StoryEditorOCM
Županijabrod bez kormilara

Rogoznica uoči novih izbora: po drugi put u povijesti misto je ostalo bez prvog čovjeka, evo kakva je sada procedura

Piše Vedrana Stočić
16. prosinca 2021. - 18:06

Tihana Lovrić imenovana je povjerenicom Vlade Republike Hrvatske iz nadležnosti općinskog načelnika Općine Rogoznica jer je izabrani općinski načelnik Marijo Mladinić HDZ podnio ostavku. U roku od tri mjeseca povjerenica mora pripremiti izbore za novog općinskog načelnika.

Valja naglasiti da je Tihana Lovrić od nedavno zaposlenica Općine Rogoznica, na mjestu pročelnice Jedinstvenog upravnog odjela zamjenila je Ninu Kursar koju je šibenska gradska vlast koncem studenog imenovala za v.d. vršiteljicu tvrtke Batižele. Prije toga, kako je objašnjeno, radi potrebe posla sporazumno je prebačena iz Rogoznice u financijski ured Grada Šibenika. Dakle iskusna službenica, vrsni financijer Nina Kursar na vrijeme je napustila brod koji tone i mladog rogozničkog načelnika koje ostao sam sa silnim naslijeđenim problemima.

Sada se s tim problemima treba nositi Tihana Lovrić, pravnica, a ovlasti povjerenika silno su sužene. Povjerenik može donositi i mijenjati opće akte samo ako je to potrebno radi provedbe zakona ili usklađivanja sa zakonom i drugim propisima, može raspolagati općinskom imovinom samo ako je to nužno radi izvršenja ranije preuzetih obveza ili dovršenja već započetih poslova, ugovore može zaključivati samo ako općini prijeti velika materijalna šteta. Povjerenik prema članku 69.a Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi može predstavničkom tijelu predložiti Odluku o privremenom financiranju ako je predstavničko tijelo nije donijelo, a rogozničko nije. Dakle to treba što prije napraviti.

Povjerenik ne može predlagati proračun, ali ni utvrđivati prijedlog Prostornog plana uređenja Općine Rogoznica. To ne piše u Zakonu, pa bi se tog posla nova povjerenica trebala okaniti  i ne dovoditi se u situaciju koja se dogodila prije dva-tri dana na javnom uvidu o trećoj javnoj raspravi Prvih izmjena i dopuna PPU Općine Rogoznica kada je branila neobranjivo. Prijedloge Prostornih planova mogu utvrđivati samo načelnici, gradonačelnici i župani.  

U Zakonu je naglašeno da je povjerenik dužan procijeniti nužnost i opravdanost poduzimanja određenih radnji te njihov značaj i utjecaj na jedinicu lokalne samouprave. Zakonodavac je očito smatrao nužnim da stavi ovo upozorenje na sam kraj propisanih zakonskih odredbi o pravima i dužnostima povjerenika jer kliznće u nedozvoljeni položaj lako se dogodi.

Na žalost Rogoznica već ima iskustvo s povjerenikom i to loše. U listopadadu 2006. godine Vlada RH na zatvorenoj sjednici za rogozničkog povjerenika imenovala je tada Gordana Baraku, bivšeg župana Šibensko-kninske županije. U tom turbulentnom vremenu kada su bageri nemilosrdno rušili na stotine bespravno izgrađene kuće na rogozničkom području tadašnja potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor i tadašnja ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Marina Matulović Dropulić u neprincipijelnim pregovarima sa Stožerom Udruge građana Rogoznice ili ljudi čiji su bespravni objekti trebali srušiti dogovorili su obustavu rušenja kuća, ali i  rušenje legalno izabranu općinsku vlast bez obzira što je i ona imala HDZ-ov predznak. Ta tri mjeseca do novih izbora bila su izrazito mučna i turbulentna za stanovnike Općine Rogoznica, a za bivšim povjerenikom valjale su se brojne nepravilnosti i optužbe o rastrošnosti.

U novoj rogozničkoj epizodi sadašnja povjerenica preuzela je samo ovlasti općinskog načelnika, ali ne i općinskog parlamenta na kojemu je sada velika odgovornost. Vijećnici pozicije,  u ovom slučaju HDZ-a, nemaju više komod ne čitati  akte koje dolaze na Općinsko vijeće, a opozicija  i pozicija treba maksimalno nadgledati zakonske okvire u kojima djeluje povjerenica. Vijeće nije raspušteno stoga treba vršiti svoje zakonske ovlasti, a one nisu male. Upravo Općinsko vijeće je zakonodavno tijelo i sve što ono prihvati ima  zakonsku snagu na području Općine Rogoznica i mora se provoditi.

Inače valja naglasiti da se predstavničko tijelo raspušta  zbog ne donošenja godišnjeg proračuna za narednu proračunsku godinu. Zakonom o proračunu propisano je da predstavničko tijelo mora donijeti proračun do konca tekuće godine za iduću proračunsku godinu. Zbog ostavke načelnika rogozničko Općinsko vijeće ne može usvojiti proračun u zakonskom roku jer ga nema tko predložiti, ali će zato morati  dignuti ili ne dignuti ruke za Odluku o privremenom financiranju koju će predložiti imenovana povjerenica. I ta odluka podložna je nadzoru upravnih tijela, stoga vijećnici - opreza nikad dosta.

27. travanj 2024 05:15