StoryEditorOCM
ŽupanijaNasilje

Samo 19 žrtava zatražilo pomoć: Na šibenskom Županijskom sudu još uvijek nije osnovan odjel za podršku žrtvama i svjedocima kaznenih djela

3. listopada 2018. - 21:27

Samo 19 žrtava, mahom obiteljskog nasilja, u prvih je devet mjeseci ove godine u Šibensko-kninskoj županiji zatražilo pravnu, emocionalnu, psihosocijalnu pomoć i podršku prije, tijekom i poslije sudskog postupka, uključujući i pratnju na sud.

Podaci su to koje je na okruglom stolu održanom u šibenskoj Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić" predstavila udruga "ZvoniMir" iz Knina, jedina koja pruža takvu vrstu podrške u županiji i koja je uključena u projekt "Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela" koji financira Ministarstvo pravosuđa.

Na šibenskom Županijskom sudu, naime, još uvijek nije osnovan odjel za podršku žrtvama i svjedocima kaznenih djela, kakav postoji na nekim drugim sudovima u Hrvatskoj, pa je iz toga jasno koliko je važan posao koji odrađuju u kninskom "ZvoniMiru".

Uostalom, kao i u deset drugih partnerskih udruga civilnog društva koje su uključene u projekt "Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela", a predvodi ga i koordinira Centar za seksualna prava - Ženska soba iz Zagreba. Predsjednica te udruge Anamarija Drožđan-Kranjčec istaknula je kako je ideja o "Mreži" na razini Hrvatske lani osnažena zahvaljujući direktivi Europskog parlamenta i Vijeća.

A budući da samo u devet županija sudovi imaju potrebne odjele za žrtve i svjedoke, u priču su uz, blagoslov države, uključene udruge koje su se tom problematikom već na neki način i prije bavile.

U prvih pola godine u Hrvatskoj je takvu pomoć zatražilo 146 ljudi, od čega 121 žena i 26 muškaraca, što je - s obzirom na kratko vrijeme i činjenicu da u nekim sredinama nisu ni postojale udruge koje su se time bavile, pa ih je trebalo i osnovati - dobar pokazatelj da su prepoznate i ljudima korisne - smatra Drožđan-Kranjčec.

Okrugli stol u Šibeniku, koji je okupio suce šibenskog Općinskog i Županijskog te Prekršajnog suda, državne odvjetnike te predstavnike policije, centara za socijalnu skrb i drugih udruga, organizirao je "ZvoniMir" u sklopu nacionalne kampanje za promociju projekta koja traje do 5. listopada.

- Sličan projekt provodili smo i prošle godine, ali još uvijek želimo proširiti informaciju da je udruga "ZvoniMir" jedina u Šibensko-kninskoj županiji koja pruža podršku žrtvama i svjedocima kaznenih djela. Tijekom ove godine javilo nam se 19 korisnika, uglavnom žena, žrtava obiteljskog nasilja, bilo da je riječ o kaznenom ili prekršajnom djelu. Obavili smo 90 savjetovanja i pružili 133 usluge. Ljudi nam se obraćaju tako što ih na nas upute iz centara za socijalnu skrb, policije ili nas zovu sa suda. Neki se grčevito bore za podršku i lako dođu do nas, a drugima treba poticaj, pa prvi korak mi napravimo - objašnjava Ivona Ljubas, pravnica iz ZvoniMira.

Najvažnije je, dodaje, osnažiti žrtve, pa u statističkim tablicama pruženih usluga gotovo polovica, čak 67, otpada na emocionalnu pomoć, a žrtvama puno znači i kada s njima na sud, kao pratnja, ide osoba od povjerenja.

- Kada nam se korisnici obraćaju, dajemo im različite pravne i praktične savjete. No, s obzirom na tešku situaciju kroz koju prolaze, često te informacije o pravima koja imaju moramo ponoviti više puta da bi ih shvatili i razumjeli. S obzirom na povratne informacije, ta emocionalna podrška vrlo im je važna i znaju nas kasnije nazivati i zahvaljivati. Mi smo im praktično stalno na raspolaganju i želimo da znaju da nas u svakom trenutku kada im je teško mogu nazvati - ističe Ljubas i dodaje da će se program "Mreže" u županiji, prema potpisanom ugovoru, provoditi tri godine.

20. travanj 2024 17:29