StoryEditorOCM
ŽupanijaPredstavljen Ilija Krneta

SDP ima kandidata za zamjenu Anje Šimpraga: Trošak izbora za dožupana iz redova Srba bio je nepotreban

Piše Branimir Periša
6. listopada 2020. - 12:42

Ilija Krneta porijeklom iz Kistanja, dipl. politolog, novinar, društveno-politički aktivist i savjetnik u MUP RH za unaprjeđenje sigurnosnih standarda ljudi i imovine na ratom postradilim područjima kandidat je županijskog SDP-a za dožupana iz redova srpske nacionalne manjine nakon što je Anja Šimpraga (SDSS) prelaskom u saborske klupe dala ostavku na tu dužnost. Krneta je predstavljen na konferenciji za novinare s posebnom napomenom uvodničara Joška Šupe, predsjednika stranačke organizacije, “da će Krneta svakako biti ne statist, nego 'kamenčić u cipeli' aktalnoj županijskoj vlasti za koju se nada da joj se bliži kraj nakon lokalnih izbora u svibnju”.

Prema zakonu, bez obzira na to što se birališta za lokalne organe vlasti otvaraju tako skoro, izvanredni izbori na kojima je Ilija Krneta kandidat ipak se trebaju održati nakon Šimpragina odlaska na drugu dužnost, te su novinari zamolili Krnetu da komentira činjenicu da će se u tu svrhu potrošiti nemalih 600 tisuća kuna, a da će se tako izabran dožupan jedva zagrijati na funkciji do redovitih izbora.

-Pitanje je na mjestu, odgovorio je zahvaljujući što je postavljeno. Jer, kako je objasnio, premda s ogradom - budući da je politolog, a ne pravnik – moglo se posegnuti za pravnom mogućnosti da se izvanredni izbori odgode u slučaju izvanrednih prilika poput aktualne pandemije i u tom smislu Zakon je vrlo loš, naglasio je Krneta. I sam je, napominje, ostao iznenađen, budući da je bio uvjeren kako će pred javnost izaći u kampanji prije svibanjskih izbora.

-Žao mi je što je do toga došlo, budući da se taj novac u kriznim prilikama mogao korisno upotrijebiti za nekakav dobar projekt na opće dobro, iskren je Krneta, dodajući da za kratko vrijeme do redovitih izbora ipak može postići da bude prepoznat kao čestiti čovjek, član socijaldemokratske ekipe ove županije. Želimo vratiti povjerenje u ljude, njihovu dobrotu, ljudsko trajanje i institucije pravne države. I za tih pola godine, bude li izabran, Krneta smatra da će puno napraviti uspije li zajedno s Udrugom antifašista i SDP-om ostvariti inicijativu da se na kninskoj tvrđavi obnovi spomenik palim antifašističkim borcima u bitki za oslobađanje Knina 1944.

-To je spomenik koji slavi trijumf pobjede nad fašizmom, a nepoznati su ga počinitelji u danima nakon Domovinskog rata miniranjem sravnili sa zemljom. To je strašan čin, kazao je Krneta, uvjeren da su to napravili stručnjaci iz sastava MUP-a ili Hrvatske vojske, budući da za podmetanje takve eksplozije treba znanje. Povratak toga spomenika označit će simbolično povratak slobode na te prostore, gdje Srbi s kojima učestalo kontaktiram, žive u strahu, izjavio je Krneta. Mnogi od njih nažalost, žrtve su predrasuda i trpe, obilježeni pečatom kolektivne krivnje, zaključio je Ilija Krneta.

21. travanj 2024 21:43