StoryEditorOCM
ŽupanijaDOK CIJELA HRVATSKA SADI

Rogoznica zažmirila na sječu šume Kopara: Borovi nestaju nauštrb bazena i apartmana

Piše Vedrana Stočić
27. listopada 2019. - 09:18

Akcija "Zasadi drvo, ne budi panj" održava se ovog vikenda diljem Hrvatske, a Hrvatske šume pripremile su više od deset tisuća sadnica pa se pozivaju građani da se odazovu toj kolektivnoj sadnji drveća.

Akciju je preko Facebooka pokrenula Građanska inicijativa "Zasadi drvo, ne budi panj", grupa okuplja više od 20 tisuća članova, a u akciju su se uključili i neki hrvatski gradovi.

I tako će se sljedećih dana saditi diljem Lijepe naše, ali ne i u Rogoznici jer se u njezinoj šumici borovi samo ruše i pilaju. Slike koje Rogozničani i brojni turisti već mjesecima gledaju su grozne. Posljedice milenijske bure u veljači još su vidljive, kao da se ta svojevrsna kataklizma dogodila prije nekoliko dana, a ne prije osam mjeseci. Bura je tada u rogozničkoj šumi polomila i porušila na desetke stoljetnih borova. Napola polomljeni borovi uz cestu, koji su predstavljali opasnost za ljude i vozila, uklonjeni su tek koncem lipnja.

Najstrašnije u ovoj tužnoj šumskoj priči je što su gospoda koja su pilala granje, debla i krošnju sve ostavila u šumi, i to uz put, u blizini kuća. Cijelog ljeta na gotovo plus 40 stupnjeva borovina se brzinski sušila, što je kod građana izazivalo paniči strah od požara. Upozoravali su mjerodavne na opasnost jer požar bi bio poguban, ne samo za šumu nego i veliki dio kuća koje se nalaze uz rubno šumsko područje. Nitko ih nije čuo, a suhi i izrezani borove i dalje leže na istom mjestu. Uz suhu borovinu svakodnevno se gomila novo smeće jer neki "savjesni" građani očito su se obradovali novom deponiju za zeleni otpad, i to u park-šumi Kopara, uz jedinu prometnicu na otoku kojom ljeti dnevno prođe na stotine automobila.

 

 

Ovaj nemar vlasnika i upravitelja rogozničkog šumskog područja mnogi smatraju namjernim jer posljednjih godina su sve češći nasrtaji na rubne dijelove šume Kopara. Borovi se nekažnjeno uklanjaju, kako bi se izgradila parkirališta, očistili putovi za gradnju bazena i apartmana za prodaju...

Smanjuje se površina

Samo u godinu dana u zemljišnim knjigama parcela 1/1 K.O. Rogoznica, koja označava šumu Kopara, smanjena je za više od 10 tisuća kvadrata za koje nitko ne zna gdje su isparili. Trenutna veličina šumskog područja iznosi 158.050 četvornih metara, a dobro upućeni kažu da se do prije nekoliko godina to područje prostiralo na oko 200 tisuća kvadrata. Građanska inicijative za Spas Šume Kopara već godinama se bori da se iz šumskog područja izbace turističke zone. U novim izmjenama i dopunama prostorne regulative uspjelo im je iz turističke zone T1 Karaula izbaciti čak 15 tisuća kvadrata šumskog zemljišta. To ih nije u potpunosti zadovoljilo. Traže još prestanak katastarskog cijepanja šumskog područja i otuđivanje rubnih šumskih parcela, kako je to nedavno napravio sad već bivši ministar državne imovine Goran Marić, on je za bagatelan iznos od 100 eura po kvadratu prodao 400 kvadrata šumskog zemljišta. Kažu dobro upućeni da su upravo zbog šume Kopara na prijedlog Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja općine Rogoznica stigle brojne primjedbe građana. Općina je na svoju adresu zaprimila više od sto pošiljaka, a za trajanja javne rasprave ispisane su čak dvije knjige primjedaba. Iako je javna rasprava okončana još 10. kolovoza, primjedbe građana još nisu objavljene na web stranicama Općine Rogoznica.

Građanska inicijativa uputila je i dopis s primjedbama Zavodu za prostorno planiranje Šibensko-kninske županije. Od njih, između ostalog, traže da svojim utjecajem zaustave apartmanizaciju u borovoj šumi. Prema Prostornom planu trenutna izgrađenost građevinskog područja Otoka je više od 91 posto i zbog tog postotka temeljem zakonskih propisa u najnovijim Izmjenama i dopunama PPU-a građevinsko područje može se povećati. Samo gdje? – pitaju se građani. Jedini neizgrađeni tereni su u šumi Kopara.

25. travanj 2024 14:01