StoryEditorOCM
ŽupanijaInvesticija od 4 milijuna eura

San rogozničke djece i mladih postaje java: Gradit će se moderna sportska dvorana novcem iz EU-a

Piše Vedrana Stočić
6. ožujka 2023. - 13:08

Sportska dvorana san je rogozničke djece i mladih, godinama planiran, a nerealiziran projekt. Nije da se nije pokušalo iz vlastitih sredstava kojih nije bilo, preko Ministarstva obrazovanja, Županije, ali bez rezultata. Pravu formulu izgleda našla je nova rogoznička načelnica Anita Živković, prijavila je projekt na EU fondove i prošla. Dvorana osim za mlade domaće sportaše namijenjena je i za pripreme inozemnih sportskih klubova i sportaša, te za turiste željne sportskih aktivnosti.

-Ovu vijest Rogoznica je dočekala s oduševljenjem. Prijavili smo se za Regionalnu diversifikaciju i specijalizaciju hrvatskog turizma kroz ulaganja u razvoj turističkih proizvoda visoke dodane vrijednosti - GRUPA 2 NPOO.C1.6.R1-I1.01". To je sadržaj koji nam je nužno potreban. Općina je osigurala zemljište, projektnu dokumentaciju i građevinsku dozvolu-kaže načelnica Živković.

Prijavljeni projekt glasi: Izgrađena i opremljena sportska dvorana (za odbojku, košarku, badmington, borilački spotovi, dvoranski sportovi, rekreativni mali nogomet) s vanjskim borilištem i platforma za zaštićeno gledanje prijenosa. Svrha projekta je razvoj održivog turizma kreiranjem nove javne turističke infrastrukture prilagođene zahtjevima zelene i digitalne tranzicije. Ukupna neto površina dvorane je 1026,77 metara kvadratnih, a obuhvaća prizemlje od 788,72 kvadrata i kat od 238,05 kvadrata. Vanjsko igralište imat će 640 metra kvadratnih, vanjske tribine 90 kvadrata koliko i street workout park.

U projektu navedeno da se radi o građevini s gotovo nultom potrošnjom energije. Na krovu su predviđeni fotonaponske elektrane, te ugradnja visokoučinkovitih dizalica topline zrak-voda koja će se i te kako štedjeti, naime, pročišćenim otpadnim vodama zalijevati će se zelenilo. Investicija je procijenjena na na 4.305.983,92 EUR, a ukupna vrijednost prihvatljivih troškova iznosi 4.281.023,92 EUR. Predviđa se zapošljavanje četiri radnika za održavanje dvorane i vanjskog prostora.

- Partneri na projektu su Općina Rogoznica koja je prijavila projekt i pripremila projektnu dokumentaciju, Šibensko-kninska županija kao nositelj građevinske dozvole, općinsko Komunalno društvo Škovacin koji će skrbiti o uređenja okoliša tijekom provedbe projekta,a odgovoran za upravljanje i održavanje sportskom dvoranom je Turistička zajednica Općine Rogoznica koja radi na promicanju i razvoju turizma u općini- objašnjava načelnica Anita Živković.

Načelnica ističe da su uz sportska dvorana bespovratni novac iz EU fondova dobili i za nadogradnju, odnosno povećanje kapaciteta dječjeg vrtića u iznosu nešto većem od 322 tisuće eura, a LAG, odnosno Lokalna akcijska grupa koja potiče održivi razvoj lokalnih sredina, dala im je pozitivno mišljenje za uređenje dječjeg igrališta na plaži Miline, potpora iz Eu fondova za taj projekt iznosi 28.927 eura.

 

20. travanj 2024 03:59