StoryEditorOCM
ŽupanijaGospe od Kapelice

Rogoznica će po 300. put proslaviti svoju nebesku zaštitnicu! Održana svečana sjednica Općinskog vijeća

Piše Vedrana Stočić
1. srpnja 2022. - 16:26

Nakon dvije pandemijske godine bila je to zaista svečana sjednica rogozničkog Općinskog vijeća. Ove godine Rogoznica slavi veliki jubilej - 300 godina štovanja svoje nebeske zaštitnice Gospe od Kapelice i 25 godina samostalnosti Općine. Dan općine bira se posebnom pažnjom, mora biti znakovit, ukorijenjen u povijesnoj memoriji svekolikog puka. Rogozničani su za dan svoje općine izabrali blagdan Gospe od Kapelice. Osobita je to i autentična  lokalna marijanska svetkovina koja se štuje još od daleke 1722. godine.

Nije stoga čudno što su na današnjoj svečanoj sjednici Vijeća okupili brojni ugledni gosti i prijatelji Rogoznice.  Izaslanik predsjednika Vlade RH bio ministar  pravosuđa i uprave Ivan Malenica, u ime Šibensko-kninske županije dožupanica Iris Ukić Kotarac, saborski zastupnik  socijaldemokrata Franko Vidović, gradonačelnik Šibenika dr Željko Burić, gradonačelnik Skradina Antonijo Brajković, brojni voditelji županijskih uprava, rogoznički župnik don Filip Rodić i drugi ugledni gosti.   

image

sd sad sadd

Vedrana Stočić

- Nije bilo lako krenuti od nule s malim proračunom. Puno se toga napravilo, ali treba toga još - istaknula je između ostalog predsjednica Općinskog vijeća i bivša načelnica Sandra Jakelić.

Čeka nas, istaknula je nova načelnica Anita Žvković, izgradnja "Aglomeracije Rogoznica“, što podrazumijeva izgradnju kanalizacijskog i vodovodnog sustava u svim priobalnim općinskim naseljima, sportsku dvoranu, dovršenje uređenja rive, proširenje dječjeg vrtića, stavljanje u funkciju stare škole...

U realizacije ovih projekata Općina Rogoznica, baš kao i druge jedinice lokalne samouprave, imat će potporu Vlade RH i mogućnost pristupa europskim sredstvima. Velike projekte kao ribarska luka i uređenje riva bez pomoći ministarstava i EU fondova teško može realizirati bilo koja općina ili grad.

- Postoji dobra suradnja između resornih ministarstava i Općine Rogoznica na kojoj je priprema dobrih i kvalitetne projekte. Moje Ministarstvo  financira i funkcionalno povezivanje jedinica lokalne samouprave na pojedinim projektima i zajedničkim obavljanjem poslova, za tu namjenu osigurali smo 100 milijuna kuna - rekao je između ostalog ministar Ivan Malenica.

- Jedna smo od najljepših obalnih općina s posebnim geografskim položajem i klimatskim uvjetima, na našem području sudaraju se jugo i bura, topla i hladna struja.  Razlog je to što nas je od početka godine posjetilo 11 tisuća turista i što smo ukupno ostvarili 82.217 noćenja. U lipnju  smo na 94,54 posto prometa rekordne 2019. Stoga moramo čuvati svoje prirodne ljepote  okoliš - istaknula je načelnica Živković.

image
Vedrana Stočić

U posebnoj izjavi dožupanica Iris Ukić Kotarac posebno je pozdravila brigu za okoliš nove rogozničke načelnice.

- Danas sam u ime Županije Šibensko-kninske povodom blagdana Gospe od Kapelice i obilježavanja 25 godišnjice Općine Rogoznica pozvana na svečanu sjednicu Općinskog vijeća. Želim sreću novoj načelnici da realizira sve zacrtano. Ova županijska vlast sa svojim službama u tome će načelnici rado pomoći. Upravo je na načelnicima, gradonačelnicima i županima najveća odgovornost jer su najbliže građanima.

U fokusu ove županijske vlasti između ostalog je i zaštita okoliša. Turisti nas biraju mahom radi očuvanog i manje betoniranog okoliša u odnosu primjerice na Španjolsku. Održivo upravljanje prostorom naša najvažnija obveza. Ukoliko tu napravimo propuste nećemo imati prihode od turizma, a ako oni izostanu osiromašit ćemo do kraja. Zabrinuta sam jer je Rogoznici prostornim planovima okoliš ugrožen. Posebno se to odnosi na  UPU Karaula gdje je u građevinsko turističko zemljište stavljeno 26 tisuća kvadrata šume Kopara, a UPU Medine  prirodni fenomen jezero Zmajevo oko proglašeno je naplavnim područjima i u njemu je navodno voda, a ne more kao u stvarnosti - istaknula je dožupanica Ukić Kotarac. 

Svečanu sjednicu svojim nastupom uveličala je klapa Sebenico.

image
Vedrana Stočić

Inače Rogozničani će sutra po 300 put na Caparinovoj rivi  dočekati Gospin brod sa slikom njihove nebeske zaštitnice.  U procesiji rivom Gospina slika bit će prenesena se u župnu crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije. Njen pohod Rogoznici traje do prve nedjelje iza Gospe od Karmela, nakon čega u veličanstvenoj procesiji morem i kopnom  biti vraćena u svoje svetiste na punti poluotoka Gradina. Osobita je to i autentična  lokalna marijanska svetkovina, rogozničko svetište nije masovno hodočasničko odredište, međutim priča vezana za taj vjerski sadržaj ima sve elemnte čudotvornosti.

Svečana akademija u župnoj crkvi

Proslava blagdana Gospe od Kapelice počela je već u četvrtak navečer svečanom akademijom u rogozničkoj župnoj crkvi. Recital kojeg su govorilo don Filip Rodić, Vlasta Bego i djevojčice Marija Vlaić, Katarina Pavić i Katarina Medić napisao je  don Ante Mateljan.  Premjerno  je izvedena sklada Rogozničanina Borisa Ercegovića orguljaša i klapskog pjevača posvećena Gospi od Kapelice, a  uz crkveni zbor pjevao je rogozničko-šibenski klan Lovrić Caparin .  Uz orguljašku pratnju  Nikole Lovrić Caparina pjevali su Filipa Lovrić Caparin i Rafael Lovrić Caparin.

Jole na ljetnoj pozornici

Sutra 2. Srpnja na Blagdan Gospe od Kapelice i Dan općine  na ljetnoj pozornici održat će se i bogat glazbeni program. Za 20 sati najavljen je koncert župnog zbora župe sv. Petra apostola, a u 21 sat  sve okupljene zabavljat će popularni pjevač Joško Čagalj Jole.

27. travanj 2024 21:14