StoryEditorOCM
ŽupanijaDebelo ispod prosjeka

SDP-ovci iznijeli zabrinjavajuće podatke o turističkom prometu u Šibensko- kninskoj županiji: Do kada ćemo biti najgori?

Piše šibenski.hr
8. kolovoza 2019. - 14:11

SDP Šibensko- kninske županije u četvrtak se oglasio priopćenjem za medije. Ovaj put, tema im je turistička statistika. Priopćenje županijskog SDP-a, kojeg potpisuje njegov predsjednik Joško Šupe, prenosimo u cijelosti:

Na stranicama Hrvatske turističke zajednice objavljena je turistička statistika za srpanj 2019.godine

Opet smo svjedoci da nam je županija opet najgora. Sigurno postoji čitav niz faktora koji utječu na broj dolazaka i noćenja turista, ali zar baš županija koja se diči sa dva nacionalna parka, nizom marina i u ovom segmentu mora biti najlošija.

Iz službenih podataka razvidno je da upravo Šibensko-kninska županija ima najlošije rezultate u Dalmaciji i na Jadranu, a i ispod je državnog prosjeka.

Po broju dolazaka za prvih sedam mjeseci Šibensko-kninska županija sa rastom od 2,15% (indeks 102,15) u odnosu na isto razdoblje prethodne godine je ispod prosjeka Dalmacije (rast 5,54%), Jadrana (rast 3,39%) i cijele Hrvatske (rast 3,66%)

Promatramo li pak broj noćenja za prvih sedam mjeseci za razliku od Dalmacije, Jadrana i Hrvatske u jedini imamo pad u odnosu na prethodnu godinu -0,64% (indeks 99,34)

Po ostvarenim noćenjima u srpnju smo opet ispod prosjeka sa padom od 2,25% u odnosu na prošlogodišnji srpanj.

Poražavajuća je činjenica da je ovo samo nastavak negativnog prošlogodišnjeg trenda (a po mnogima je 2018.g. bila turistički rekordna) gdje smo opet bili ispod prosjeka i Dalmacije i Jadrana i cijele Hrvatske.

Mislimo da bi se ljudi koji vode turizam u županiji i samu županiju, a pogotovo župan kojem su usta puna turizma, trebali zapitati zašto smo u 2018.g. ostvarili treći najgori rezultat u cijeloj Hrvatskoj – lošiji od nas su samo u Koprivničko-križevačkoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Ponoviti ćemo da postoji niz faktora, ali jedan je sigurno i županijska administracija, odnosno ulaganje proračunskog novca u programe razvoja turizma. Mislim da tu ne treba isticati da smo i tu daleko najlošiji u Dalmaciji i na Jadranu.

Ako po glavi stanovnika ulažete daleko najmanje tj. 2,7 puta manje nego ostatak Dalmacije ili pak čak 7,8 puta manje nego na Jadranu logično je da sve godine neulaganja, nemara i nerada rezultiraju neiskorištenim potencijalom i najlošijim turističkim rezultatima kako u tekućoj tako i u protekloj godini.

Svakako se trebamo zapitati zašto je naša županija od milijardu i 50 milijuna Eura ukupnih ulaganja u turizam u tekućoj godini privukla samo 7 milijuna Eura. Županija sa tolikim potencijalom i kako kaže razvojna strategija turizma „planiranim unaprjeđenjem turističke ponude zajedno s razvojem selektivnih oblika turizma” je privukla nevjerojatnih 0,67%(?!) ukupnih investicija u turizmu.

Mislimo da je ovakvih loših rezultata dosta i da je vrijeme da prestanemo biti najgori.

 

19. travanj 2024 13:32