičkoj gradonačelnici Nelki Tomić koja je najavila vraćanje na svoj posao u šibensku bolnicu te volontersko obavljanje dužnosti gradonačelnice. Sjednicu vodičkog Gradskog vijeća, Udovičić smatra skandaloznom, a njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti: 

-Danas je po prvi put u povijesti u Vodicama održana elektornička sjednica Gradskog vijeća. Ono što je ovih dana postalo normalno naši gradski oci su danas iskoristili na najgori mogući način.

Najavili su da će danas donijeti set mjera pomoći gospodarstvu, a na kraju se pokazalo da je smisao sjednice bio gradonačelnici dr. Nelki Tomić uvećati primanja i to za nevjerojatnih 40 posto. Bilo je pomalo čudno što je pored svih mogućih tehnoloških mogućnosti izabrana ona najprimitivnija, a to je umjesto da se e-sjednica održi video linkom iz grada su odabrali sjednicu putem e-maila i to takoreći bez prave mogućnosti rasprave. Pomalo čudno jer obično kad se donose mjere pomoći vlast se voli na sva zvona pohvaliti učinjenim.

Mi u SDP-u nismo odustajali, te smo pokušali dobiti informacije koje su bitne za naše sugrađane, a i za gospodarstvo u cjelini. Međutim kad su počeli pristizati odgovori sa konkretnim brojkama ostali smo u šoku. Prvo za nijednu predloženu mjeru nemaju podatak na koliko je poslovnih subjekata mjera primjenjiva, nisu izračunali prosječnu vrijednost potpore koju naši sugrađani mogu ostvariti kao ni analizu kako će predložene mjere imati utjecaj na gospodarstvo grada Vodica. Dobili smo samo neku grubu procjenu da su mjere po njihovom mišljenju oko 302 000 kn.

Nevjerojatno zvuči činjenica da su se usudili nazvati mjerom za pomoć gospodarstvu i mjeru ukidanja dva mjeseca plaćanja spomeničke rente. Ukupan otpis za ovu mjeru prema cjelokupnom gospodarstvu grada Vodica je 2200 kn što znači da su ovom mjerom, ako recimo ima 100 korisnika (ni grad ne zna točan broj) ,uštedili svakom iznos od nevjerojatne 2,20 kn odnosno pisano: dvije kune i dvadeset lipa - navodi Udovičić i dodaje:

-I sad šećer na kraju, cijela peripetija i pokušaj skrivanja podataka postaje jasnija kad usporedimo koliko je gradonačelnica sebi osigurala sredstava naspram cijelom vodičkom gospodarstvu. Vodičko gospodarstvo cca 302.000 kn - gradonačelnica 120.000 kn, tvrdi Udovičić .

Na aktualnom satu postavio je i pitanje na tu temu.

-Ispred nas je kažu neki ekonomski analitičari možda i najveća ekonomska kriza još od tzv. velike depresije, trenutno u Hrvatskoj ostaje bez posla oko 1000 ljudi dnevno dok velika većina naših sugrađana može očekivati minimalce. Slijedom navedenog molio bih gradonačelnicu da nam potanko opiše, kakav je osjećaj kad u doba krize gradonačelnik traži za sebe da se uvede plaćanje obavljanja svog volonterskog statusa u iznosu od 40 posto dosadašnje plaće, odnosno oko 10 000kn u bruto iznosu (ispravite me ako sam pogriješio sa iznosom) i na taj način zajedno s aktiviranjem svog statusa u Općoj bolnici Šibenik osigura sebi veća primanja nego što ih je imala prije ove krize - upitao je Udovičić te konstatirao kako mu je gradonačelnica Tomić rekla da će mu odgovor poslati naknadno što on također smatra znakovitim.

 

 

 

 

 

 

16. travanj 2024 21:53