StoryEditorOCM
ŽupanijaOprez! Lani jedan smrtni slučaj

Raste interes za cijepljenje protiv gripe: Stiglo 10.000 doza cjepiva, oboljelih službeno još nema

Piše Katarina Rudan
7. studenog 2019. - 09:14

Na području Šibensko-kninske županije, kako doznajemo u županijskom Zavodu za javno zdravstvo, do danas nije prijavljen niti jedan slučaj oboljenja od gripe.

 

Zavod se, kao i prijašnjih godina, i ove na vrijeme pripremio za preventivno djelovanje, odnosno nabavu cjepiva protiv gripe. Još krajem listopada stiglo je naručenih 10 tisuća doza cjepiva, a cijepljenje, kao i u cijeloj Hrvatskoj, počelo je u srijedu 6. studenoga. Distribuirano je po ordinacijama primarne zdravstvene zaštite, i građani koji se već danas žele cijepiti mogu otići kod svojeg obiteljskog liječnika i obaviti cijepljenje.

 

- Kao što je poznato, ove godine centraliziranim postupkom nabavljeno je četverovalentno cjepivo. To znači da su za proizvodnju korištena dva tipa virusa gripe B, a ne jedan, kao ranije u trovalentnim cjepivima. Drugim riječima, sadržava antigene dvije antigenski različite linije virusa gripe B, Victoria i Yamagata, kaže voditeljica Službe epidemiologije u šibenskom Zavodu za javno zdravstvo Ankica Parat Baljkas, dr. med. spec. epidemiologije.

 

 

 

 

Podsjeća na to da je cijepljenje protiv gripe posebno preporučeno i osigurano centraliziranom nabavom za osobe životne dobi 65 godina i starije, štićenike domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika bez obzira na dob, uključujući i djecu. Nadalje, cijepljenje se preporučuje pacijentima s kroničnim oboljenjima, posebice oboljenjima srca i pluća, uključujući i djecu, a posebno djecu s oštećenom plućnom funkcijom, odraslima i djeci s kroničnim bolestima metabolizma, kroničnim bolestima bubrega, hemoglobinopatijama i oštećenjem imunog sustava, uključujući HIV infekciju, te djeci i adolescentima od šest mjeseci do 18 godina na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu.

 

Tko se sve treba cijepiti?

 

U slučaju da se neka od osoba za koje je cijepljenje preporučljivo zbog svog zdravstvenog stanja ne može cijepiti zbog kontraindikacija, umjesto njih se po istim uvjetima trebaju cijepiti osobe iz njihove bliske okoline. Na primjer, ukućani, uključujući i djecu, osobe koje pružaju kućnu medicinsku njegu i slično. Cijepiti bi se trebali i radnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika i zdravstveni radnici.

 

- Cijepljenje osoba koje pripadaju tim kategorijama provodi se u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite i u zavodima za javno zdravstvo. Svi ostali koji žele smanjiti rizik od gripe mogu se cijepiti “komercijalno”, nabavljenim cjepivom u dogovoru s izabranim liječnikom. Naime, svaki liječnik primarne zdravstvene zaštite može naručiti preko ljekarne ili veledrogerije cjepivo za osobe koje ima u skrbi i cijepiti ih uz naplatu, navodi Parat Baljkas.

 

Podsjetimo, u prošloj sezoni gripe, 2018./’19. godine, Zavod za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije naručio je 8040, a potrošeno je 7868 doza cjepiva protiv gripe.

 

Iskustva drugih

 

Već četiri do pet godina značajno raste broj osoba koje se cijepe protiv gripe. Ove godine smo s ovih 10 tisuća doza postigli konačno količinu od prije pandemije gripe H1N1, takozvane “svinjske gripe”. U prošloj sezoni na našem području imali smo jedan smrtni slučaj od gripe. Radilo se o muškarcu starom 61 godinu, dugotrajno hospitaliziranom u jednoj ustanovi izvan naše županije, teškog zdravstvenog stanja, koji se razbolio od gripe, laboratorijski dokazane tipa A, te je umro, kaže doktorica. Dodaje da se svake predsezone gripe, već od četrdesetog kalendarskog tjedna, prati obolijevanje i takozvano nulto stanje, te da za sada nema prijavljenih oboljelih od gripe niti u našoj županiji, niti u cijeloj zemlji.

 

 

 

- Neke zemlje, kao Hrvatska i većina europskih zemalja, preporučuju cijepljenje prvenstveno osobama koje imaju veću šansu za razvoj komplikacija gripe ili osnovne kronične bolesti: stariji od 65 godina, bolesnici neovisno o dobi s kroničnim srčanim, plućnim, malignim, imunološkim, metaboličkim bolestima, zdravstvenim djelatnicima prvenstveno zato što su u sezoni gripe više izloženi infekciji i zato da ne prenesu bolest na pacijente. Također, cijepljenje preporučuju osobama koje se skrbe o starijim osobama u kolektivnom smještaju, da ne prenesu bolest na štićenike, te trudnicama da se smanji rizik od komplikacija trudnoće zbog gripe i da se prijenosom protutijela na plod zaštiti dijete od gripe u prvih nekoliko mjeseci života. Neke zemlje preporučuju cijepljenje zdrave djece predškolske i školske dobi jer je kod njih u pravilu najviša incidencija ili pobol gripe i procjenjuju da bi se visokim cijepnim obuhvatima u dječjoj populaciji moglo smanjiti cirkulaciju virusa gripe u cijeloj populaciji i time indirektno utjecati na pobol i komplikacije kod starijih i onih s kroničnim bolestima. Neke zemlje snažno preporučuju cijepljenje djece do tri godine jer njihovi zdravstveni pokazatelji ukazuju na to da je kod te djece najveći rizik od komplikacija gripe, kaže na kraju dr. Parat Baljkas.

19. travanj 2024 12:56