StoryEditorOCM
ŽupanijaToni Turčinov (HDS) kandidat za novi mandat na čelu općine

Samo zajedništvo i rad mogu Murter dovesti na razinu koja mu priliči

Piše Katarina Rudan
23. travnja 2017. - 12:25

U nepunih devet mjeseci, od kad općinom Murter-Kornati upravlja općinsko vodstvo na čelu s mladim agronomom Tonijem Turčinovim (HDS), vidljive su promjene gotovo na svakom koraku. Otvorena su gradilišta, doneseni brojni važni dokumenti za daljnji rast i razvoj općine koja ima velikih ali nedovoljno iskorištenih potencijala, a osim provedenih projekata i onih u tijeku, niz je planiranih koje kane realizirati u slijedećem mandatu. U tom cilju već je postignut dogovor između HDS-a i HDZ-a o zajedničkom izlasku na lokalne izbore ali s odvojenim listama. Toni Turčinov je kandidat HDS-a za načelnika, a Julija Ježina iz HDZ-a za donačelnicu općine.
-– U općini imamo sposobnih mladih ljudi koji žele pozitivne promjene u našoj sredini. Za moje ljude u HDS-u mogu reći da nesebično pomažu, puno volontiraju i nesebično daju sebe. Sve ove projekte bez suradnika u Općini i izvan nje, neovisno o stranačkoj pripadnosti, ne bih mogao realizirati – kaže načelnik Turčinov i dodaje da mora pohvaliti donačelnika volontera Petra Ježinu, koji se posebno angažirao na pripremi brojnih projekata.



– Kroz ovih devet mjeseci pokazali smo da samo zajedništvo i rad mogu popraviti i mijenjati stanje te Murter dovesti na razinu koja mu i priliči, ističe. Intenzivno se njegovim dolaskom za načelnika radilo na donošenju važnih dokumenata. Osim što je Općina konačno dobila službeni grb i zastavu, izađena je Strategija razvoja općine, te provedene sve potrebne radnje za konačno donošenje temeljnog dokumenta "Prostornog plana uređenja općine Murter-Kornati" kojeg bi ovih dana trebalo usvojiti Općinsko vijeće. Od vidljivih projekta, koji Murterane posebno zanimaju, navedimo da je uređeno dječje igralište uz plažu Luke s umjetnom podlogom, a trenutno se izvode radovi na uređenju te i plaže Podvrške.

Uređenje plaža i trga

– U plažu Luke nije se ulagalo punih 40 godina, a sad ćemo dobiti oko 100 metara uređene šljunčane plaže za što smo osiguralo oko 500.000 kuna iz proračuna, a za njezino opremanje očekujemo pomoć Ministarstva turizma. Uz plažu je i šetnica koja će biti osvijetljena ambijetalnom rasvjetom i vjerujemo da će plaža za kupaće biti spremna do 20.svibnja. U uređenje plaže Podvrške, u dužini od stotinjak metara, ulaže se oko 150.000 kuna, a 30.000 kuna su nas koštali radovi na uređenju okoliša i radovi niskogradnje. Postavit ćemo klupe i ambijentalnu rasvjetu, te komunalnu opremu a u planu nam je jednog dana izgraditi i komunalni objekt sa sanitarnim čvorom, dok u obližnjoj uvali Vršak planiramo urediti plažu za kućne ljubimce, kazuje Turčinov. U drugoj fazi uređenja plaže Podvršak, koja bi se trebala dogoditi slijedeće godine, planirano je uređenje skalinade na istočnoj strani nasipa do Školjića s pontonima za kupače.



Uređeno je pročelje zgrade ambulante i pokraj nje Trg branitelja na kojem će biti postavljen spomenik Vedranku Juragi, jedinom poginulom Murteraninu u Domovinskom ratu. U tijeku je uređenje križnog puta do crkve sv. Roka na brežuljku Vršine prema idejnom rješenju arhitekta Nikole Bašića, te radovi na drugoj fazi uređenja Trga Rudine.
– Prva faza uređenja trga realizirana je prije mojeg dolaska za načelnika, a mi smo krenuli u drugu fazu za što je u proračunu osigurano 2,3 milijuna kuna. Projekt je, kao i za plaže Luke i Podvrške, izradio naš mještanin Goran Potušek, mladi arhitekt u našem timu. U ovoj fazi uređuje se oko 1500 kvadrata trga i prvo se radi na popločenju što je važno našim ugostiteljima kako bi mogli što prije postaviti štekate. Tu će biti i dva nova đardina, brački kamen uz samu rivu, te uređena kompletna hortikultura. Radovi idu planiranom dinamikom i bit će gotovi do 1.lipnja, dok treću fazu koja obuhvaća gradnju nove ribarnice, popločenje stare rive i tematsku ribarsku šetnicu s vidikovcem, namjeravamo realizirati kroz program LAGUR sredstvima iz europskih fondova – govori Turčinov.

Arheološki park Colentum

Naime, osim turizma kao glavne gospodarske djelatnosti i ribarstvo u općini Murter-Kornati zauzima značajno mjesto. Budući da je općina član LAGUR-a "Galeb" na raspolaganju će biti europska sredstva koja se mogu dobro i pametno iskoristiti za razvoj mjesta kroz ribarstvo i gastronomiju na što vodstvo općine računa i u tom smjeru pripremaju projekte. Radilo se u proteklih devet mjeseci i na uređenju komunalne infrastrukture - asfaltiranju nerazvrstanih cesta, modernizaciji rasvjete i postavljanju nove, oslikavanju murala na javnim površinama, modernizaciji električne mreže na postojećim trasama odvodnje i vodoopskrbe, te uređenju hortikulture murterskih parkova.
– Mislili smo prije ljeta raditi i autobusno stajalište ali kako je teško kvalitetno riješiti prometnu regulaciju dok je Trg Rudina zatvoren, zaključili smo da nam u ovom trenutku ne treba još jedno gradilište, već ćemo po završetku sezone ići u izgradnju parkinga, uređenje autobusnog stajališta i mini autobusnog kolodvora, te u novu regulaciju prometa kako autobusi više ne bi prolazili kroz centar mjesta što će uvelike olakšati promet u Murteru – kaže Turčinov.
Važan projekt je i Arheološki park Colentum u kojem je uređeno 4,5 kilometara pješačko-biciklističkih staza, tematska plaža, provedna su arheološka istraživanja i konzervacija, uređen prvi vidikovac, postavljene nove info-edukativne table te turistička mapa. Izrađena je projektno tehnička dokumentacija-konzervatorski elaborat, nacrtana arheološka dokumentacija,napravljena geodetska izmjena obale i podmorja i arhitektonska podmorska skica. Turčinov kazuje kako do određenih sredstava namjeravaju doći kroz projekt prekogranične suradnje "Interreg" Hrvatska - Italija, a murterski projekt bi išao u partnerstvu s Medulinom i sveučilištem u Padovi kao dio projekta. Prijavili bi izgradnju mreže tematskih obalnih šetnica koje povezuju Murter i Betinu, te šetnicu koja ide liburskim bedemima, tematsku arheološku plažu i podmorsku šetnicu, uz primjenu suvremene tehnologije proširene stvarnosti. S obzirom na to da se turisti koji dolaze na Murter žele baviti aktivnim turizmom kroz projekt CiklOtok razvija se infrastruktura za cikloturizam. Uređeno je ukupno deset kilometara staza koje imaju četiri funkcije: pješačko-biciklističku, protupožarnu, pristup poljoprivrednim zemljištima i edukativnu. Preostalo je još postaviti klupe i koševe za smeće na svakom kilometru staze što će ići na trošak općine, dok će postavljanje signalizacije financirati županijska Turistička zajednica pošto se općina među prvima uključila u projekt razvoja cikloturizma u županiji.

Sedam murterskih brežuljaka

Krajnji cilj je u slijedećem razdoblju realizacija projekta "Kornati na dlanu – valorizacija sedam murterskih brežuljaka" koji podrazumijeva uređenje staza koje će povezati brežuljke što okružuju Murter te na svakom od njih interpretirati dio bogate povijesne i kulturne baštine.



– Polazišna točka bilo bi brdo Raduč sa starim vojnim kompleksom i tunelom dugom 310 metara na kojem bi bio i jedan posjetiteljski centar. S njegovom valorizacijom već smo počeli te je izrađen topografski snimak tunela kao i geodetska izmjera kompleksa. Provedena je akcija čišćenja, izrađen je info letak a u izradi je i info edukativna tabla. Na brežuljku Gradina obrađivala bi se arheologija, Vršina na kojoj je crkvica sv. Roka obrađivala bi etnologiju i stari urbanizam, a ostali brežuljci druge teme. To i sve ostalo što planiramo raditi su preduvjeti za produženje turističke sezone – navodi Turčinov.
U planu je i uređenje obale Murterski škoji, uređenje polja u suradnji s PZ Kornati i zaštita izvornosti autohtonih sorata maslina na prostoru murterskog akvatorija, izgradnja posjetiteljskog centra Kornati u općinskoj zgradi, uređenje staze koja povezuje sva naselja na otoku Žutu, te uređenje suhozida uz novouređene poljske putove.



– Puno smo toga planirali i trebalo bi deset godina da se sve to realizira, a imat će se i nakon toga što raditi. Navesti ću još da planiramo izgradnju upravne zgrade JU Nacionalni park Kornati, gradnju paviljona za ispraćaj pokojnika za što smo od Ministrstva graditeljstva dobili 100.000 kuna za izradu projektne dokumentacije, izgradnju nogometnog igrališta što smo već započeli, sanaciju odlagališta Hripe i ulaganje u istoimenu poslovnu zonu, urediti vijećnicu kao polivalentnu dvoranu, zgradu općine pretvoriti u svojevrsni inkubator kreativnih ideja, a na krovu općinske zgrade postaviti solarne elektrane – govori Turčinov.
Dodaje da su osim vlastitih proračunskih sredstava i već spomenite pomoći Ministarstva graditeljstva, zajedno s Muzejom grada Šibenika od Ministarstva kulture dobili 100.000 kuna za iskopavanje na Tarcu i uređenje maritivne vile u području Gradine, od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova 300.000 kuna za modernizaciju javne rasvjete. Od Ministarstva turizma očekuju financijsku pomoć za opremanje plaža, dok su od Županije dobili 100.000 kuna za pomorsko dobro.


Brendiranje Murtera
Među zadaćama koje je općinska vlast stavila pred sebe je i brendiranje Murtera kao turističke destinacije na čemu će i dalje posebno raditi. Nadaleko su već poznati i dobro posjećeni, a među promotorima na koje su ponosni su čuvene maškare Murterske bake i Udrugu "Murterski karneval", a tu je i gastronomija.
– Naši ugostitelji konoba Baba, te restorani Fabro, Opat i Fešta okupljeni u Klaster Haharinka izuzetno dobro su nas predstavili na zagrebačkom adventu. Očekujemo da će im se pridružiti i drugi ugostitelji, a mi ćemo poticati i pomagati sve one koji rade na promidžbi mjesta – reče Turčinov.


Etnološka zbirka Marka Mudronje Repca
Zbirka "Tragom baštine" svoje će mjesto naći u Sokolani, koja će za javnost biti otvorena do ljeta.
– Kompletno smo obnovili pročelje stare zgrade Sokolane sukladno posebnim uvjetima konzervatora, sanirano je prizemlje u kojem će biti postava, uredit će se hortikultura ispred zgrade i postaviti ambijentalna rasvjeta, a u drugoj fazi ići ćemo na uređenje zbirke prema konceptu Room Escape – kaže Turčinov. U blizini je jedna od najstarija ulica Get u kojoj je nekad davno sve vrvjelo od života. Danas je zapuštena i prazna, a želja općinske vlasti je obnoviti ju kao turističku atrakciju.


Prostorni plan uvodi red u uvalu Hramina
– Odbor je više od 200 sati proveo radeći na prostornom planu i pokušao prihvatiti ono što je najbolje za mjesto, iako znamo da nema savršenog prostornog plana koji bi zadovoljio svačiji interes. Bitno je naglasiti da se tim planom rješava najvažnije pitanje u prostoru – uvođenje reda u murtersku uvalu Hramina koja je žila kucavica mjesta. Nakon njegovog usvajanja odmah ćemo krenuti u gradnju vezova, od komunalnih do strateških, u samoj uvali u kojoj danas vlada kaos – kaže Turčinov.



Izgradnja novog dječjeg vrtića
Općina Murter-Kornati prema zadnjem popisu ima 2400 stanovnika, a stalno ih u općini živi oko 1700. U vrtiću je danas 60-ero djece u dobi od tri godine do predškole. Murter je poznat po dobrom natalitetu pa je djece sve više, a time i potrebe za većim objektom u kojem će biti i jaslice. Gradit će se na čestici pokraj mjesne crkve, a na projektu rade zajedno s župom sv. Mihovila i velečasnim don Ivanom Katićem.
– Da bi djeci bilo ugodnije dok ne sagradimo novi vrtić, sanirali smo krov i uredili fasadu na postojećoj zgradi te uredili prostor u dvorištu i opremili ga. Za novi vrtić dobili smo prethodno potrebne dozvole te predali dokumentaciju za izdavanje građevinske dozvole za zgradu i pristupne prometnice. Vrtić je jedan o najvažnijih projekta i ako ostanem načelnik općine u prve dvije godine ćemo ga i sagraditi – kaže Turčinov.


Sustav odvodnje do 2020. godine
Za daljnji razvoj općine izuzetno je važna izgradnja sustava odvodnje aglomeracije Murter-Kornati-Tisno, čija je realizacija u tijeku. U slijedećem razdoblju planirana je ugradnja mreže odvodnje duljine 30 kilometara, izgradnja šest crpnih stanica te jednog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Ukupni troškovi projekta isznose nešto više od 113 milijuna kuna od čega se 70 posto financira iz EU fondova, 12 posto financiraju Hrvatske vode, 12 posto Republika Hrvatska i oko šest posto lokalne jedinice. Završetak projekta i puštanje u rad sustava odvodnje predviđa se do kraja 2020. godine.

19. travanj 2024 21:32