StoryEditorOCM
Županijajavna kasa

Rogoznica usvojila prvi ovogodišnji rebalans proračuna: evo na što će se trošiti milijuni iz općinske kase

Piše Vedrana Stočić
15. srpnja 2022. - 19:09

Rogozničko Općinsko vijeće prvim ovogodišnjim rebalansom povećalo je  proračuna za 7,9 posto, pa planirani proračunski proračunski prihod iznosi 39,5 milijuna kuna. Povećanju proračuna od 2,9 milijuna kuna pridonijeli su prihodi od poreza, posebice onog na imovinu koji je povećan za čak 2 milijuna kuna i u konačnici iznosi 9.350.000 kuna.

Nastavak je to trenda trgovine nekretninama koja već godinama cvjeta rogozničkom području. I dalje se grade novi objekti i legaliziraju oni bespravni pa je i prihod od komunalnog doprinosa i naknade pozamašan i iznosi 5,4 milijuna kuna. Bio bi veći da je sva gradnja legalna, ali nažalost ponovno je zakazala građevinska inspekcija koja mjesecima ne izlazi na teren po dojavi općinskih komunalnih redara, ali i građana. Ne samo da se odstupa od građevinskih dozvola, nego se ponovno ilegalno gradi na po brdima i dolinama. Zbog nelegalne gradnje ozbiljno je oštećen općinski proračun, devastiran je prostor i ugrožena je  ostojeća infrastruktura.

Vijeće je prihvatilo i sve rebalansiranje programa. U kapitalna ulaganja u infrastrukturu općina će u ovoj godini uložiti 9,6 milijuna kuna. Za uređenje javnih  površina  namijenjeno je tek nešto manje od 4 milijuna kuna, od toga u rekonstrukciju nerazvrstane ceste  Dvornica-Kanica utrošit će se 3 milijuna kuna, a u ostale nerazvrstane ceste 645 tisuća kuna, za izgradnju nove javne rasvjete planirano je potrošiti 152 tisuće proračunskih kuna...

Nije jeftino ni održavanje javnih površina i plaža, za tu namjenu općina je osigurala 5,5 milijuna kuna.I dok su programi ulaganja i održavanja izdašni program za sport je mizeran iako se to na prvu ne čini. Za sportske aktivnosti općina će u ovoj godini utrošiti čak 15.689.655 kuna. Ovaj golemi iznos mogao bi zavariti  one naivne koji misle da su na rogozničkom području odjednom preko noći osvanuli sportski klubovi koje se natječu u prvim ligama,  ali nije tako.

Čak 15,5 milijuna kuna općina je planirala uložiti u sportsku dvoranu koje nema, baš kao što nema ni jednog sportskog terena koji bi zadovoljio uvjete treniranja i natjecanja u bilo kojem sportu. Preostali 189.655 kuna raspodijeljeni su ovako: 104.655 kuna ide na prijevoz djece koji u raznim sportovima treniraju i natječu se u susjednom Primoštenu, rogozničke sportske udruge dobit će ukupno 60 tisuća kuna, a udruge civilnog društva za rekreaciju 25 tisuća kuna.

Onih golemih 15,5 milijuna kuna mogla bi biti  uspješna rogoznička priča, poticaj za mnoge buduće sportaše, rekreativce i turiste,  naravno ako se realizira. Za izgradnju nove sportske dvorane za koju je pripremljena sva dokumentacija općina će aplicirati za bespovratna sredstva jednog europskog fonda predugog naziva, a koji glasi ovako:C1.6.R1-I1-regionalna diversikacija, specijalizacija hrvatskog turizma kroz ulaganja visoke dodane vrijednosti. Ma koliko bio kilometarski naziv ovog EU fonda vijećnici se nadaju da će apliciranje biti uspješno i da će Rogoznica konačno dobiti dvoranu, sportske udruge i klubove. Oporbeni vijećnik Boris Abaza smatra da općinska administracija u kompliciranom sustavu registriranja i vođenja sportskih i kulturnih udruga mora biti znatno aktivnija.  

Općinski vijećnici prihvatili su niz zanimljivih odluka koje se odnose na etički kodeks lokalnih političara, točnije vijećnika Općinskog vijeća koji moraju, kako stoji u dokumentima o moralu, promicati etičko ponašanje, kulturu dijaloga, savjest, čestitost, poštenje, nepristranost, objektivnost i odgovornost. Imenovan je i Etički odbor kojem je na čelu općinska pročelnica Tihana Lovrić i Vijeće časti sastavljeno do općinskih djelatnika. Iako je svoj glas dao za kodeks i časne odbore, oporbeni vijećnik Boris Abaza smatra da bi u tim etičkim tijelima trebao biti i koji ugledni Rogozničanin izvan općinskih i političkih struktura.

Anđela Panđa i Luka Karabatić dobili prizanje Općine

Vijeće je imenovalo odbor za priznanja  Općine Rogoznica u kojemu su Marin Lovrić HDZ predsjednik, a za članove izabrani su Ivan Goleš (HDZ) i Boris Abaza, nezavisni s liste SDP-a.

Odlučeno je o dodjeli prvih priznanja. Dobili su ih Anđela Panđa  za izniman sportski uspjeh i osvojeno drugo mjesto na Europskom natjecanju u tajlandskom boksu u konkurenciji U23 do 57 kilograma. Priznanje je dobio i Luka Karabatić za izniman sportski uspjeh i osvojeno prvo mjesto na državnom natjecanju  u ribolovu kategorija U21-lov štapom s usidrene brodice.

20. travanj 2024 09:10