StoryEditorOCM
Županija"Nerentabilna" linija

Roditelji ogorčeni - učenici i studenti iz Kistanja ostali bez prijevoza; sve su doznali nekoliko dana prije početka škole

Piše Davorka Blažević
25. rujna 2020. - 20:31

Mještani Kistanja, roditelji 40-ak srednjoškolaca i studenata koji se školuju u Zadru, ogorčeni su ukidanjem međužupanijske autobusne linije Zadar –​ Kistanje – Knin, što su saznali samo nekoliko dana prije početka školske godine. Za pomoć su se obratili lokalnim dužnosnicima nadajući se da će problem biti interventno riješen. No već dva tjedna Kistanjci vode bitku na svim frontama, lokalnoj, županijskoj i državnoj, ali problem ostaje.

Antić pisao Plenkoviću

Zamjenik načelnika općine Roko Antić, u ime revoltiranih roditelja, učenika i studenata, nakon bezuspješnih pokušaja da pozivima u Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture dođe do rješenja, pisao je čak i predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću. Od premijera odgovor nije dobio, a u resornom ministarstvu nisu štedjeli obećanja, barem ona ne koštaju ništa, ali problem nisu riješili. Tražili su pomoć župana šibensko-kninskog Gorana Pauka, potpredsjednika Vlade zaduženog za ljudska prava, Borisa Miloševića, ali vrijeme ide, školska godina teče, a autobusa za Kistanje i dalje nema...


U pismu predsjedniku Vlade, donačelnik Antić upozorava da je ukinutu autobusnu liniju javnog međužupanijskog prijevoza na relaciji Zadar –​Kistanje –​ Knin koristilo 40-ak srednjoškolaca i studenata iz Kistanja, dok nije ugašena odlukom Ministarstva mora, prometa i infrastrukture kao jedna od nerentabilnih linija.
– Spomenuta autobusna linija već je godinama na toj relaciji prometovala kao zamjenski prijevoz radi sanacije željezničke pruge Zadar – Knin i njome je upravljao HŽ Putnički prijevoz.


Roditelji su zbog novonastale situacije ogorčeni, tim više jer su vijest o ukidanju linije doznali tek koji dan prije početka nove školske godine – navodi Antić u pismu premijeru.
– Kako ne postoji bilo kakva druga prometna veza s gradom Zadrom, prisiljeni su se sami snalaziti – što sve skupa stvara jedan vrlo negativni odjek u zajednici – napominje, uz opasku kako su informirani o sastanku resornog ministra Olega Butkovića i župana Pauka, koji je trebao biti održan 14. rujna u Zagrebu, radi urgentnog rješavanja problema. Ali, autobus i dalje ne vozi preko Kistanja, konstatira.


– Stoga vas uvaženi predsjedniče Vlade molim da upotrijebite svoj utjecaj i pomognete nam u rješavanju ovoga problema, kako bi naši učenici i studenti ostvarili svoja prava na dostupnost obrazovanja – apelira na Plenkovića zamjenik načelnika općine Kistanje iz reda hrvatskog naroda, Roko Antić.
A ako i dalje ne bude povoljnih vijesti iz Ministarstva prometa, revoltirani Kistanjci najavljuju blokadu državne ceste D-59 na ulazu i izlazu iz Kistanja.

Krše se ljudska prava

–​ Zar dostupnost obrazovanja mladih nije prioritet svake uređene države i krše li se ovim ljudska prava srednjoškolaca i studenata iz Kistanja, neovisno jesu li hrvatske ili srpske nacionalnosti – pita se Antić i dodaje:
– Kako vladajući misle zadržati ljude u ovim pasivnim krajevima kad im oduzimaju mogućnost za kvalitetno obrazovanje i opstanak, kad ih tretiraju kao nevažne i ignoriraju njihove probleme – čudi se Roko Antić, inače, bivši šef HDZ-ova ogranka u Kistanjama koji je svojevoljno, nošen nezadovoljstvom načinom rada u stranci, istupio iz HDZ-a, a lokalni je ogranak raspušten još u ožujku 2018. i do danas nije imenovan ni povjerenik. Ne govori li i to, kaže Antić, o odnosu HDZ-ove vlasti prema Kistanjama, koje ih zanimaju samo kad su izbori.


Načelnik općine Kistanje Goran Reljić o ovom je problemu razgovarao i s potpredsjednikom Vlade Borisom Miloševićem, i sa županom šibensko-kninskim Goranom Paukom, a posebno s roditeljima djece koja su ostala bez prijevoza do škole i fakulteta.
– Dok se problem ne riješi, Općina će roditeljima interventno pomoći u pokrivanju troška goriva jer se moraju privatno snalaziti da bi djecu odvezli i dovezli iz Zadra. U srijedu ćemo se ponovno sastati s roditeljima, a razgovarao sam i s gradonačelnikom Knina Markom Jelićem, jer i oni dijelom osjećaju ovaj problem, i pokušavamo doći do rješenja sustavnim pritiskom. Mora se naći rješenje, djeca moraju u školu, to je imperativ – odlučan je Reljić, koji tvrdi da je iskoristio sve mehanizme koji su mu na raspolaganju, ali je nemoćan.


– Mene ne zanima je li ta linija isplativa ili nije, ne moraju sve linije biti rentabilne, ali djeca moraju u školu i to im treba omogućiti. Zašto su obnavljali prugu ako ona i dalje nije u funkciji – sasvim opravdano se pita Reljić.
Župan Goran Pauk tek kratko kaže:

Ministarstvu se ne žuri

– Sve što mogu reći na tu temu je da sam komunicirao s ministrom Olegom Butkovićem i da je obećao kako će linija biti vraćena. Kada? E to nije rekao, zovite Ministarstvo i pitajte što je s tim – poručio nam je župan.
E, pa pitali smo Ministarstvo. No njima se s odgovorom ne žuri...


Kistanjski donačelnik Roko Antić predlaže, ako Ministarstvo ostane pri odluci da neće održavati "nerentabilnu liniju za Kistanje", da općina Kistanje zatraži ponudu od prijevoznika za dva termina tjednog prijevoza – petkom, kako bi se učenici prevezli iz Zadra do Kistanja, i nedjeljom poslijepodne da bi ih prevezli iz Kistanja do Zadra. U tom slučaju, smatra Antić, Općina treba tražiti sufinanciranje ove linije od Županije i resornog ministarstva.


Problem se lako može riješiti, ističe, ali ključ rješenja je politička volja...

24. travanj 2024 19:16