StoryEditor
Županijabrendiranje školja

Sa žirajske Glave vidi se - Italija! Na najudaljeniji naseljeni otok šibenskog arhipelaga postavljen panoramski dalekozor

Piše Ivo Mikuličin
9. rujna 2021. - 16:43
Panoramski dalekozor na Veloj Glavi  Petar Mikuličin

Sa (splitske) ponistre se vidi Šolta, a sa žirajskog vrha Vela glava po vedrom i mirnom vremenu nemalo udaljeni Vis, te povremeno i vrh još daljeg Monte Gargana na talijanskoj obali Jadrana.

Na Žirju je taj pogled još lakši od početka ovog tjedna, otkad je tvrtka "Etran" na Veliku glavu postavila panoramski dalekozor, što spomenute daleke točke još više približava turistima, koji pohode najudaljeniji naseljeni otok šibenskog arhipelaga. Riječ je o projektu, što na jasan način govori da se puno toga može, kad se male ruke slože.

– Naša Amaterska kulturna udruga "Žirje" prijavila se na HEP-ov natječaj pod naslovom "Svijetlo na zajedničkim putovima", pa smo odobrenim sredstvima osigurali gotovo pola novca za spomenuti dalekozor. Ostatak je više nego benevolentno uplatila Turistička zajednica grada Šibenika, pa se i ovim putem zahvaljujem direktoru Dinu Karađoli, kao i gospodinu Darku Bačiću, koji je, također, dao doprinos realizaciji cijelog projekta – izjavio nam je prof. Jere Bilan, predsjednik AKU-a "Žirje".

S Vele glave puca, kažu dobro upućeni, najljepši pogled na zalazak sunca na tom dijelu Jadrana. Tamo, gdje se nebo praktički spaja s morem, jer je poslije svjetionika Blitvenica samo modra pučina.

– Drago nam je da smo pomogli žirajskim zanesenjacima da ostvare taj projekt, te dali doprinos turističkom brendiranju otoka koji iz godine u godinu, neovisno o pandemijskim teškoćama, postaje sve zanimljiviji domaćim i stranim gostima – naglasio je direktor Karađole.

image
Panoramski dalekozor obogatit će ponudu
Petar Mikuličin
item - id = 1126052
related id = 0 -> 1133357
related id = 1 -> 1129583
20. listopad 2021 09:27