StoryEditorOCM
ŽupanijaPrestrašne slike

Rogoznica ‘kipi‘ od smeća: Otkako se otpad počeo odvoziti s kućnog praga, nastao je - nered

Piše Vedrana Stočić
27. listopada 2020. - 08:32

Duž čitave općine čija površina iznosi više od sedamdeset kilometara četvornih, jedva se nailazi na nekoliko stotina metara bez hrpe ili hrpetine smeća. Slika je prestrašna!

Od kada je u Općini Rogoznica 1. listopada počelo prikupljanje otpada s kućnog praga, na površini je isplivao dugogodišnji nered, nesređena evidencija i nikakva priprema za odvajanje i recikliranje otpada.

Prema općinskim podacima, 4200 kuća plaća komunalnu naknadu, a svega 3500 objekata plaća odvoz smeća. Čak 700 kuća, među kojima ima iznajmljivača s objektima od milijun eura i restorana, ne plaćaju odvoz smeća. To je samo na fiksnoj cijeni gubitak od 520 tisuća kuna godišnje. Prema procjenama s terena koji smo ovih dana obišli, brojka od 700 je optimistična, po svemu sudeći broj neplatiša prelazi i tisuću, tako da se gubici rogozničkog komunalca broje u milijunima.

Švercaju se desetljećima

Budući da u evidenciji nisu gospoda koja se švercaju desetljećima i pušta se da drugi plaćaju zbrinjavanje njihova otpada, oni nisu dobili kante i svoje smeće odlažu gdje stignu: na mjestima gdje su se do 1. listopada nalazili veliki spremnici za otpad, na zelene otoke, u tuđe ograde, uz groblja ili jednostavno negdje uz cestu. Trenutno na području općine nepropisno deponiranog otpada ima na tone, nijedno komunalno poduzeće financijski ne može podnijeti takav udar, pa ni rogoznički "Škovacin".

Na našem obilasku općine u Dvornicama ispred lokalnog dućana naišli smo na grupicu ogorčenih ljudi. Rekli su nam da u pojedinim selima nitko nema kantu, znači nitko ne plaća, a nekim selima podijeljene su tek dvije ili tri kante. Zanimljivo je da ljudi sami pokušavaju uvesti red i apelirati na svoje sugrađane da uzmu kante i konačno počnu plaćati i pravilno odlagati otpad.

Međutim, neki od od njihovih sugrađana muktaša, kažu nam, namjeravaju svoje smeće spaljivati i tako prekršiti još koji zakon i izazvati požar.

Građani koji plaćaju sve su ogorčeniji:
– Mi smo građani drugog reda jer uredno plaćamo svoje obveze, a prema Ustavu RH svi građani imaju ista prava i obveze i jednaki su pred zakonom – ističu.

U doba globalne pandemije i epidemije opasnog koronavirusa, gomile nepropisno odloženog smrdljivog smeća uz cestu i zdravstvena su opasnost. Toga je svjesna i rogoznička načelnica Sandra Jakelić, koja je najavila striktnu primjenu odluke o prikupljanju otpada. To bi značilo ažuriranje evidencije, postavljanje kamera na zelenim otocima i naplatu kazni koje nisu male.

Propisane kazne

Tako u općinskoj Odluci piše da će korisnik koji ne obavlja predaju otpada i nije dostavio dokaz o trajnom nekorištenju nekretnine platiti kaznu u rasponu od 1000 do 10.000 kuna. Kazne su propisane i za one koji odlažu otpad pored spremnika za reciklabilni otpad, i to 100 do 5000 kuna, isto tako ako korisnik usluge u svoj spremnik ili u spremnik za biorazgradivi otpad ili neki drugi spremnik baci opasni otpad, može platiti kaznu i do deset tisuća kuna.

Kazne su predviđene za još niz nepravilnosti kao što je nerazvrstavanje otpada, sabijanje kanti, zbog čega se otpad ne može gravitacijski prazniti ako se poklopac spremnika ne može u potpunosti zatvoriti...

Puno je posla pred komunalnim poduzećem "Škovacin" i Općinom Rogoznica. Brzo se mora nadoknaditi propušteno, u protivnom lokalni komunalac može u stečaj, a Općina Rogoznica uguštit će se u smeću.

20. travanj 2024 11:44