StoryEditorOCM
ŽupanijaTURISTIČKO VIJEĆE

Rogoznica unatoč pandemiji imala dobru sezonu: zbog čudnog pravila nitko ne zna koliko će se zaraditi od nautičke boravišne pristojbe

Piše Vedrana Stočić
23. ožujka 2022. - 18:32
URogoznici nautičari za boravišnu pristojbu ostave milijune, no malo se toga vrati lokalnoj zajedniciŽeljko Hajdinjak/Cropix

Turističko vijeće rogozničke Turističke zajednice jednoglasno je prihvatilo izvješće o izvršenju programa za prošlu godinu i izvješće o radu direktora. Godina s pandemijom Covida-19 u kojoj je došlo do bitnih poremećaja na turističkom tržištu za rogozničku Turističku zajednicu bila ipak uspješna i to, kako je istaknuto, jer je isključivo auto-destinacija u kojoj dominira privatni smještaj. Ostvareno je 72.214 dolazaka i 641.499 noćenja, a što je  realizacija od 85 posto u dolascima i 84 posto u noćenjima u odnosu na rekordnu 2019. godinu.

Već u startu 2021. godine zbog vladinih mjera pomoći gospodarstvu prihodi su im smanjeni za 848 tisuća kuna što je značajno smanjilo planirane prihode i rashode. Rebalansirani prihodi ostvareni su u iznosu od 1.687.853  kuna ili 106,73 posto, a ukupni rashodi iznosili su 101,32 posto. Zbog prekoračenja rashoda za nepunih 2 posto rogoznička Turistička zajednica nije osiromašila. Iako su podmirene sve obveze iz prethodnih i tekuće godine višak prenesenih prihoda iz proteklih godina iznosi  237 tisuća kuna.

Sjednica Turističkog vijeća rogozničke Turističke zajednice o prihvaćanju izvješća o izvršenju programa za prošlu godinu bila je opterećena usvajanjem novih pravilnika o ustrojstvu, organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Turističkom uredu. Sve je tu detaljno propisano: organizacija, djelokrug, način rada i novi izbori direktora bez obzira što je nekima mandat tek na početku.

Sudeći po onim brojnim člancima gotove da nema nikakvih bitnih novina, uglavnom i do sada  se tako radilo, međutim novi zakon i novi pravilni nisu promijenili dvije i te kako nebulozne ranije odluke, a to je da lokalne turističke zajednice samostalno ne mogu voditi promidžbenu kampanju i da nemaju nikakav saznanje o prihodima od nautičke boravišne pristojbe na svom području i nikakav utjecaj o njenoj raspodjeli. Do konca prošle godine nisu znali ni da li će im nautički prihod biti uplaćen. Novac je stigao zadnji dan prosinca, i to u visini od 472 tisuće kuna.         

Kada se radi o Rogoznici kao jakoj i poznatoj turističkoj destinaciji taj prihod je smiješno mali, u Rogoznici nautičari za boravišnu pristojbu ostave milijune.  Do prije nekoliko godina nakon raspodjele  na razini države vraćalo im se minornih 50 tisuća kuna.

Rogoznica spada u top nautičke destinacije, sama Marina Frapa raspolaže s 450 vezova, a na sidrištima i na rivi u tijeku sezone svakodnevno je privezano na stotine luksuznih plovila. Nautički turizam je propulzivan i profitabilan, ali nije ni malo ekološki bezopasan, stoga bi lokalne turističke zajednice trebale od tog vida turizma trebale imati puno više koristi.

Međutim  lokalne turističke zajednice ne raspolažu  podacima o broju noćenja nautičara ni o uplatama boravišne pristojbe na njihovom području. Prepušteni su tako na milost i nemilost nekakvoj „globalnoj raspodijeli“ o kojoj odučuju više instance Hrvatske turističke zajednice.

Zabrana da se lokalne turističke zajednice  same ne mogu reklamirati je suluda. Početkom 2020. godine  prihvaćeni su novi Statuti TZ usklađen s novim Zakonom o turističkim zajednicama. Prva žrtva tog novog zakona je bio prepoznatljivi logo "Rogoznica srce Dalamacije“. Po oktroiranoj naredbi Tursitičko vijeće moralo je prihvati novi, nametnuti logo kreiran od županijske Turističke zajednice, a koji nema baš nikakve veze s rogozničkim područjem, a dizajnerski je potpuno promašen.

Najviše  ih je zabolila činjenica da sami ne mogu kreirati vlastitu turističku promiđbu. Do tada su to odrađivali odlično koristeći sve moguće virtualne pogodnosti i platforme što je rezultiralo izvanrednim turističkim rezultatima. Ove posljednje dvije godine svi koji prate promiđbu Županijske turističke zajednice nimalo ne mogu biti zadovoljni prezentiranjem rogozničkog područja. To je daleko ispod onogu što je radila rogoznička TZ.  

Novim pravilnicima nije ispravljena ni ta nebuloza. Važno je da su zakonodavci napisali da Turistički ured u okviru svog djelokruga provodi zadatke utvrđene programom rada Zajednice kao da to do sada nisu radili.  

20. travanj 2024 04:42