StoryEditorOCM
Županijazlatni kvadrati

Rajski otok kod Rogoznice neće ugroziti švedska manekenka, već pohlepa investitora! Ovo je prava priča o otočiću Jaz

Piše Vedrana Stočić
15. lipnja 2022. - 18:55

Zadnjih nekoliko dana digla se velika buka zbog poznate švedske manekenke Isabelle Viole Lindblom (31), koja je prije više od mjesec dana uzurpirala rogoznički otok Jaz i proglasila ga svojim. Najnovije informacije govore da je manekenka nestala s Jaza i iz Rogoznice i da je traži policija.

Za bijeg od javnosti, kamera i fotoaparata Isabella je izabrala krivi otok, jer Jaz je tek pedesetak metara udaljen od kopna i do njega čak i malo dijete može doći plivajući. Tužna i bremenita priča ove Šveđanke brutalno je izašla u javnost zbog čega je mnogi Rogozničani žale jer smatraju da treba pomoć, a ne osudu.

image

Isabella Viola Lindblom

Profimedia

U ovoj  našoj priči mi se nećemo baviti Isabellom Violom Lindblom već otokom Jaz kojeg ova Šveđanka neće ugroziti, ali može pohlepa i prostorni planovi. Naime, zemljište od nekoliko desetaka tisuća kvadrata nasuprot otoku očišćeno od raslinja i poravnato, a vlasnici tih terena od 2018. godine, od kada su pokrenute Prve izmjene i dopune PPU Općine Rogoznice, vršili su i vrše pritisak na općinsku vlast da se na tom području proglasi nova turistička zona.

Ovog puta nisu uspjeli, baš kao što Izmjene i dopune PPU još nisu prihvaćene ni nakon tri ponovljene javne rasprave i uklanjanja brojnih nepravilnosti koje je zatražilo nadležno ministarstvo. Da im je slučajno uspjelo već bi na tom području nikli apartmani, a otočić Jaz bio bi anektiran kao privatna plaža i dakako devastiran betonizacijom kako i ostali apartmanizirani dijelovi rogozničke obalne crte.

Ne bi mu pomogle nikakve zakonske zaštite, pa ni ona u važećem Prostornom planu uređenja u kojem se ističu pojedini dijelovi osobito vrijednog krajobraza koje je potrebno štititi. Pa se tako nabraja: Područje Rta Zečevo s otokom Jaz, Debeli rt i rt Gradina, šuma Kopara, Rt. Konj, uvala Movar – rt. Movar; Rt. Ploča, uvala Pijavac, uvala Borovica,uvala Kanica, Glavica, rt. Kora, Uvala Sičenica, otočići Lukvenjak, Velika i Mala Smokvica i Mele.

Ne treba isticati da su neki od ovih zaštićenih krajolika potpuno devastirani, a na dijelu šume Kopra planirana je turistička zona Karula koja je u PPU iz 2009. godine obuhvaćala čak 26 tisuća kvadrata šumskog zemljišta.

Kada smo već kod planiranih turističkih zona valja naglasiti da ih je na području općine Rogoznica čak pet. U turističkoj zoni Kalebova luka, u kojoj se zemljište otkupljivalo za trajanje najveće kampanje rušenja bespravnih objekata u Hrvatskoj 2006. godine, još nije zakopana prva lopata, ne zna se kada će i ne zna se tko će i tko je vlasnik ili vlasnici tog zemljišta. To važi i za ostale planirane turističke komplekse.

image

Otočić Jaz

Ivana Stočić

Ne znamo kada će se graditi u tim zonama, ali zato znamo da su zemljišta od domicilnog stanovništva otkupljivana godinama ranije što nego su one i službeno uplanjene i to po bagatelnim cijenama kao poljoprivredno zemljište.  Cijena tih kvadrata nakon što su  obojeni u žuto skočila je višestruko.

Uglavnom rogoznička javnost treba biti oprezna kada je u pitanju prekrasni otočić Jaz. To čudo prirode na strani bližoj  kopnu ima obalu od ravnih bijelih stijene, a gotovo dvije trećine otoka je pod borovom šumom koju su pedesetih prošlog stoljeća sadili članovi lovačkog društva Kamenjarka.  Rogoznički osnovci točnije Plava ekopatrola koja djeluje u sklopu udruge „Argonauta“ iz Murtera i prošle godine organizirala je čišćenje manjih rogozničkih otoka s naglaskom na otočić Jaz.

 Za skupljanje plastike i drugog otpada koji ostaje iza kupača očito nam ne treba ekscentrična bogata Šveđanka i njene kokoške.

19. travanj 2024 22:26