StoryEditorOCM
Županijasvaka čast

Ronioci u Betini čistili podmorje: dijelovi brodova, gume, konopi te brdo boca alhoholnih pića izvučeno na površinu

Piše Šibenski.hr
30. svibnja 2021. - 11:00

U organizaciji Udruge za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta i Marine Betina te u suradnji s ronilačkim klubovima UPA Rostrum –Split i RK Sv. Roko –Bibinje održana je akcija čišćenja podmorja u Marini Betina. Akcija čišćenja podmorja u Marini Betina okupila je preko 20 ronilaca iz ronilačkih klubova UPA Rostrum -Split i RK Sv. Roko – Bibinjete, desetak volontera iz Udruge Argonauta i Marine Betina koji su pomagali s kopna, dok je komunalno poduzeće Ježinac d.o.o.sudjelovalo u zbrinjavanju sakupljenog otpada.

U akciji čišćenja, pronađena je znatna količina otpada, a što se sve našlo pod morem rekao nam je predsjednik UPA Rostruma, Ivan Živković.

- Stanje je bilo više-manje očekivano za jednu ACI marinu, većinom smo nalazili dijelove opreme brodova, bilo je dosta i tendi, konopa, pajeta, guma koje su vjerojatno služile kao bokobrani, zatim transportnih kolica i nažalost puno flaša finih pića koje su ljudi očito bili lijeni deponirati u smeće i tako je završilo u moru - kazao je Živković.

O samom cilju akcija čišćenja podmorja više je rekla Zdenka Vrgoč iz RK Sv. Roko iz Bibinja.

- Mislim da je cilj svih ovih akcija najviše u tome da osvijestimo ljude koliko puno smeća ima pod morem i koliku to zapravo štetu čini moru, a samim time i svima nama. Također, cilj je osvijestiti našu djecu da se ne ponašaju ovako, već da budu ekološki osviješteni, da čuvaju more i time poboljšaju naš život - poručila je Vrgoč.

Direktor Marine Betina, Boris Ninić nije krio zadovoljstvo održanom akcijom čišćenja te je najavio kako bi od sada ove akcije mogle postati i tradicionalne.

- Akcija je prošla odlično te se zahvaljujem od srca svim sudionicima. Skupili smo dosta smeća te se nadam da će ovo postati tradicionalne akcije čišćenja u Marini Betina. Iz Udruge Argonauta najavljuju kako će se i ovo ljeto nastaviti s organiziranjem akcija čišćenja podmorja duž Jadrana, a u suradnji s brojnim ronilačkim klubovimaiz Hrvatske te se zahvaljuju svim volonterima na svom doprinosu u zaštiti onogod čega živimo i što svi uživamo –našeg Jadranskog mora - zaključio je na kraju Ninić.

19. travanj 2024 02:19