StoryEditorOCM
ŽupanijaNikad više love

Rogoznica izglasala ‘debeli‘ proračun od čak 57 milijuna kuna: SDP-ovac napustio sjednicu, planira se i ogromno zaduženje

Piše Vedrana Stočić
18. prosinca 2020. - 15:25

Posljednja ovogodišnja sjednica rogozničkog Općinskog vijeća nije održana virtualno, ali su se epidemiološke mjere poštovale, međutim ne i oporbeni prijedlozi zaključio je nezavisni vijećnik s liste SDP-a Boris Abaza, pa je demontrstivno napustio sjednicu već kod utvrđivanja dnevnog reda.

Abaza je zatražio da se u dnevni red uvrsti prijedlog SDP-a o besplatnom dovozu vode svim građanima koji još nemaju tekuću vodu i opskrbu vodom skupo plaćaju, posebice ljeti.

HDZ-ova većina glatko ga je odbila uz obrazloženje da općina dovoz vode subevencionira već godinama tako da korisnik ne plaća prijevoz već samo vodu. Uostalom, istaknuto je, početkom godine počet će izgradnja sekundarne mereže i spajanje kućanstava za što je osigurano milijun kuna. Koristi će se i sredstva od povećane cijene vode, 4 kune po kubiku, a što Rogozničani plaćaju već punih 15 godina.

Odgovor nije zadovoljio Abazu jer, kaže, regionalnom cjevovod Supljak-Dvornica-Kanica-Salići-Sevid dovršen je prije nekoliko mjeseci, a ni jedna kuća još nije spojena. Uostalom veliki broj građana tvrdi da im općina nikada nije subvencionirala dovoz vode i da kubik plaćaju čak 45 kuna.-bio je uporan Abaza.

Odlaskom vijećnika 'koji stalno nešto pita i predlaže' sjednica je odrađena glatko i brzo bez obzira na opsežan dnevni red i važne odluke kao što su temeljni financijski dokumenti.

Prijedlog proračuna za 2021. godinu nikada nije bio veći čak 57,3 milijuna kuna što je povećanje za 114, 07 posto ili 30.570.298 kuna u odnosu na prihode i primitke planirane drugim ovogodišnjim rebalansom proračuna.

- Iduće godine proračun će umjesto mene obrazlagati i braniti neki drugi načelnik ili načelnica. Iako je iza nas krizna i izazovna godina ja vam jamčim da će 57 milijuna kuna biti uprihodovano i potrošeno u idućoj godini - zračila je načelnica optimizmom.
Svi započeti i planirani kapitalni projekti bit će realizirani jer prvi put novac će pristizati sa svih strane, a ne samo od vlastitih prihoda poslovanja.

Od zaduženja planirano je 16,5 milijuna kuna, isto toliko novca stići će iz općeg proračuna kao pomoć iz inozemstva, odnosno EU fondova, te milijun kuna od prodaje nefinancijske imovine. Za gradnju školske sportske dvorane kapitalna pomoć iz državnog proračuna iznosi 15 milijuna kuna, kapitalna pomoć od izvanproračunskih korisnika Hrvatskih voda iznosi miljun kuna i to za izgradnju sekundarne vodovodne mereža Supljak-Dvornica-Kanica, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost daje 80 tisuća kuna za video nadzor u sklopu projekta pametni gradovi.

I iz županijskog proračuna stiže tekuća pomoć od 200 tisuća kuna za sanaciju obale na predjelu Crljina i 40 tisuća kuna za troškove ogrijeva, a iz EU fondova stiže 222.500 kuna za dovršeni EU projekt izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Općine Rogoznica ma što to značilo. U idućoj godini više od 40 milijuna kuna biti će uloženo u kapitalne projekte: rivu, dvorana, groblje, voda, ceste...

Inače Vijeće je prihvatilo i treći ovogodišnji rebalans kojim je proračun smanjen za dodatnih 78 tisuća kuna i konačnici iznosi 18,9 milijuna kuna iz kojeg je vidljivo da su porezi na dohodak pali za 12,8 posto, porezi na imovinu 8,9 posto, a porezi na robe i uslugu čak 86,7 posto.

Na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Općinskog vijeća objavljena je još jedna dobra vijest: Općina Rogoznica s Ministarstvom državne imovine do Božića, ovog naravno, potisat će ugovor o preuzimanju bivše vojarne Krušćice. Općina je strpljivo čekala da joj Ministarstvo državne imovine dodijeli tu bivišu vojarnu koju je MORH kao neperspektivnu napustio još daleke 2003.godine i koja je u potunosti opljačkna i devastirana.

Prema urbanističkom planu uređenja na prostoru vojarne Krušćice planirana je poslovna zona vličine 14,3 hektara. Zona je smještena uz Magistralu, udaljenom svega 1,5 kilometara od centra, a prema planskoj dokumentaciji predviđena je izgradnja trgovačkog sadržaja, malih proizvodnih pogona, obrta za uslužne i servisne djelatnosti...

Aktiviranje te poslovne zone bitno bi utjecalo na stabilnost i strukturu proračunskih prihoda kojih se sada uglavnom, i to dobro punili, od povremenih i stalnih poreza na imovinu i od komunalnog doprinosa.

27. rujan 2023 08:17