StoryEditorOCM
ŽupanijaČUDESNA KNJIGA

Roko Ivanda: Zločinac je htio ubiti jednogodišnju bebu, ali baba Cvita tada je zavapila ‘Nemojte ga‘ i tako sam ja preživio!

Piše Zdravko Pilić
18. siječnja 2024. - 14:52

"Prijatelji" je naslov šeste knjige Roka Ivande. Naslov koji ne govori puno, obećava još manje, i naslov s kojim ćete se hrvati još dugo nakon što pročitate knjigu. Koja je - čudesna. Koja se, unatoč tome što ima dvjestotinjak stranica, čita u jednom dahu. Ali, nakon koje ostajate - bez daha. I polako shvaćate o čemu se u knjizi radi. I kakve veze ima don Stipe Perkov, iz primoštenskih Draga, don Ive Bareša iz Zatona, pa onda sam autor, Zatonjanin Roko Ivanda, pa na koncu i Trogirka Neva Coce, jedno s drugim.

A svakome od njih pripada po jedno poglavlje knjige! A onda se, nakon svega pročitanog, ako već ne i prije, otkriva samo po sebi - to je, u tih nekoliko sudbina, zatonskih, dragarskih, trogirskih cijelo - dvadeseto stoljeće! Hrvatsko i svjetsko. Fašizam, komunizam, socijalizam, demokracija. Mali ljudi u velikom vremenu. Baš onako kako je don Ivo Bareša, župnik župe Zaton zapisao "Pisati povijest malih, pa i najmanjih sela znači govoriti o svijetu, povijesti duša koje su u svojoj biti uvijek i svugdje iste. Govoriti o njima, znači pisati povijest svijeta."

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Šibenskog lista!

27. travanj 2024 11:24