StoryEditor
ŽupanijaMarko Udovičić

SDP-ov vijećnik pita: Je li vodička Turistička zajednica sa 120 tisuća kuna javnog novca plaćala domjenke HDZ-a?

Piše Branimir Periša
12. listopada 2020. - 13:14
Marko Udovičić  Branimir Periša

Na aktualnom satu Gradskog vijeća prošlog tjedna namjeravao je istražiti informaciju o plaćanju HDZ-ovih domjenaka na račun TZ Vodice, no umjesto zatraženih financijskih podataka koji bude sumnju na korupciju, Marku Udovičiću, predsjedniku vodičkog SDP-a nekoliko dana poslije stiže odgovor da će TZ Vodica poduzeti sve pravne radnje da zaštiti ugled svoje organizacije i svih njenih članova.

-Želio sam uvid u račune, a da nikog nisam imenom neutemeljeno optužio za oko 120 tisuća kuna potrošenih za nešto što TZ ne smije financirati iz svoga proračuna, da bi mi stigla prijetnja, premda sam kao izabrani predstavnik javnosti dužan brinuti o javnom interesu, a novac i poslovanje TZ Vodice to neprijeporno jest. Prihodi se uostalom, namiču iz članarine koju i sam plaćam - iznio je Udovičić na konferenciji za novinare u šibenskoj SDP-ovoj središnjici, te pozvao DORH da istraži sumnjiva financiranja o trošku TZ-a i podnese izviješće. Još jednom zatražio je da mu se dostavi tražena dokumentacija s porukom da neće odustati, a od gradonačelnice Nelke Tomić, predsjednice TZ-a, Ante Cukrova, predsjednika vodičkog HDZ-a i člana Turističkog vijeća zahtjeva da svoje dužnosti u turističkoj zajednici stave u mirovanje kako ne bi ometali istragu.

Još prije istupa na Aktualnom satu Udovičić je u TZ-u pokušao provjeriti istinitost informacije, no skandalozno je da se TZ pozvala na zaštitu osobnih podataka, te su mu, pod izgovorom da za ono što traži ne postoji javni interes, odbili dostaviti tražene podatke! Konkretno, tražio je rekapitulaciju jedne bilješke iz prošle godine, kopije računa koje je platila TZ, te bilješke s naznakom tko je bio prisutan na tome događaju.

Potom je gradonačelnici Nelki Tomić predložio u dobroj vjeri, naglasio je, da Gradsko vijeće oformi odbor i uključi oporbu kako bi se bez pokušaja zataškavanja provjerile informacije koje treba rasvijetliti.

No, gradonačelnica je odgovorila da će revidirati (!) informaciju i da mu ne može odmah odgovoriti na prijedlog. Nakon toga, stiže mu dopis koji se ne može protumačiti drugačije do li prijetnjom, kao da je Udovičić potencijalna opasnost ugledu TZ-a.

-Je li to poruka svakom tko ima informaciju o korupciji, kriminalu ili ma kakvim nečasnim radnjama neka drži jezik za zubima ili će biti tužen? Je li to udar na temelje krvavo stečene demokracije pri čemu izabranim predstavnicima javnosti stižu prijetnje umjesto odgovora na legitimna pitanja? - pita se Udovičić, zaključujući da je prema svemu sudeći, riječ o strahu vrhuške u vodičkoj gradskoj vlasti, budući da prijeteći dopis nije potpisao zakonski predstavnik TZ, nego se kukavički sakrio iza Turističkog vijeća.

Za Udovičića, to je bez svake sumnje i udar na pravnu državu, jer se osobe odgovorne za javni novac ne smiju tako ponašati, šaljući građanima uznemirujuću poruku.

-Vodičani to nisu zaslužili. To je znak da su se nakon dugo godina u vlasti lokalni dužnosnici opustili do te mjere da sve javno drže svojim, a građane smatraju tuđincima i onima koji ih ometaju u ostvarenju privatnih planova. To nećemo dopustiti! - poručio je Marko Udovičić.

Izdvojeno

25. studeni 2020 10:11