StoryEditorOCM
Županijasuve špine

Rogozničani u mirnom prosvjedu: ‘Dosta nam je obećanja, želimo napokon dobiti vodu! Spremni smo i na radikalnije poteze‘

Piše Vedrana Stočić
6. kolovoza 2021. - 14:46
Stanovnici Uvale Luka zatražili su od novog rogozničkog načelnika Marija Mladinića da im konačno jasano odgovori kada će dobiti voduVedrana Stočić

Desetak stanovnika i vlasnika kuća iz Uvale Luke u svojevrsnom mirnim prosvjedu zatražili su od novog rogozničkog načelnika Marija Mladinića da im konačno jasano odgovori kada će dobiti vodu iz cjevovoda. Dosta im je, kažu, praznih obećanja svih ovih godina, ako se njihov problem ne počne ozbiljno rješavati u rujne će organizirati javni prosvjed, svojim automobilima kružiti oko rogozničkog rotora i tako usporiti ili gotovo blokirati promet. Neće ih doći samo deset već znatno više.

Vodoopskrba Uvale Luka ili bolje kazano potez od Ljoljinice do Zatoglava vezan je uz ambiciozni projekt „Aglomeracija Rogoznica“ što podrazumijeva izgradnju kanalizacijskog sustava i vodovodnog sustava u svim priobalnim općinskim naseljima.

U projekt je uključeno i proširenje uređaja za pročišćavanje i ugradnju bio-kemijskog kolektora.

Glavna projektna dokumentacija je davno gotova, evidentirane su nerazvrstane ceste, određena je granica pomorskog dobra, ishodovane su sve građevinske dozvole i projekt je fazi apliciranje i to za razdoblje 2021 do 2027. godine.

Nažalost stanovnika rogozničke općine i šibenskog „Vodovoda i odvodnje“ projekt nije alociran na vrijeme i nije upao u proračunsko razdoblje EU fondova do 2020. godine. Dopis iz Ministarstva gospodarstva i održivog razdoblja pokopao je nade mnogih, pa tako i stanovnika Općine Rogoznica koji su bez vode i kanalizacije.

Naime, EU je znatno zavrnula bespovratnu špinu s eurima za financijsko razdoblje 2021 do 2027. godine. Općina Rogoznica kao i druge jedinice lokalne samouprave i javna poduzeća dopisom iz resornog ministarstva obaviješteni da su za sustave javne odvodnje i javne vodoopskrbe znatno ograničena sredstva u odnosu na ukupnu vrijednost prihvatljivih troškova projekta, novca će biti manja od 85 posto.

Teško da će jedinice lokalne samouprave i javna poduzeća kao šibenski „Vodovod“ s manje EU novca moći iznijeti tako veliki i zahtjevan projekt. Stoga stanovnici Uvale Luka traže da se njihovo mjesto kada se radi o vodoopskrbi izuzme iz „Aglomeracije Rogoznica“. Traže da im se vodovodna mreža izgradi na isti način kao za Dvornicu, Kanicu, Zaselo i ostala mjesta na jugu općine.

Inače regionalni cjevovod dovršen prije godinu dana, u rujnu prošle godine voda s Krke potekla je u Općini Marina,a iz šibenskog „Vodovoda i odvodnje“ kažu da je i za rogozničko područje isprojektirana sekundarna mreža, građevinska dozvola je ishodovane, a od Hrvatski voda i Općine Rogoznica Vodovod je zatražio sufinanciranje. Radovi bi trebali započeti rujnu ili listopadu ove godine, njihova vrijednost je oko pet milijuna kuna.

Inače Aglomeracija Rogoznica projekt je vrijedan nekoliko desetaka milijuna eura,najbitnije je što nema razdvajanja primarne i sekundarne mreže, kanalizacija dolazi do kućnih vrata uključujući i priključak. U sklopu projekta rekonstruirati će se i nadograditi ”Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Rogoznica” za „Rogoznicu sjever” planirana je izgradnja 27,5 kilometara kanalizacijskih cjevovoda i 12 crpnih stanica, te 6,8 kilometara vodovodnih cjevovoda i jedna hidrostanica. Izgradnja ”Sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda i vodoopskrbe – Rogoznica jug” znači izgradnju 17km kanalizacijskih cjevovoda i 12 crpnih stanica, te 6,9 kilometra vodovodnih cjevovoda. Izgradnja ”Odvodnje otpadnih voda naselja Zatoglav” zahtjeva kopanje i postavljanje 2,9 kilometara kanalizacijskih cjevovoda, 2 crpne stanice i 2,1 km vodovodnih cjevovoda.

19. travanj 2024 07:48