StoryEditorOCM
ŽupanijaNikola Blažević

S načelnikom Stožera civilne zaštite napravili smo inventuru epidemiološke situacije: Najteže u Kninu - od 70 korisnika Doma za starije 46 zaraženo

Piše Katarina Rudan
26. studenog 2020. - 12:42

U zadnjih nešto više od mjesec dana epidemiološko stanje uzrokovano širenjem korona virusa na području Šibensko-kninske županije postaje sve ozbiljnije. U ovom „jesensko-zimskom“ valu epidemije, 21. studenog zabilježen je najveći broj novooboljelih u 24 sata od pojave epidemije uopće. Tog dana bilo je čak 127 oboljelih, najviše iz Šibenika(42) i Knina(38). Gotovo da nema grada ili općine u kojima nema zaraženih.

U srijedu je bilo 82 novooboljele osobe, a u četvrtak se broj ponovo povećao - 103 novooboljele osobe. Radi se o 49 osoba s područja Šibenika, pet s područja Vodica, po četiri osobe s područja Murtera i Drniša, po dvije s područja Knina, Bilica i Rogoznice, te po jedna osoba s područja Skradina, Pirovca i Ružića.

Oboljelo je osam korisnika doma za starije i nemoćne osobe Oklaj, čak 20 korisnika doma za starije i nemoćne osobe Knin i po jedna osoba iz doma za psihički bolesne odrasle osobe Mihek u Šibeniku i Centra za inkluziju Šibenik. Nažalost, preminule su dvije muške osobe starije životne dobi oboljele od COVID-19 infekcije. Trenutno je 369 aktivnih slučajeva oboljenja, a u šibenskoj bolnici liječi se 35 osoba, od kojih su četiri na respiratoru. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 1100 osoba.

Sve manje kreveta

Nažalost, sve je manje slobodnih kreveta za covid bolesnike u županijskoj Općoj bolnici, jer svakodnevno stižu novi pacijenti a „stari“ i dalje ostaju na liječenju. Zbog toga su u bolnici, početkom ovog tjedna, povećali kapacitete Covid odjela za desetak kreveta, tako se trenutačno na Infektologiji može smjestiti 45 pacijenata oboljelih od Covida-19.

-Znak je to da mjere koje su na snazi nisu polučile rezultata u sprječavanju širenja virusa onako kako smo se nadali. Želimo vjerovati da će ove nove, strože mjere, koje je donio Nacionalni stožer imati više učinka te da ćemo za dva do tri tjedna imati bolju epidemiološku sliku nego danas, kaže načelnik Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije Nikola Blažević.

Osim što se virus slobodno širi među građanima, veliki je problem što je „ušao“ u ustanove za starije i nemoćne, među najrizičnije skupine. Da podsjetimo, još sredinom listopada počeo je „harati“ u šibenskom Domu za starije „Cvjetni dom“ u kojem je više od trećine korisnika i znatan broj djelatnika bio zaražen.

I kad se u toj ustanovi situacija smirila, 10.studenog stiže vijest da je virus ušao u privatni Dom za psihički bolesne odrasle osobe Mihek u Ražinama, a par dana kasnije i u podružnicu tog doma u Pirovcu. Od COVID-19 infekcije nije ostao pošteđen niti Dom za starije i nemoćne u Oklaju, kojemu je osnivač država, a u kojemu je smješteno 86 korisnika o kojim skrbi 38 djelatnika. Prve informacije o oboljelim korisnicima stižu 19.studenog, a pet dana kasnije(24.studenog) stiže informacija županijskog Stožer civilne zaštite da je 14 korisnika Doma za starije i nemoćne Knin, kojemu je osnivač Županija, pozitivno na COVID-19.

Epidemiolozi u Kninu

- Najteže je stanje u kninskom Domu za starije. Prema posljednjim podacima 46 od ukupno 70 korisnika je pozitivno i to je zaista teško stanje. Zaražen je i određeni broj djelatnika, tako da sve skupa upotpunjuje jednu jako tešku situaciju u toj ustanovi. Jedina sreća u tomu je što najveći broj korisnik ima blaže simptome i izolirani su, koliko je to moguće u Domu, a dvoje je na bolničkom liječenju. Epidemiolozi su od srijede u kninskom Domu, rade trijažu, testiraju korisnike i djelatnike svakodnevno i s upravom i djelatnicima nastoje naći najbolje rješenje za izdvajanje onih koji nisu pozitivni u određene dijelove objekta. Što se doma u Oklaju tiče, tjedan dana je stanje bilo „pod kontrolom“, a danas je osmero novooboljelih. Oni, s obzirom da je objekt doma etažni, imaju mogućnost izolacije zaraženih i uprava i djelatnici, zajedno s epidemiološkom službom, čine sve kako bi se daljnje širenje zaustavilo, kaže Blažević. Na sreću, dodaje, u Cvjetnom domu nema novozaraženih.

Stanje u školama

Zanimalo nas je i kakva je situacija u školama. Podsjetimo, nastava u osnovnim i srednjim školama na području Šibensko-kninske županije od početka školske godine odvija se po „A“ modelu, što znači da su učenici i nastavnicu u razredima. Tako će i ostati - do daljnjega.

- U osnovnim i srednjim školama na području naše županije, kojima su osnivači Županija i Grad Šibenik, u ovoj školskoj godini ukupno je upisano 10.173 učenika. Trenutno je manje učenika i nastavnika u samoizolaciji nego što je to bilo prije tjedan dana. Dvanaest nastavnika je zaraženo koronavirusom, a 24 ih je u samoizolaciji. Imamo 27 zaraženih učenika i 19 razrednih odjeljenja u samoizolaciji, a ukupno je 510 učenika u samoizolaciji.

U odnosu na ukupan broj osnovaca i srednjoškolaca, držimo da stanje nije zabrinjavajuće. Veći su problem ponašanja i druženja učenika izvan školskih prostora, jer u školi postoji protokol i pridržavaju se svih epidemioloških mjera, a izvan škole ih se ne može kontrolirati. Nadalje, problem je i prijevoz učenika srednjoškolaca koji koriste međugradski linijski prijevoz, a ne školske autobuse kao osnovci. No, vjerujemo da će u tom dijelu pomoći nove mjere Nacionalnog stožera koje najavljuju manje putnika u autobusima - na kraju će Blažević.

19. travanj 2024 22:07