StoryEditorOCM
ŽupanijaRogozničani žele zaštititi Koparu

Ruski investitor započeo borocid

Piše Tekst i foto
Vedrana STOČIĆ
7. siječnja 2017. - 12:42

Premda su četvrte izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Općine Rogoznica prihvaćene u kolovozu prošle godine Općinsko vijeće koncem prosinca pokrenulo je već šeste izmjene planske dokumenatacije. Ovog puta najnovije prekrajanja prostora kako je navedeno pkreće se zbog preispitivanje granica građevinskog područja u odnosu na izgrađenost prostora, usklađivanja prostorno planskih rješenja sa Strategijom razvoja i izmjenama i dopunama prostornog plana Šibensko-kninske županije, te zbog korekcija odredbi za provođenje. Neke zahtjeve imaju i javnopravno tijela, javne ustanove i poduzeća, naime, oni pak traže, navedeno je u odluci, usklađivanje prometne i komunalne infrastrukture, te korištenja mora i obale, poljoprivrednog i zemljišta...

I upravo spominjanje šumskog zemljišta najviše je uznemirilo oprbenog vijećnika HSP AS Dinka Županovića. On je zatražio da se u odluku o pokretanju izmjena PPU ugradi trajna zaštita rogozničke šume Kopara, te da se smanje gabariti Turističke zone T 1 "Karaula" koja zauzima čak 26 tisuća kvadrata šumskog zemljišta. Još 2015. godine HSP AS zatražila je od rogozničke načelnice i Općinskog vijeća da se ciljanim izmjenama prostorne regulative smanje gabariti sporne turističeke zone i da se trajno zaštiti Kopara kao kulturni krajolik. Isti zahtjev uputili su Ministarstvu poljoprivrede Upravi za šumarstvo. Prošle godine u listopadu HSP-u AS peticijom i prosvjedom pridružilo se i tristotinjak Rogozničana koji upozoravaju da je Rogoznica preizgrađena, da betonizacija na djelu traje već desetljećima, a posljednja zelena oaza, istaknuli su, je borova šuma Kopara. Koncem 19.stoljeća stari Rogozničani su zbog brige za vlastito zdravlje svoje pašnjake i vinograde, oko 200 tisuća metara kvadratnih, poklonili ondašnjoj općinskoj upravi za sadnju borove šume koja gotovo 150 godina za njih ima kultni značaj. Sve te argumene naveo je na sjednici Vijeća Dinko Županović, međutim većina je odlučila da na javnu raspravu Odluka o izmjenama PPU ide u originalnom obliku.
– U tijeku javne rasprave i javnog izlaganja mogu se promjeniti i smanjiti gabariti turističke zone Karaula – rekla je rogoznička načelnica Sandra Jakelić.

Mogu se, a hoće li se, pitaju se Rogozničani i Dinko Županović. U posljednje vrijeme sve češću su nasrtaji na rubne dijelo Kopare. Ruski investitor apartmana za prodaju početkom prosinaca prošle godine ispilao je borove kako bi očistio prilaz za gradnju bazena. Do dolaska komnalnog redara i policije nastradala su tri stoljetna bora, da nisu zaustavljeni, borocid bi sigurno bio znatno veći.
Isti investitor u šumi Kopara pokušao je otuđiti 250 kvadrata općinskog zemljišta što je vrijednost od čak 130.000 eura. Zbog brze reakcije nekih vijećnika, građana i općinskog komunalnog redara "okupacija“ je završila neuspjehom. Investitoru je međutim trebao put kroz šumu, pa se nemilice upustio u rušenje borva. Iščupao ih korijena, a zbog kamuflaže rupe je zatrpao zemljom i piljevinom. U oba slučaja radnici su uvjeravali komunalnog redara da imaju dozvolu Hrvatskih šuma, odnosno Šumarije Šibenik.
– Iako nam je izvođač radova obećao dostaviti odobrenje Hrvatskih šuma, Općini Rogoznica ni u prošloj ni u novoj godini nije stigla nikakva potvrda, odnosno odobrenje. Pilanje borove šume prijavili smo svim nadležnim službama i institucijama – kaže komunalni redar Emanuel Ercegović.


Iduća rasprava tek u kolovozu?
Samovolja ruskog investitora nije usamljen slučaj, stoga su najnovije Izmjene i dopune generalne planske regulative, smatra vijećnik Dinko Županović, prigoda da se dio Otoka pod borovom šumom trajno zaštiti od devastacije.
Inače za izradu izmjena PPU predviđeno je 30 dana za dobivanje zahtjeva, 90 dana trajat će izrada nacrta i objava javne rasprave koja će trajati 15 dana. Kada se zboroje svi navedeni rokovi o konačnoj verziji PPU Općinsko vijeće moglo bi odlučivati najranije u kolovozu ove godine.

23. travanj 2024 20:20