StoryEditorOCM
ŽupanijaUoči Županijske skupštine

Raspisan natječaj za izbor šefova upravnih odjela: Odzvonilo ‘privremenim’ pročelnicima, a odradili gotovo pola mandata?!

Piše Davorka Blažević
15. prosinca 2022. - 16:38

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iako su stari HDZ-ovi kadrovi, naslijeđeni iz vremena župana Gorana Pauka, već u startu nove županijske vlasti bili kamen smutnje u tzv. programskoj koaliciji primarno dviju nezavisnih lista, one predvođene novim županom Markom Jelićem i one na čelu sa Stipom Petrinom, tek sada, pet mjeseci prije isteka polovine Jelićeva mandata, raspisan je javni natječaj za izbor pročelnika svih odjela županijske administracije. Doduše, Jelić je nakon preuzimanja dužnosti župana proveo preustroj županijske uprave i smanjio broj županijskih odjela s 13 na 9, pet pročelnika rasporedio je na druga radna mjesta (čije je odjele smatrao “crnim točkama”) i nastavio voditi županiju, oslanjajući se dobrim dijelom na “Paukove ljude”. No, svi njegovi pročelnici imali su privremeni status, funkcionirali su kao vršitelji dužnosti.

Tek 7. prosinca raspisan je natječaj za izbor pročelnika upravnih odjela na neodređeno vrijeme, s probnim rokom od tri mjeseca. Zašto se tek sada raspisuje natječaj, uoči izglasavanja drugog proračuna župana Jelića? Naposljetku, kako je moguće da pročelnici tako dugo budu - privremeni?

Bura se stišala

A radi se o pročelnicima Upravnog odjela za poslove župana, Županijske skupštine i službeničke odnose Šibensko-kninske županije, Upravnog odjela za proračun, financije i javnu nabavu, Upravnog odjela za prosvjetu, znanost, kulturu, sport i nove tehnologije, Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, branitelje i civilne stradalnike iz Domovinskog rata, Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam, poljoprivredu, ruralni razvoj i EU fondove, Upravnog odjela za pomorstvo, promet i otočni razvoj, Upravnog odjela za zaštitu okoliša, prostorno uređenje, gradnju i komunalne poslove te Upravnog odjela za opću upravu, imovinsko-pravne i zajedničke poslove.

Pomislili smo da im istječe mandat, da ih župan Jelić nije htio razrješavati dužnosti na pola mandata, da je bio zauzet stabiliziranjem županijske vlasti koja se tresla od samog konstituiranja pa do unatrag nekoliko mjeseci kad se bura ipak stišala, ili razmišljanjem da se nekima još od zatečenih zahvali, ali ništa slično tome nije razlog da se s natječajem za pročelnike toliko čekalo.

image

Župan Marko Jelić

Niksa Stipanicev/Hanza Media

- Ne, ne, ništa od toga - odmah naše sumnje otklanja župan Jelić. Ne može on smjenjivati pročelnike, tvrdi, ne zna kako bi to mogao izvesti, silom, nekakvim nametanjem, ucjenom, oni su smjenjivi samo ako su privremeni, i zato i jesu bili privremeni, odnosno vršitelji dužnosti.

Toliko dugo da bi za nekoliko mjeseci obilježili dvije godine svoje privremenosti da nije raspisan natječaj?!

- To znači da niste imali ni potrebu da ih smjenjujete? - konstatiramo. No, župan Jelić će na to pomalo, učinilo nam se, ljutito:

- Ja sam određeni broj pročelnika promijenio kad sam došao na dužnost. U čemu je problem?

Nema problema, samo kad prođe više od godinu i pol, a pročelnici ostaju u statusu v.d., onda se pitate zašto se natječaj raspisao baš sada, istječe li im mandat?

Ali, ne!

- Oni nemaju mandat. Sustav je nakaradan, razumijete. Kad pročitate Zakon o jedinicama lokalne i područne samouprave vidjet ćete da je u biti, realno, sustav formiran tako da se ništa u njemu konkretno ne može mijenjati, osim da se dosjetite modela kako sustav dovesti do toga da možete stvarno, ono što ste obećali biračima i zbog čega su vas građani birali, dovesti do učinka - rekao je Jelić.

’Uglavnom zadovoljan’

A što se tajminga natječaja tiče, dodaje, rezultat je to obavljenog inspekcijskog nadzora tijekom kojeg je utvrđeno da su svi naši pročelnici v.d. te nam je naloženo da raspišemo javni natječaj i izaberemo ih na neodređeno. Ja sam legalist i ispunit ću to, raspisat ću natječaj.

- I izabrati na natječaju pročelnike?

- To ne mogu reći - odgovara župan - zato što ne znam hoće li biti u toj fazi ispunjavanja uvjeta da ja odlučim izabrati nekog.

- Ali, kad se raspisuje natječaj, očekuje se da će netko biti i izabran, i to je normalno? - čudimo se županovoj suzdržanosti.

- Normalno je, da - ipak potvrđuje.

Na pitanje očekuje li da će se i sadašnji v.d. pročelnici javiti na natječaj, odgovara potvrdno.

- Naravno. Očekujem da će se javiti svatko tko smatra da udovoljava uvjetima natječaja. A hoće li netko biti izabran, to će ovisiti o tome hoću li biti uvjeren da je to ispravno - kaže Jelić.

Na našu opasku da je s dosadašnjim pročelnicima bio uglavnom zadovoljan, ponavlja: - Uglavnom sam bio zadovoljan, da.

I tako, ovog trenutka možemo samo spekulirati tko će se sve javiti na natječaj i tko će od aktualnih v.d. pročelnika - Agnese Filipović Grčić, Denisa Samohoda, Sanje Kumanović Stipaničev, Marice Spahije, Martine Rak, Marlene Floigl, Sanje Slavice Matešić i Joška Nedoklana - ostati i dalje na svojim dužnostima.

image

Na tapetu je županijski proračun za 2023. godinu

Niksa Stipanicev/Hanza Media

U petak, 16. prosinca zakazana je i sjednica Skupštine Šibensko-kninske županije na kojoj će, uz ostalo, biti i prijedlog proračuna županije za 2023. godinu. Težak je nešto manje od 142 milijuna eura, no izvornih je sredstava županije jedva desetak milijuna.

Pitali smo župana Jelića kako bi nazvao ovakav proračun, jer, standardno su ga njegovi prethodnici proglašavali razvojnim, socijalnim i sl., no Jelić nije sklon takvim kvalifikacijama.

- Proračun ima dva dijela, onaj veći koji se odnosi na decentralizirana sredstva koja se samo preko našeg proračuna transferiraju, a drugi dio proračuna je projektni, iz kojeg investiramo, recimo, u Razvojni centar kompetencija, bolnicu, škole, ulažemo u poljoprivredu, gospodarstvo itd. To su područja u kojima imamo slobodu osmisliti projekte i ulaganja, a drugi dio je onaj na koji ne možemo stvarno utjecati s obzirom da se radi o decentraliziranim, a ne vlastitim sredstvima, samo idu preko našeg proračuna i moramo ih raspodijeliti prema već zadanim uzusima.

Podrška proračunu

Naš utjecaj se odnosi na naša izvorna sredstva i na njihovo raspoređivanje utječemo. Primjerice, izdvojit ćemo dodatnih 5 milijuna za Regionalni centar kompetencija, projekt težak 60 milijuna, zbog naraslih cijena građevinskih radova, i bez tih dodatnih sredstava izgubili bismo taj projekt. Također, dokumentacija za novu bolnicu ide dalje, upravo je raspisan natječaj, i u tom smo projektu zajedno s Gradom Šibenikom, idemo u kupnju Studentskog doma na Šubićevcu, koji će biti prenamijenjen u Dom za starije i nemoćne, uglavnom pokretne osobe, idemo s ulaganjima u poljoprivredu i gospodarstvo, u razne projekte u školama, u lučka i izvanlučka područja, ceste, dakle sve ono što županija može raditi samostalno, i što radi, kao što se vidi po rezultatima - veli Jelić.

Na pitanje jesu li obavljene konzultacije s klubovima vijećnika o prijedlogu proračuna, župan će tek reći da su svi proračun dobili na vrijeme i tko je smatrao da bi neke stavke trebalo dodati to je zatražio, pa su neki prijedlozi i uvršteni u ključni financijski dokument Županije.

A među onima koji su imali prijedloge i uspjeli ih “progurati” spada SDP, koji je i prije Skupštine javno obznanio da će proračun podržati.

- Zašto ga ne bi podržali? Ne samo SDP, ne vidim zašto ga ne bi podržali i drugi? - kao da se čudi župan. Ali, znamo kako to funkcionira u politici, ako ste dio koalicije, pa zvala se ona i programska, podržat ćete proračun, a ako ste opozicija vlasti, ma i da je najbolji, teško da ćete glasati ZA.

Rezultat komunikacije

No, u slučaju SDP-a, kako nam je objasnio predsjednik županijske organizacije stranke Karlo Klarin, podrška proračunu rezultat je prihvaćanja nekoliko SDP-ovih prijedloga koji su ušli u proračun.

- Radi se o izradi Prometne strategije cestovnog, željezničkog, brodskog, pa čak i zračnog prometa, kako bismo napokon znali što ćemo sa zračnom lukom Pokrovnik, zatim o provedbi ankete o uvođenju građanskog odgoja u škole, idejnom rješenju za obnovu spomenika na brdu Sveti Spas u Kninu u povodu 80. obljetnice oslobođenja grada od nacizma, i još nekim projektima, a napose o našem zahtjevu za osiguranje transparentnosti rada ŽS-a tako što će se sjednice prenositi preko videostreama. S obzirom na to da su naši prijedlozi prihvaćeni, nema razloga da proračun ne podržimo - smatra Klarin.

Župan Marko Jelić napominje da je to rezultat redovite komunikacije, i ne vidi razloga zbog kojeg i najveća oporbena stranka u Županiji, HDZ, ne bi podržala proračun, budući, kako ističe, da su u proračunu brojni projekti usko vezani uz njihove stranačke i lokalne interese jer su u tim sredinama na vlasti.

Politika, međutim, često ne funkcionira razložno i racionalno, primijetit ćemo, na što župan konstatira da je to žalosno.

- Meni je bitno - kaže - da ljudi dođu s konkretnim prijedlozima, i u razgovoru s njima uvijek se iskristalizira ono što nam je najpotrebnije. Sve što možemo mi uvrstimo u proračun, jer nisam ja ovdje da bih provodio neke svoje inate ili neke svoje fiks ideje, nego sam tu da realne i izvedive projekte potpomognem kako god i koliko god mogu. Jer, proračun nije ogroman…

Na kraju, tek da ne ostane nedorečeno, upitali smo župana je li HDZ imao kakve prijedloge amandmana na proračun.

- Ne, oni nisu dolazili s prijedlozima. Ništa.

Baš čudno…

19. travanj 2024 20:28